Un túnel amb més ombres que llums

El veïnat i alguns comerços de la zona expliquen les molèsties que ocasionen les instal·lacions lluminoses nadalenques a Rubí

Una avaria va deixar el carrer Maximí Fornés sense llum durant hores
Una avaria va deixar el carrer Maximí Fornés sense llum durant hores | Marta Casas
24 de desembre de 2019, 16:20
Actualitzat: 16:48h
L'Ajuntament de Rubí ha optat per segon any consecutiu per instal·lar un gran túnel de llum al carrer de Maximí Fornés, un carrer peatonal amb diversos comerços, bars i restaurants, i ben a prop de la plaça Doctor Guardiet, on durant les festes de Nadal s'hi instal·la una gran carpa on s'hi fan activitats infantils cada dia.

Prop del túnel, a la plaça Catalunya i a la plaça Pere Esmendia, aquest any s'hi han incorporat dos grans arbres també il·luminats, i a la plaça Onze de Setembre - propera al Mercat i també al carrer de Sant Cugat, un altre carrer força comercial - s'hi ha ubicat un laberint de llums.

La despesa en enllumenat de Nadal de la ciutat de Rubí ha resultat ésser la més elevada per habitant de tota Catalunya, segons ha revelat aquest matí TV3.

Talls de llum, avaries i desconnexions de la línia telefònica

Si bé l'any passat els propietaris d'un dels establiments propers al famós túnel de llum es va quedar tot el mes sense connexió a la xarxa telefònica i d'Internet, com han explicat avui a RubiTV.cat, els problemes per talls de llum i avaries continuen essent constants per als veïns i establiments de la zona.

Una veïna explica que cada tarda, quan comença un dels dos espectacles musicals del túnel de llum, es queda sense llum a casa seva. En té prou amb pujar el diferencial, però sap que cada dia patirà aquesta desconnexió a la mateixa hora, amb tot el que això comportarà quan hagi de marxar a passar les festes a casa de la seva família, fora de Rubí.

Vuit hores sense llum durant un dia

De fet, el dia 10 de desembre tot el carrer - on a més s'hi troba la redacció del Diari de Rubí - va estar sense llum durant hores, i l'enllumenat dels establiments, oficines i vivendes es va posar en marxa al mateix temps que s'encenien els llums de Nadal. La mateixa restauradora que explica que l'any passat es va quedar sense connexió telefònica i, per tant, sense poder posar els partits de futbol que tenia contractats, per exemple, diu que va suposar que haguessin de deixar de servir cafès o entrepans calents, entre d'altres coses.
 

L'avaria del 10 de desembre va ser solucionada l'endemà mateix, i no s'han tornat a produir talls tan llargs de llum, però sí que es noten certes baixades de tensió a les zones del voltant atesa la gran quantitat d'energia que necessita aquesta illa de llum i tots els seus elements adjacents, segons han explicat els veïns, no només del carrer Maximí Fornés sinó també del carrer de Cal Gerrer.
 

Una crítica polítca i social

Els partits de l'oposició han criticat en diverses ocasions la despesa en l'enllumenat de Nadal, que consideren excessiva i desproporcionada. L'excés de despesa, la poca sostenibilitat o la manca de retorn als comerços són els principals motius de queixa.

Tant és així que ERC va impulsar, el mes d'octubre, una moció per demanar al govern que es replantegés les activitats de Nadal, que va acabar rebutjada amb els vots de l'equip de govern municipal; i que l'AUP va organitzar ahir una repartida de fulletons informatius sobre la despesa en els elements nadalencs en comparació amb altres partides del pressupost, com les polítiques d'habitatge o el Servei d'Atenció i Informació a la Dona.



Membres del col·lectiu de la unitat popular a Rubí van explicar que la despesa els sembla exagerada, ja que la consideren un simple "rentat de cara" de la ciutat i que amb això es pretén oblidar que s'estan desatenent altres necessitats prioritàries per a la ciutadania de Rubí.

Les crítiques, però, són recorrents a les xarxes socials, on els veïns expressen que la despesa en enllumenat potser no és la més adient, segons les seves prioritats.