Neix la plataforma Reconvertim el camp de golf, impulsada per entitats de Rubí i Sant Cugat

Volen sumar esforços per aconseguir que el camp es transformi en un gran parc públic

El camp de golf de Can Sant Joan
El camp de golf de Can Sant Joan | Marta Casas
Redacció
19 de novembre de 2020, 13:00
El pròxim dimarts, 24 de novembre (17 h) es presentarà públicament la plataforma Reconvertim el camp de golf Rubí - Sant Cugat, impulsada per Rubí d'Arrel i l'ADENC, que neix amb l'objectiu que les administracions, especialment l'Institut Català del Sòl (Incasòl) de la Generalitat de Catalunya eliminin el camp de golf i el reconverteixin en un gran parc interurbà, una gran zona verda oberta a tota la ciutadania i que és una demanda comuna dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat.

La plataforma neix després que es donés a conèixer que es plantejava la reobertura del camp de golf de Can Sant Joan, ja que, segons diuen, només amb la "pressió ciutadana" podran aturar les intencions de l'Incasòl de "continuar amb la privatització de l'espai per al gaudi d'uns pocs". 

La presentació es farà la setmana vinent en línia, però la plataforma ja fa una crida a la implicació ciutadana signant el manifest a la seva web.

La tèrbola història del camp de golf

Aquesta no és la primera vegada que un grup de persones i entitats uneixen els seus esforços per protestar contra el camp de golf. De fet, la primera Plataforma contra el camp de golf es va crear l'any 1993, impulsada pel Centre d'Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA) de Rubí, després que el 1991 l'Incasòl expropiés 101 hectàrees dels terrenys i en destinés 80,8 al camp, amb la connivència dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat.

La lluita del 1993 no va fructificar, i el 1994 es va inaugurar el camp, el primer camp de golf públic de Catalunya, la construcció del qual es va impulsar des de les federacions espanyola i catalana de golf, amb la col·laboració de l'Incasòl i el Consell Superior d'Esports. La Federació Catalana de Golf va adquirir un dret d'ús fins al 2069, per valor de 3.750.000 de les antigues pessetes, i un cànon anual de 50.000 pessetes.
 

Imatge de la manifestació contra l'ampliació del camp de golf Foto: Cedida


El 1999 neix una segona plataforma, la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà (CUC), que amb el suport del Centre Excursionista de Rubí continua la lluita iniciada l'any 93, però aquest cop per evitar l'ampliació del camp de golf. Novament, no s'aconsegueix aturar els plans de l'Incasòl.

No és fins al 2013, 20 anys després de la construcció del camp, que la Federació Catalana de Golf ven la concessió del camp a l'empresa Metropolitan Golf Barcelona, després d'haver acumulat un deute de 2,3 milions d'euros.

El 2015, la concessió passa a mans de l'empresa Puro Campo SL, dedicada a l'explotació de finques rústiques que pretenia fer inversions de millora al camp amb la intenció d'atraure molts clients, però la majoria d'aquestes obres no es van fer, segons van explicar alguns socis a RubiTV.cat. Així, el 2018 l'empresa Puro Campo es declara en fallida i els deutes que tenia acumulats porten a la Federació Catalana de Golf a rescindir el contracte per la via judicial.
 

El camp de golf, tancat per ordre judicial l'any 2015 Foto: RubiTV.cat (arxiu)


Els ajuntaments reclamen un parc públic

Actualment, els terrenys del camp de golf i les instal·lacions resten abandonades i en clara decadència. La ciutadania ha aprofitat el gran espai natural per caminar, fer esport o sortir a passejar els gossos. Ja el març de 2019, l'AUP va organitzar una sortida per explicar la història del camp de golf i reclamar la seva reconversió en un espai públic per al gaudi de la ciutadania de Rubí i Sant Cugat.

Una proposta que va compartir la CUP de Sant Cugat, i que ambdues formacions van portar als seus respectius plens municipals, aconseguint que s'aprovessin per unanimitat les seves propostes: reclamar a l'Incasòl el retorn de la titularitat dels terrenys als municipis i la seva reconversió en un gran parc públic.

Aquestes demandes, però, han estat desoïdes per part de l'Incasòl, cosa que ha fet que diverses entitats de Rubí i Sant Cugat hagin decidit agafar el relleu de les històriques plataformes contra el camp de golf per tornar a reivindicar el retorn d'aquest gran espai per a la ciutadania.