Rubí rebutja l'espoli de recursos al Sàhara Occidental

La presidenta de la Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Saharaui denuncia l'acord comercial entre la UE i el Marroc

Manifestació al Sàhara Occidental
Manifestació al Sàhara Occidental | Eva Morales (Sahara Libre)
Redacció
04 de març de 2019, 15:07
El passat dijous, Rubí es va posicionar contra l'acord comercial entre el Marroc i la Unió Europea, tant a dins com a fora del ple municipal que se celebrava tot just un dia després del 43è aniversari de la proclamació de la República Àrab Saharaui Democràtica.

El ple debatia una moció de rebuig a l'espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental, que va ser aprovada per unanimitat, mentre a fora Rubí per la Pau es concentrava per expressar la seva solidaritat amb les persones refugiades d'aquells territoris.

A la concentració hi havia Núria Salamé, presidenta de la Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Saharaui, que va parlar sobre l'acord comercial entre la UE i el Marroc, un acord "il·legal". "Internacionalment existeixen unes lleis que marquen que cap país ocupant pot espoliar la riquesa del país ocupat; això està molt legislat i controlat", va explicar.

La jurisdicció de la Unió Europea estableix que no es pot espoliar res del territori del Sàhara Occidental, ni fosfats ni pesca, però el mes de gener l'eurocambra va aprovar una proposta que permetrà vulnerar aquesta llei. "Ens sembla incomprensible", va dir Salamé, "perquè ja sabem com és el Rei alauita i tots els regals que fa, però ens sembla que el Parlament Europeu hauria de ser capaç de donar valor i fer respectar la seva pròpia legislació", va lamentar.

El Regne del Marroc continua espoliant els recursos naturals del Sàhara Occidental en considerar que es tracta del seu territori, però també el govern espanyol justifica el seu suport a l'acord comercial perquè "els pescadors canaris no es quedin sense feina". Salamé va explicar que s'estava fent un treball molt exhaustiu per tal de rebatre aquesta idea i fer entendre que aquests pescadors no es quedaran sense feina, sinó que en comptes de dependre dels pagaments del Regne del Marroc, dependrien del Polisario.