L'Ajuntament de Rubí ha començat a renovar un total de 470 contenidors per substituir-los per uns que siguin accessibles a persones amb mobilitat reduïda. La tria del nou model s'ha fet de manera consensuada amb l'associació Rubí té rodes, que havia expressat aquesta necessitat al Consistori, i ha pogut orientar els tècnics en l'elecció del model més idoni.
En total es renovaran els contenidors de 23 ubicacions senceres, situades a la zona nord del nucli urbà, entre el carrer Lepant i la Riera, i les bateries de contenidors que l'entitat ha assenyalat que són utilitzades per persones amb mobilitat reduïda: als carrers Lepant, Joan Maragall, Bartrina, Marconi, Pilota Basca i Cadernera-Pelicà).
Aquests elements compleixen la normativa UNE 170001 de sistemes de gestió de l'accessibilitat, i estan validats per Ilunion - Fundació ONCE. Incorporen un pedal i una maneta d'accionament d'obertura del contenidor, i una altra d'addicional per facilitar l'equilibri de les persones en l'operació d'abocament dels residus accionant el pedal. "És molt diferent obrir un contenidor quan estàs dret que fer-ho des d'una cadira", ha assegurat Juana Rodríguez, representant de Rubí té rodes.
Rodríguez també ha fet notar la importància que el contenidor i la vorera sempre estiguin a la mateixa distància, ja que "sinó no hi arribem i ens costa llençar la bossa, el cartró, o el que sigui: amb la cadira no podem baixar de la vorera", ha remarcat. És per això que l'ordre d'ubicació de cada fracció sempre és el mateix i, a més, s'establiran unes guies de situació dels contenidors perquè sempre estiguin alineats.
La inversió global d'aquests nous contenidors és d'uns 500.000 euros, que passen a ser amortitzats a 10 anys a través de l'empresa explotadora del Servei de recollida de residus, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).
[h3]Canvis a la fracció orgànica: contenidors preparats per un possible futur canvi de model[/h3]
Un altre canvi important es notarà en els contenidors de la fracció orgànica: 300 seran substituïts per un model de 2.000 litres, i els actuals de 400 litres només es deixaran a algunes zones del centre de la ciutat per on no poden passar contenidors grans de recollida de càrrega lateral, i a les urbanitzacions, on s'ha prioritzat mantenir les tanques protectores contra els senglars.
Aquests nous contenidors estan preparats per un possible futur canvi de model basat en el tancament amb identificació.
Segons el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, a la ciutat es recullen unes 3.000 tones d'orgànica, tot i que la xifra hauria de ser el triple. "Per tant, hi ha unes 6.000 tones que s'estan llençant al contenidor de la resta", cosa que provoca una "fracció bruta" que va al Centre de Tractament de Residus del Vallès i no a la planta de tractament de Can Barba, que aprofita la fracció orgànica per fet biometà, que s'aprofita per generar energia i com a compost.
El regidor també ha recordat que el que paga la ciutat per la gestió de l'orgànica va en funció d'aquests residus impropis: "A més presència d'impropis, més costa cada tona".
Rubí estrenarà prop de 500 contenidors accessibles
Els contenidors de la brossa orgànica, preparats per un "possible futur canvi de model"
Ara a portada
Publicat el 12 de desembre de 2022 a les 17:49
Et pot interessar
-
Societat Famílies desallotjades a Rubí per risc d'esfondrament: dormint en vehicles i sense ajuda de la propietat
-
Societat Rubí celebra el Dia de la Terra amb un extens programa d'activitats
-
Societat El mercat de Rubí ja té armaris refrigerats per a la recollida de comandes
-
Societat Rubí impulsa una mesura inclusiva per a persones amb autistme o hiperactivitat