L’Ajuntament de Rubí ha fet tot un seguit d’actuacions al bosc de Ca n’Oriol per salvar els pins que presentaven un estat sanitari molt greu provocat per una plaga i ha plantat diversos nous exemplars per tal d’incrementar el nombre d’espècies a la zona.
Concretament, s’han plantat 15 pins pinyoners i 15 alzines de 2 metres d’alçada i diàmetre de 15 cm al llarg de la vessant sud del bosc de Ca n’Oriol. També s’ha reforçat el poblament arbustiu i s’ha fet una regeneració llenyosa al sotabosc amb la plantació de llentiscle, englantiner, marfull, arboç.
"El bosc de Ca n'Oriol és un espai emblemàtic de la ciutat. Hem reforçat les actuacions per al seu manteniment i regeneració amb plantacions que respecten la seva identitat com a bosquet mixt, amb espècies resistents pròpies del nostre clima mediterrani", ha explicat Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal.
La biodiversitat és fonamental per fer l'entorn més resilient davant de les plagues i altres amenaces i és per això que en la tria de nou arbrat i vegetació s'ha fomentat la presència de diverses espècies d'arbres i arbustives. Convidem com sempre a la ciutadania a gaudir d'aquest entorn amb respecte per contribuir entre totes a la millora de la ciutat i el seu entorn",
Plaga de “perforador de pins”
A la primavera del 2024 es va detectar que els pins del bosc de Ca n’Oriol estaven colonitzats per un coleòpter anomenat “perforador de pins” (Tomicus destruens) que, específicament, afecta als boscos de pi blanc i de pi pinyoner.
Aquest gènere produeix dos tipus de danys: d’una banda, galeries subcorticals als troncs i branques gruixudes i, de l’altra, galeries als branquillons de les capçades dels pins. Els atacs als troncs són mortals, atès que a través de les galeries maternes s’introdueixen fongs i produeixen la degradació del floema del perímetre de la galeria i la destrucció dels canals floemàtics. La greu sequera que ha sofert la vegetació ha provocat la proliferació d’aquesta plaga.
El protocol que s’ha aplicat per tal de frenar la plaga ha estat, en primer lloc, talar tots els arbres ja morts a causa d’aquest insecte i, després, aplicar els tractaments sanitaris adients al conjunt d’arbres on l’afectació encara és incipient. També s’han col·locat trampes biològiques per capturar insectes adults en cas que es produeixi una pujada de temperatura i eclosionin les postes.