59 estats ja han ratificat aquest tractat, 30 l'han signat i estan pendents de ratificar-lo, i 49 més han expressat el seu suport al Tractat a l'ONU. L'Estat espanyol no es troba en el llistat d'aquests estats, motiu pel qual més d'una trentena d'entitats reclamen que signi el TPAN i doni suport a la seva ratificació al Congrés dels Diputats.
Així, demanen al govern espanyol que "segueixi l'exemple de Noruega i Alemanya, dos socis de l'OTAN, i que Espanya assisteixi com a Estat observador a la primera Conferència d'Estats part del TPAN" que se celebrarà a Viena entre el 22 i el 24 de març de 2022. "El govern espanyol té una oportunitat excel·lent per exercir un lideratge de pau davant dels seus socis de la UE i l'OTAN, alineant-se amb la voluntat majoritària de la població espanyola - un 89% segons una enquesta citada per les entitats - i mundial en favor de la prohibició efectiva de les armes nuclears", diu el comunicat signat per Rubí Solidari.
El TPAN es va gestar a l'Assemblea General de les Nacions Unides el 7 de juliol de 2017, que va aprovar un acord mundial per prohibir les armes nuclears. Quatre anys més tard, el 22 de gener de 2021, es van aconseguir les 50 ratificacions necessàries perquè el Tractat entrés en vigor. Es tracta d'un instrument jurídic que cobreix una "gran llacuna del Dret internacional", i és que fins aleshores les armes nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que "no estaven subjectes a una prohibició categòrica".
Així, el Tractat prohibeix als països "desenvolupar, assajar, produir, fabricar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar d'utilitzar" armes nuclears, així com permetre'n l'estacionament als seus territoris. A més, obliga les parts a proporcionar assistència a aquelles persones que han patit a conseqüència de l'ús i assaig amb armes nuclears, i a adoptar mesures per reparar els entorns contaminats.
Aquesta darrera part és una de les principals diferències i avanços respecte al Tractat de No Proliferació Nuclear, que va entrar en vigor l'any 1970, i que ha demostrat no ser gens efectiu: tot i que el nombre total de caps nuclears ha disminuït, s'han duplicat el nombre de països que les tenen, i "estem assistint a una nova cursa de modernització de les armes nuclears", diu el comunicat que demana l'adhesió d'Espanya al TPAN.
En definitiva, les entitats que signen la petició consideren que aquest és un tractat "per a la protecció de la vida a la Terra i pels drets humans", i creu que envia un senyal contundent sobre l'ús de les armes nuclears, que seria "inacceptable des d'una perspectiva ètica, mediambiental i humanitària i, a més, seria il·legal". Es tracta, doncs, d'una "oportunitat extraordinària per seguir sumant esforços per a la construcció de la pau mundial".