Obertes les inscripcions per a l'11a Travessa Rubí-Montserrat

El Centre Excursionista torna a organitzar una de les proves més emblemàtiques aquest 5 de març

Una imatge de la RM 2018
Una imatge de la RM 2018 | Cedida/CER
Redacció
17 de gener de 2023, 09:05
Actualitzat: 9:44h
El Centre Excursionista de Rubí torna a organitzar la Travessa Rubí - Montserrat, després de dos anys condicionats per la pandèmia de la Covid-19, el pròxim 5 de març. Es tracta d'una prova no competitiva que passa per camins, corriols i paratges d'interès natural, agrícoles i paisatges emblemàtics com la Serra de l'Oleguera, la Riera de Gaià, la Riera de Sant Jaume, Sant Pere Sacama, Coll de Bram, Coll de les Bruixes, l'estació de l'Aeri, el Monestir de Montserrat i Sant Jeroni. 

Com a novetat, aquest any la travessa s'ha incorporat al calendari de caminades de la FEEC en el Circuit Català de Caminades de Resistència. Els interessats en participar en aquest Circuit han de fer tot el recorregut, des de Rubí fins a Sant Jeroni i al Monestir de Montserrat.

Com en les anteriors edicions, la travessa es podrà fer caminant (sortida a les 6h) o corrent (8h). A les 14.45h es tancarà el control 6, de sortida del Monestir cap a Sant Jeroni, és a dir que no es permetrà pujar-hi a partir d'aquella hora, per raons de seguretat. Per als participants que hagin pujat a Sant Jeroni, el control 8 al Monestir es tancarà a les 18.30h, i per als que no hi hagin pujat, es tancarà a les 17h.

L'itinerari, de 46 km en total i un desnivell acumulat de +4.200m, té una dificultat tècnica moderada, ja que alguns trams de terreny són complexos, amb ferms de pedra solta i pendents pronunciats. Passa per corriols, camins i senders que travessen rierols, conreus i boscos de diversos termes municipals: Rubí, Ullastrell, Viladecavalls, Olesa de Montserrat, Vacarisses, Esparraguera, Monistrol de Montserrat, Collbató i el Bruc.

Inscripcions obertes fins arribar als 350 participants
Les inscripcions per a la Travessa ja són obertes, amb un màxim de 350 participants, i es poden fer a través de la web de la FEEC. La inscripció, que va des dels 21 euros per a socis del Centre fins als 32 euros per als no socis i sense llicència FEEC, inclouen l'assegurança amb cobertura vàlida per tota l'activitat, avituallaments en quatre punts de l'itinerari i un obsequi final.

L'edat mínima per participar-hi són 14 anys, i els menors de 18 hauran de portar una autorització. Els menors de 16, a més, hauran d'anar acompanyats d'un adult durant tot el recorregut.

Durant l'itinerari, els participants disposaran de punts de suport i quatre punts de control on, a banda de la informació, hi haurà avituallament. Tot i això es recomana portar reserves de líquid i menjar sòlid. 

Tot el recorregut està marcat amb plaques en format A4 i tires, que informen de punt de control, direcció, pas barrat i perill (groc), cap a on s'ha de fer l'evacuació en cas necessari (vermell), la baixada de Sant Jeroni cap al Monestir, per no confondre amb el camí de pujada (taronja) i reforçar visualment el recorregut (groc i negre). La Travessa compta amb un Pla d'Autoprotecció, i l'organització disposa de tots els mitjans d'autoprotecció i recursos sanitaris.

Per garantir la seguretat dels participants en cas d'inclemències climàtiques, s'ha d'anar adequadament equipat amb una llanterna o frontal amb bateries de recanvi, calçat adequat per caminar o córrer camins de muntanya, material reflectant que serà obligatori mentre sigui fosc i en encreuaments i trams de carretera, roba d'abric, tallavents i impermeable; una manta tèrmica d'1,4x2m com a mínim, motxilla, ronyonera o similar; menjar i aigua, i un telèfon personal operatiu amb el número de contacte de l'organització, el GPS activat i la bateria carregada al 100% en iniciar la prova. També ha de tenir un programari mínim que es pugui utilitzar en cas d'emergència, per exemple el My112. L'incompliment d'aquest material pot ser motiu d'expulsió i/o desqualificació de la prova.