L'Alternativa d'Unitat Popular ha fet públiques les seves aportacions i mesures concretes per fer front a la crisi del coronavirus a Rubí. "L'emergència sanitària és un repte per a qualsevol govern, també pel de Rubí", diu l'AUP en una publicació a la seva pàgina web. L'AUP també explica que les mesures que prengui l'Ajuntament, i que valora de manera positiva, venen marcades pels decrets del govern espanyol i la Generalitat, i adverteix que "la garan injecció de recursos és estatal, però es tracta, sobretot, d'una línia de mobilització a través d'avals, d'alliberament dels superàvits dels Ajuntaments per a la gestió de la crisi (enlloc d'haver de ser destinats a pagar el deute), i d'altres mesures similars". És a dir, que el govern "no aportarà tants diners com fa veure", diu l'AUP.
L'AUP es fa seves les propostes del #PlaDeXocSocial
Des que va esclatar la crisi del coronavirus, l'AUP ha mostrat el seu suport a les mesures del #PlaDeXocSocial, que, entre d'altres, inclouen la suspensió dels lloguers - com reclamen els Sindicats dels Lloguers -, la interrupció de totes les activitats productives que no siguin essencials o la intervenció de la sanitat privada sense compensació econòmica. De fet, i concretament pel què fa a l'Hospital General de Catalunya, ubicat al terme municipal de Sant Cugat, l'AUP assegura que "s'ha rescatat tres cops amb diners públics" i per això proposa "no desaprofitar l'ocasió i exigir que no torni a mans privades".
De moment, l'Ajuntamrnt de Rubí ha incrementat la partida del fons de contingència dels 150.000 als 250.000€; l'AUP creu que caldrà veure "com es concreta" i incrementar-la amb l'alliberament dels superàvits de 2019. La formació també proposa establir contacte amb clíniques odontològiques, com s'ha fet en altres ajuntaments, perquè posin a disposició dels serveis públics aquells equips de protecció individual necessaris; i també incorporar un delegat de Salut Laboral al Comitè de Seguretat i Salut de l'Ajuntament a les reunions del comitè de crisi del coronavirus.
Un cop passi la crisi i les mesures d'aïllament social, a més, "caldrà redinamitzar la xarxa social, econòmica i cultural local", un moment que l'AUP considera que s'hauria d'aprofitar per promoure el comerç i l'empresa petita, local i de proximitat, per tal de buscar "la transformació del model econòmic insostenible en el què estem immerses" i que, de fet, la regidora Betlem Cañizar assegura que és el causant d'aquesta crisi.
En l'àmbit de les emergències socials i habitacionals, l'Alternativa explica que "la situació que estem vivint pot suposar un increment de la necessitat de recursos i intervenció dels Serveis Socials", i que per això han demanat la creació d'un telèfon directe d'accés als serveis socials i un correu electrònic, que permetrien una gestió "més àgil". També és important, per a la formació, establir una "xarxa de seguretat perquè les dones víctimes de violència masclista que necessitin demanar ajuda puguin fer-ho", i per això comparteixen el recurs ideat per l'Institut Català de les Dones per als comerços locals, entre d'altres mecanismes, i establir un mecanisme directe perquè la població en risc, amb seguiment o sense, pugui entrar en contacte amb el personal referent.
Per altra banda, l'Ajuntament ha confirmat avui la recepció de les targetes moneder que la Generalitat ha posat a disposició de les famílies beneficiàries d'una beca menjador, i que seran distribuïdes a la ciutat demà. L'AUP, però, alerta que "cal garantir l'alimentació per altres sectors de la població que quedi desprotegida", per exemple persones grans que no estigui atesa pels Serveis Socials d'Atenció Primària (SSAP), persones amb diversitat funcional, situacions de pobresa sobrevinguda...
Respecte a l'habitatge, l'Estat ha anunciat ajudes al pagament de la hipoteca però no del lloguer, amb la qual cosa l'Alternativa demana que s'actuï "sobre els pisos de propietat municipal (de Proursa) i faciliti vies de pagament postergat del lloguer a aquelles famílies que ho necessitin", així com que es garanteixi que "cap família es quedi sense llum, aigua o gas per dificultats econòmiques".
Coordinació de les xarxes de voluntariat
Des que va esclatar la crisi del coronavirus, a Rubí s'ha generat una xarxa associativa i de solidaritat important, i ja n'existeixen dues, com a mínim, de coordinades per entitats: la de l'esplai L'eixam i la de l'Associació Solidaritat i Ajuda Veïnal, Units farem força. "Moltes persones s'han activat per oferir suport al veïnat o per a organitzar una xarxa d'àmbit de ciutat", diu l'AUP, que recorda que la Generalitat ha enviat una instrucció als ajuntaments per tal de poder coordinar i fer seguiment a aquestes xarxes.
Així, la formació alternativa proposa que l'Ajuntament es coordini amb aquestes xarxes, facilitar l'accés a EPIS o donar instruccions per a la seva obtenció i les mesures de seguretat corresponents, publicitar l'existència d'aquestes xarxes per tal de facilitar-ne l'accés a la ciutadania, ja sigui per fer-hi demandes o oferir-se a fer voluntariat, i preveure un pla de suport a les entitats que, en cas que tinguin costos estructurals com lloguers, subministraments o personal contractat, es puguin trobar amb dificultats econòmiques.
Què passarà amb el cobrament de les quotes de les escoles municipals?
La formació alternativa proposa, a més, que es promogui la realització de classes virtuals, concerts, tallers oberts a la població... per tal que el professorat pugui "mantenir el vincle amb part de l'alumnat, potenciar les escoles i oferir alternatives d'oci, lleure i aprenentatge". En aquest sentit, també proposa establir mecanismes de suport extraordinari a aquells infants als quals l'aturada pel coronavirus els suposi major dificultat per a reincorporar-se després al ritme de les aules.
Els tallers d’expressió creativa de l’Escola d’Art i Disseny (edRa) han preparat uns vídeos amb activitats artístiques per fer a casa amb la canalla, tal com va anunciar ahir l'Ajuntament de Rubí a través del seu canal de whatsapp.
Aprofitar la crisi per promoure el suport al comerç local i de proximitat
Pel què fa als comerços i empreses locals, l'Alternativa demana preveure ajudes al petit comerç i la petita empresa que hagi de tancar l'activitat per no entrar en fallida davant la crisi, i recorda les mesures que ha fet arribar, entre d'altres, la Cecot. "No ens podem quedar sense indústria i comerç local i de proximitat. Cal que aquesta crisi no torni a reforçar la gran empresa transnacional i, en canvi, sigui un punt d'inflexió per a intensificar el canvi cap a un model sostenible humanament i ecològica", diu l'AUP, que considera que cal "ser conscients que el desfermament de la pandèmia té relació amb la sobreexplotació dels recursos naturals, que ha trencat l'equilibri en els ecosistemes naturals i especialment els salvatges, facilitant que el virus (aquest, però també abans el SARS o el zika) saltin dels animals a les persones", tal com va explicar Betlem Cañizar.
En aquest sentit, l'AUP proposa, a més de les mesures ja establertes per l'Ajuntament, demanar als propietaris que no cobrin els lloguers, a canvi d'un retorn progressiu via IBI, contemplar la progressivitat en les mesures de rebaixa o suspensió d'impostos, subvencionar l'IAE o l'IBI a empreses que hagin suspès la seva activitat i pensar una campanya de foment del petit comerç i l'empresa local i de proximitat.