Una empresària de Rubí guanya el segon premi d'una Cambra de Comerç Internacional a la Xina

La Cristina va impulsar el seu negoci de consultoria industrial i assessorament a la importació i exportació fa tot just uns mesos

Publicat el 07 de novembre de 2022 a les 12:20
L'empresa Foshan Iberia, fundada l'any 2021 a la ciutat de Foshan, a la província de Guangdong, al sud de la República Popular de la Xina, ha guanyat recentment el segon premi del Consell per a la promoció del Comerç Internacional de la Xina i la Cambra Internacional de Comerç de Foshan.

La cofundadora d'aquesta empresa, Cristina Garcia-Villalba, és de Rubí però ja fa cinc anys que es va establir a la Xina amb el seu marit, el terrassenc Toni Vera, amb qui va impulsar l'empresa de consultoria industrial i assessorament a la importació i l'exportació Foshan Iberia. "La idea va sorgir perquè, amb tot això de la pandèmia i la política Covid Zero del Govern xinès, podíem donar un cop de mà a les empreses occidentals que vulguessin tenir relacions comercials amb la Xina", explica Garcia-Villalba.

I és que el gegant asiàtic, avui dia, encara té les seves fronteres tancades a persones estrangeres i les delegacions de les empreses europees o d'altres països ho tenen complicat per viatjar-hi. La tasca de la Cristina, doncs, és acompanyar aquestes companyies que es volen establir a la Xina en tot el procés, des de l'establiment de les plantes, la recerca de proveïdors, la implementació de noves tecnologies, supervisar la cadena de subministrament...
 

L'emblema de Foshan Iberia, l'empresa fundada per la rubinenca Foto: Foshan Iberia LTD


També donen suport a les empreses que volen exportar i importar els seus productes a la Xina. "El mercat xinès és molt complicat, i nosaltres ajudem als productors a trobar bons productes i a bon preu", explica la Cristina. Una de les dificultats que es troben els productors que volen exportar des de la Xina són els certificats de qualitat que s'exigeixen a Europa, per exemple. A més, com tot al país, les operacions de compravenda requereixen molta paperassa: llicències, justificacions, control sobre cada operació que realitzes... "Per fer una simple transferència has d'omplir deu o dotze papers, una operació que a Espanya seria molt senzilla aquí et té tot el dia al banc".

El premi que ha rebut l'empresa fundada pels vallesans té a veure amb la seva vessant d'assessorament per a la importació de productes, en concret, l'oli d'oliva. La Cristina explica que quan va veure la convocatòria del concurs, va preparar un vídeo - que a Espanya no es pot visualitzar ja que a la Xina, Youtube està prohibit i no està disponible en aquesta xarxa - molt "casolà" on els protagonistes eren una ampolla d'oli i una de vi.
 

Un fragment del vídeo que li ha valgut el segon premi a l'empresa Foshan Iberia Foto: Cedida


"No m'imaginava que podia guanyar perquè la resta dels concursants tenien vídeos molt ben fets, molt corporatius... però es veu que el meu va caure en gràcia, i així vaig tenir el segon premi", reconeix.

Pel que fa a la comercialització de l'oli d'oliva, un dels productes amb més pes en les importacions, la Cristina reconeix que "al principi em costava de vendre'l, perquè ells no tenen una cultura de l'oli, i em deien que sabien que era un producte molt bo i molt sa, però que no sabien com cuinar-lo". Així, la Cristina i un col·lega xinès van idear uns esdeveniments específics per ensenyar receptes amb producte local xinès i oli d'oliva, i així donar-li sortida.

El premi, a més del reconeixement que suposa per a l'empresa, també ha comportat una ajuda econòmica i publicitat a mitjans locals i nacionals, cosa que anirà molt bé per donar una empenta a la consultora. També han estat convidats a un sopar de gala amb membres del govern.
 

Fotograma del vídeo amb un dels esdeveniments culinaris organitzats per Foshan Iberia Foto: Cedida


[h3]Un país de gent molt acollidora[/h3]
La Cristina i el seu marit sempre han estat persones molt aficionades a viatjar. Fa uns quants anys, al Toni li va sorgir una oportunitat laboral a la Xina, i va decidir acceptar-la i la Cristina, marxar amb ell. "Havíem estat uns anys vivint a Austràlia, i després vam venir a Barcelona, hi vaig estar dos anys treballant... però estava una mica fins al capdamunt de tot, i vam decidir llançar-nos a la piscina", diu.

"El que m'he trobat aquí és un país de gent molt acollidora", comenta la Cristina, que diu que malgrat el règim de Xi Jing Ping és molt controlador i rígid - a Foshan, una ciutat de 7,5 milions d'habitants, han confinat la població perquè hi ha 20 casos positius de Covid-19 i s'han de fer tests obligatoris cada dia -, ha trobat una molt bona rebuda per part dels veïns i la ciutadania en general.