Es tracten de zones agrícoles i forestals no urbanitzables, algunes de les quals tenen, a més, una regulació específica que determina que són espais a protegir d'una manera especial. La seva incorporació al Parc Natural permetria augmentar i consolidar el nivell de protecció d'aquests espais i afavoriria que, alhora, fossin beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d'incendis i senyalització que la Diputació de Barcelona, com a organisme gestor del Parc, té establerts. Els cinc ajuntaments instaran a la Diputació i a la Generalitat per començar els tràmits necessaris.

Un pla nascut l'any 1974
El primer pla especial d’aquest espai natural va ser aprovat l’any 1972 i, amb les posteriors modificacions de la Diputació de Barcelona dels anys 1982 i 1998, es va configurar l’actual àrea protegida. L’objectiu de l’actual Pla Especial és establir un règim de protecció i conservació del medi físic, el paisatge, els sistemes naturals i la diversitat biològica del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que sigui compatible amb l’aprofitament sostenible dels seus recursos i l’activitat dels seus habitants. També contempla l’ordenació de l’ús públic, el foment del coneixement i el respecte al medi ambient.
Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac
El Parc Natural està situat a la serralada prelitoral i pertany, actualment, als termes municipals de tres comarques (Vallès Occidental, Bages i Moianès) com són Castellar del Vallès, Matadepera, Monistrol de Calders, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars, Granera, Sant Llorenç Savall, Sant Vicenç de Castellet, Talamanca, Terrassa i Vacarisses.