Rubí suspèn l'activitat dels òrgans de govern mentre duri l'estat d'alarma

L'oposició explica per quins motius no va assistir al ple de dilluns i què s'hi va aprovar

Imatge d'un ple municipal
Imatge d'un ple municipal | Carla Serra
16 de març de 2020, 16:45
Actualitzat: 19 de març, 11:16h
L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, va anunciar el passat dilluns, en un ple extraordinari i urgent, que se suspenia tota l'activitat dels òrgans de govern municipals mentre duri l'estat d'alarma decretat aquest dissabte pel govern espanyol. 

El ple va tenir una durada aproximada d'un minut, i va servit per aprovar la despesa i ordenar el pagament de diverses certificacions d'obra per a l'exercici 2020, sense la presència de cap dels regidors de l'oposició, i ni tan sols tots els regidors de l'equip de govern. Des d'aquest dilluns, doncs, queda suspesa tota l'activitat dels òrgans de govern incloent el ple municipal del 26 de març, les Comissions Informatives i també les Juntes de Govern Local.

Què es va aprovar en aquest ple?

L'Ajuntament de Rubí no facilita, per ordres dels funcionaris de l'Estat, les preactes del ple municipal, i l'emissió en streaming del mateix no permetia saber els detalls d'allò que s'estava aprovant. Ara per ara, encara no hi ha la crònica del ple, ni tampoc l'acta, penjada a la web municipal.

Segons han explicat els regidors de l'oposició, que sí que tenen accés a aquesta documentació, es plantejava un acord per realitzar un pagament a proveïdors sense realitzar el tràmit de manera ordinària, amb la fiscalització per part d'Intervenció General, un procediment al qual, segons han explicat diversos regidors de l'oposició, la interventora s'havia oposat.

L'objectiu del ple era, doncs, avançar el procediment de pagament de certificacions d'obres de finals de 2019 i algunes de principis de 2020, ja que les empreses necessiten liquiditat i, si no es pagava, hi havia risc que es produïssin nous desistiments d'obra. Normalment aquests pagaments no passen pel ple, sinó que primer s'aprova l'obligació del pagament i després es paga, i tot es fa per procediments interns; en aquest cas s'ha aprovat pagar abans de fer el reconeixement de l'obligació. D'aquí l'informe de la interventora que demanava que aquesta aprovació passés pel ple, ja que no és el procediment ordinari.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, creu que mantenir el ple és una "irresponsabilitat"

Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, ha estat el primer portaveu a explicar a RubiTV.cat el motiu de la seva absència a aquest ple extraordinari i urgent, i és que, en el seu cas personal, ja va informar que no participaria de manera presencial a aquest ple ni a cap altra reunió seguint les mesures preses per totes les administracions, i per tal de no posar en perill els seus familiars directes vulnerables a un possible contagi per coronavirus.

"Per responsabilitat, no podem assistir a una sala de plens on, si hi anem tots els càrrecs electes, no només no es pot guardar la distància mínima de seguretat, sinó que directament estem en contacte amb el regidor o regidora del costat. Ens sembla una irresponsabilitat per part de l'alcaldessa" mantenir aquest ple, i per això consideren que s'hauria d'haver posposat. "No fer-ho vulnera els nostres drets com a càrrecs electes", critica Garcia.

Respecte al contingut del ple, Garcia ho atribueix a i "la incompetència del govern municipal, que no és capaç d'organitzar l'estructura de l'Ajuntament perquè els proveïdors cobrin en els terminis que estableix la llei".

Roberto Martín, portaveu de Cs: "La convocatòria del ple és poc solidària amb els membres de l'oposició que conviuen amb persones de molt risc"

El portaveu de Cs, Roberto Martín, ha explicat a RubiTV.cat que ja va manifestar, que convocar el ple els semblava "una irresponsabilitat, tenint en compte el missatge que s'envia a la ciutadania de confinament, i conscients que en el nostre entorn hi ha persones immunològicament dèbils".

A més, Martín va recordar que, segons la llei, "els plens són públics i, en tot cas, es pot recomanar la no assistència, però no es pot prohibir". El portaveu de Cs va recordar, en un missatge a la Junta de Portaveus, que "fins i tot els plens del Parlament s'han ajornat", el decret d'alarma estableix que els terminis administratius i jurídics i que de fet, la mateixa intervenció municipal "indica que aquest ple es pot (i s'hauria) de fer d'una altra manera".

Xavier Corbera, portaveu d'ERC, qüestiona la suspensió de tota l'activitat dels òrgans de govern

El portaveu republicà va explicar que el ple extraordinari i urgent es va convocar el dimecres, en el marc d'una trobada per informar sobre altres qüestions, per poder aprovar uns tràmits que responen, segons Corbera, "a una manca de planificació i mala gestió de l'Ajuntament, com hem denunciat moltes vegades; això fa que hagin de convocar un ple de pressa i corrents per garantir que alguns proveïdors puguin cobrar", va explicar.

ERC ja va emetre un comunicat la setmana passada donant suport a les recomanacions de les administracions pel que fa al confinament de la ciutadania, i entre altres mesures, van anunciar que els seus regidors no assistirien a les convocatòries de l'administració "que no tinguin un caràcter prioritari o extraordinari i que garanteixin la seguretat de tots els membres", cosa que van considerar que en aquest ple no es complirien.

Així mateix, Xavier Corbera va posar en dubte que el consistori decretés la suspensió de tota l'activitat dels òrgans de govern, ja que creia que les administracions, en els dies vinents, trobaria els mecanismes per garantir la participació política per altres eines que no fossin presencials.

Betlem Cañizar, de l'AUP: "No entenem per què aquest procediment de pagament no s'ha fet altres vegades"

Finalment, la portaveu de l'AUP va explicar que "en la situació d'alerta sanitària en què ens trobem, no es recomanen les reunions de més de deu persones des del mateix Ajuntament, i per prudència, per obligació i responsabilitat social vam decidir no anar-hi", explica Cañizar.

Un dels nostres dubtes respecte del ple és "si es podria aprofitar la crisi del coronavirus per reduir la transparència i la incidència de l'oposició en el ple municipal", continua Cañizar, i si s'haguessin mantingut tota la resta de reunions d'òrgans (Comissions, Juntes de Govern, plens) "hauríem fet un posicionament públic queixant-nos del fet que s'estiguin fent reunions que en l'estat d'alerta sanitària no permeten la participació de l'oposició perquè no s'estan implementant les vies de participació telemàtica", diu. En aquest cas, i en tractar-se d'un "pur tràmit", la formació no considera "tan greu" que es mantingués aquest ple. De fet, asseguren que "no era la nostra principal preocupació" sinó que el que més esforços mereixia era conèixer com gestionaria l'Ajuntament totes les situacions d'emergència social i vulnerabilitat derivades de la declaració de l'alerta sanitària.

"Aquesta és una oportunitat perfecta per implementar els mitjans telemàtics, com ja ha demanat ERC fa un parell de plens i també l'AUP en el mandat anterior, i esperem que ho estudiïn, tot i que encara no tenim cap notícia que s'estigui treballant en aquest sentit", ha lamentat la portaveu.

Respecte al contingut específic del ple, Cañizar ha manifestat que la formació tenia dubtes de "per què ara, en aquests moments, aquest procediment es converteix en tan urgent i no s'ha fet altres vegades, perquè sabem que el període de morositat de l'Ajuntament és alt".