La tercera és la bona? Història de les lluites contra el camp de golf de Can Sant Joan

Aquest diumenge, la nova plataforma Reconvertim el camp de golf organitza la primera acció reivindicativa

El camp de golf de Can Sant Joan
El camp de golf de Can Sant Joan | Marta Casas
12 de desembre de 2020, 13:00
Aquest diumenge es durà a terme, als terrenys de l'actual camp de golf de Can Sant Joan, la primera acció reivindicativa de la plataforma Reconvertim el camp de golf, impulsada per l'Adenc i Rubí d'Arrel, i a la qual ja donen suport més de 1.500 persones a títol individual i 50 col·lectius

Aquesta no és la primera vegada que un grup de persones i entitats uneixen els seus esforços per protestar contra el camp de golf. La història d'aquest camp s'incia el 1991, quan l'Incasòl  va expropiar 101 hectàrees de terrenys per destinar-ne 80,8 al camp, amb la connivència dels ajuntaments de Rubí - amb govern d'ICV - i de Sant Cugat - amb govern de CiU.

Des d'aleshores, el camp ha estat envoltat de foscors, amb diversos canvis de concessionària, i fins a tres plataformes o col·lectius ciutadans han lluitat per la seva reversió.

1993: es crea la primera Plataforma contra el camp de golf

La primera Plataforma contra el camp de golf es va crear l'any 1993, impulsada pel Centre d'Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA) de Rubí. La lluita no va fructificar, i el 1994 es va inaugurar el camp, el primer camp de golf públic de Catalunya.

La construcció del camp es va impulsar des de les federacions espanyola i catalana de golf, amb la col·laboració de l'Incasòl i el Consell Superior d'Esports. La Federació Catalana de Golf va adquirir un dret d'ús fins al 2069, per valor de 3.750.000 de les antigues pessetes, i un cànon anual de 50.000 pessetes.

1999: neix la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà (CUC) per evitar l'ampliació del camp
 

Imatge de la manifestació contra l'ampliació del camp de golf Foto: Cedida


El 1999 neix una segona plataforma, la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà (CUC), que amb el suport del Centre Excursionista de Rubí continua la lluita iniciada l'any 93, però aquest cop per evitar l'ampliació del camp de golf. Novament, no s'aconsegueix aturar els plans de l'Incasòl.

D'aquesta època en queden imatges d'una sortida pel camp molt similar a la que es farà aquest cap de setmana, amb una marxa reivindicativa i activitats populars, i que no reclamava només l'aturada de l'ampliació sinó que ja plantejava la seva reconversió en un parc públic.

Aquesta lluita tampoc va donar fruits, i l'ampliació del camp de golf es va acabar duent a terme. 

2013: Acumulació de deutes, i comencen les concessions a empreses privades

20 anys després de la construcció del camp, la Federació Catalana de Golf ven la concessió del camp a l'empresa Metropolitan Golf Barcelona, després d'haver acumulat un deute de 2,3 milions d'euros.

El 2015, la concessió passa a mans de l'empresa Puro Campo SL, dedicada a l'explotació de finques rústiques que pretenia fer inversions de millora al camp amb la intenció d'atraure molts clients, però la majoria d'aquestes obres no es van fer, segons van explicar alguns socis a RubiTV.cat.

2018: tancament del camp per ordre judicial
 

El camp de golf, tancat per ordre judicial l'any 2015 Foto: RubiTV.cat (arxiu)


Així, el 2018 l'empresa Puro Campo es declara en fallida i els deutes que tenia acumulats porten a la Federació Catalana de Golf a rescindir el contracte per la via judicial.

El tancament del camp va deixar sense feina diversos treballadors, alguns dels quals amb nòmines pendents de pagar des de feia mesos, i els socis sense poder fer servir les instal·lacions malgrat que alguns havien pagat les quotes anuals per avançat.
 
2019: tornen les reivindicacions de convertir el camp de golf en un parc públic

Actualment, els terrenys del camp de golf i les instal·lacions resten abandonades i en clara decadència. La ciutadania ha aprofitat el gran espai natural per caminar, fer esport o sortir a passejar els gossos. Ja el març de 2019, l'AUP va organitzar una sortida per explicar la història del camp de golf i reclamar la seva reconversió en un espai públic per al gaudi de la ciutadania de Rubí i Sant Cugat.

Una proposta que va compartir la CUP de Sant Cugat, i que ambdues formacions van portar als seus respectius plens municipals, aconseguint que s'aprovessin per unanimitat les seves propostes: reclamar a l'Incasòl el retorn de la titularitat dels terrenys als municipis i la seva reconversió en un gran parc públic.

Aquestes demandes, però, han estat desoïdes per part de l'Incasòl, cosa que ha fet que diverses entitats de Rubí i Sant Cugat hagin decidit agafar el relleu de les històriques plataformes contra el camp de golf per tornar a reivindicar el retorn d'aquest gran espai per a la ciutadania. 

Per la seva banda, el ple de Rubí va aprovar per unanimitat una moció per reclamar a l'Incasòl que reconsiderés els seus plans, i En Comú Podem Rubí portarà la reobertura del camp de golf al Parlament. A l'altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet i Junts per Sant Cugat han expressat opinions favorables a la recuperació de la pràctica esportiva del golf al camp.

Per la seva banda, el director de l'Incas`òl, Albert Civit, va assegurar ahir mateix en declaracions a Cugat Mèdia que no obriria el camp de golf sense el vistiplau dels dos consistoris.

Reivindicació i activitats populars i de descoberta de l'entorn

La sortida d'aquest diumenge (10.30h) inclourà diverses activitats populars i de coneixement de l'entorn, a més de la mateixa reivindicació i informació sobre el terreny.

La plataforma recomana als assistents descarregar-se una aplicació mòbil (iNaturalis) per tal de compartir les observacions de la natura que es facin al llarg del matí. També durant el recorregut hi haurà una "caçada de trastets". Un cop al camp, estudiants de la UAB faran una presentació de l'estudi d'avifauna que estan realitzant a Can Sant Joan. Finalment, a les 13h, hi ha previst un vermut musical a càrrec de la banda de blues rubinenca Muddy Wine.