«Posar Rubí al mapa» o com promocionar la ciutat amb fires i festes

Repassem quatre grans esdeveniments especialment pensats per dinamitzar la ciutat, però també per projectar-la en l'àmbit nacional i estatal

24 de juny de 2022, 09:00
Actualitzat: 27 de juny, 12:43h
Projecció de ciutat a base de fires i festes: el model de Rubí
Projecció de ciutat a base de fires i festes: el model de Rubí | Localpres
El turisme ha tornat a la normalitat després de la pandèmia, i des del Govern de la Generalitat, així com els diversos operadors turístics, s'han fet crides per impulsar el turisme de proximitat, més sostenible i que pot contribuir a la recuperació econòmica.

La ciutat de Rubí no és un destí en si mateix, tot i que en l'època estival hi ha turistes que opten per les places hoteleres de la ciutat per la seva proximitat a Barcelona. Però el govern municipal ha fet un esforç molt important per projectar la ciutat i "posar-la al mapa" amb la creació de diverses fires o festes.

Una frase que s'ha anat repetint de manera positiva per part dels responsables polítics dels esdeveniments. I també en clau negativa per part de l'oposició, molt crítica quan apareixen queixes als mitjans. 

Així, com Girona té el Temps de Flors; Vic el Mercat de Música Viva o Berga, la Patum; Rubí s'ha encarregat en els últims anys d'anar convertint en autèntiques tradicions diverses fires i festes que volen, alhora, dinamitzar la ciutat i atraure visitants, i generar un impacte positiu en els sectors del comerç i la restauració, artistes i empreses locals que participen en la seva organització, així com donar a conèixer equipaments emblemàtics de la ciutat com, per exemple, el Celler o el Castell. A RubiTV.cat hem fet un repàs de quatre d'aquestes grans propostes.

1. Los40 Primavera Pop
L'any 2017 aterrava a Rubí, per primer cop, el festival Los40 Primavera Pop, després d'haver passat per altres ciutats catalanes com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Badalona. El primer Primavera Pop a Rubí va ser un autèntic èxit de públic, ja que va congregar més de 20.000 persones a l'Escardívol.
 

El festival Los40 Primavera Pop aplega cada any unes 20.000 persones Foto: Localpres

 
El cost de la cinquena edició d'aquest macroconcert -la del 2020 no es va celebrar a causa de la pandèmia - es va enfilar fins als 121.000 euros32.901 dels quals van anar a parar a la campanya de comunicació que incloïa falques i mencions a tota la programació de Los40 Principales i a les xarxes socials de l'emissora, entre d'altres. L'objectiu d'aquesta campanya, segons el contracte del concert, tenia l'objectiu de vetllar "per la presència mediàtica de Rubí" els espais del contractant, que "contribueix a la projecció de la ciutat".

El cost global de l'esdeveniment, tenint en compte les despeses associades de vigilància, control d'accessos, ambulàncies... assumits pel consistori, va ser d'uns 147.800 euros.

2. La Fira del Vi
El passat vitivinícola de Rubí fa que sigui una ciutat idònia per acollir una Fira del Vienguany, a més, per partida doble, ja que hi haurà una Fira del Vi Jove a l'estiu, de la qual encara no es coneix el total de la despesa. Així ho van considerar els organitzadors dels Premis Vinari, el tast final dels quals també se celebra a l'antic Celler Cooperatiu de la ciutat, i que és una de les joies arquitectòniques de Rubí. Com a la resta d'esdeveniments, milers de persones hi passen cada any, també de fora de Rubí.

L'organització d'aquest esdeveniment comporta una despesa força elevada: l'any 2021, la Fira va tenir un cost de 82.092,94 euros, als quals s'hi han de sumar 25.493,02 euros de l'organització del tast final dels Premis Vinari. En total, doncs, 107.585,96 euros.

3. El túnel de llum de Nadal
Des que Rubí va estrenar, l'any 2017, el túnel de llum al carrer de Maximí Fornés, aquest element no ha estat mai exempt de polèmica. Pel seu elevat cost, pels efectes que pot tenir sobre el medi ambient, pels problemes amb el subministrament elèctric... a més, des del 2019 Rubí encapçala el rànquing de ciutats amb més despesa per habitant en llums de Nadal. Només cal passejar per les rodalies de la instal·lació, així com per les xarxes socials els dies en què el túnel està en funcionament per comprovar que és un autèntic pol d'atracció de públic -local i de fora- a la ciutat.
 

L’Illa de la Llum, el protagonista de l’enllumenat nadalenc de Rubí Foto: Lali Puig


La despesa global en enllumenat de Nadal de l'any 2021 va ser de 350.000 euros - 231.157,24 del túnel i altres elements decoratius i 117.094,00 de l'enllumenat "tradicional", als quals s'hi han de sumar la resta de despeses d'activitats de Nadal i Reis: en total, uns 464.000 euros. El 2021, a més, es va repetir l'exitosa campanya Rubí s'ho val, però en aquest cas no es pot considerar una campanya de reclam perquè s'adreçava a persones empadronades a la ciutat.

4. La Festa Major de Rubí
Rubí presumeix, des de fa anys, de tenir "la millor Festa Major de la comarca". A la celebració amb motiu de Sant Pere, a més, s'hi ha afegit un element que vol contribuir encara més a "posar Rubí al mapa", el Festival Rrandom, que tot i que té entitat pròpia, engloba la major part dels concerts de la Festa Major.

El web de Transparència de l'Ajuntament de Rubí ja inclou una gran part de les despeses de la Festa Major i el Rrandom d'enguany, que en total sumen, ara com ara, 787.966,00 € euros. Cal tenir en compte que alguns dels espectacles, enguany els que es faran al teatre municipal La Sala, són de pagament, amb la qual cosa es recuperarà una part de la despesa amb la venda de les entrades.

Quin és el retorn d'aquesta despesa?
Tot i que RubiTV.cat no ha tingut accés a cap informe ni xifra oficial, els responsables polítics han defensat en diverses ocasions aquesta política de projecció de la ciutat, que sumant els quatre grans esdeveniments arriba fins a 1.294.451 d'euros. Per exemple, amb el festival Los40 Primavera Pop, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, afirmava l'any 2017 que un informe de l'Ajuntament apuntava que la promoció que es va fer de la ciutat al voltant del macroconcert va suposar "un estalvi de 514.000 euros" - el festival havia tingut un cost de 85.000. Abans de l'edició del 2018, l'alcaldessa, Ana María Martínez, també va defensar que gràcies a aquest concert "s'està parlant de Rubí a tot l'estat espanyol, i això per a nosaltres és molt important".

Acollir la Fira del Vi dona una repercussió en l'àmbit nacional, ja que els tastos finals es fan a Rubí, i la gala d'entrega dels Premis s'emet a la Televisió de Catalunya. L'any 2020, a més, una de les encarregades d'entregar un dels premis va ser la mateixa alcaldessa.

Pel que fa al túnel de llum, Ana María Martínez afirmava, en una entrevista a RubiTV.cat el juny de 2021, que el túnel "reverteix moltíssim en el comerç local, és una demanda de molts comerciants. S'ha pogut estudiar i, a la ciutat les xifres són molt positives".