La UAB crea la primera càtedra al món de Neurogastronomia

L'objectiu és estudiar els mecanismes que influeixen en la percepció i experiència dels aliments

Publicat el 22 de juliol de 2023 a les 08:31

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'empresa Alàbriga S'Agaró S.L. i l'Institut del Patrimoni Culinari Català han signat aquest dimecres un conveni per establir la Càtedra de Neurogastronomia.

Un acord pioner, ja que es tracta de la primera càtedra del món en aquest àmbit amb l'objectiu de l'estudi, el coneixement i la recerca dels mecanismes que influeixen en la percepció i experiència dels aliments. Aquesta matèria és una iniciativa del catedràtic de l'Àrea de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB i director del mateix departament, Antoni Bulbena.

Un altre dels objectius és analitzar les tècniques i tecnologies culinàries per millorar i fer més apetitosos i saludables els aliments. Una de les línies d'investigació serà com el cervell influeix en la percepció i el gaudi a l'hora de menjar, des d'un enfocament que inclou disciplines com la salut, la neurociència cognitiva, la psicologia, el màrqueting i el disseny.

La voluntat és aplicar els coneixements a dues àrees, les ciències de la salut en totes les seves vessants i les ciències de l'alimentació, amb un estudi que va des de les propietats dels aliments fins a la seva transformació en consum. S'espera crear, entre d'altres, una dieta amb ingredients que influeixin més sobre l'estructura i activitat funcional del cervell que ajudi a prevenir, i fins i tot revertir, malalties com l'Alzheimer i el Parkinson.

La Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona també durà a terme cursos de màster per a professionals de la restauració, de la indústria alimentària i professions vinculades amb l'alimentació.