La situació del coronavirus al Vallès Occidental és de «calma tensa»

El president del Consell Comarcal ha mantingut una reunió amb els alcaldes de la zona per abordar els passos a seguir per evitar augmentar els contagis

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, durant la reunió amb alcaldes sobre el coronavirus.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, durant la reunió amb alcaldes sobre el coronavirus. | Cedida
23 de juliol de 2020
El Vallès Occidental i, en general, a regió sanitària metropolitana nord, es troben en un una situació menys preocupant que la regió metropolitana sud o Barcelona. El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha qualificat de "calma tensa" l'estat actual de la comarca, en una reunió amb els alcaldes, delegat territorial del govern a Barcelona, Juli Fernàndez i la gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran.

Giménez ha admès que hi ha municipis que tenen més casos per la seva proximitat a Barcelona i a la primera corona metropolitana. De fet, aquests responsables municipals han expressat el seu neguit a l’augment de casos positius de Covid i també davant les dificultats de poder determinar el confinament domiciliari per a les persones que han sigut diagnosticades o que han sigut contactes estrets.

Contractació de gestors Covid 

Entre les mesures que s'implementaran arreu de Catalunya hi ha la nova figura del gestor Covid, persones que s'encarregaran de donar suport a l'atenció primària i també identificaran els contactes estrets a les persones amb positiu de coronavirus per intentar evitar al màxim la transmissió comunitària. En aquest sentit, Salut invertirarà 1,2 milions d'euros en contractar aquest personal per a tota la regió metropolitana nord. 

Està previst que aquestes persones tinguin flexibilitat de moviment per tota la regió per focalitzar-se allà on faci falta en cada moment. Aquests nous professionals, juntament amb els equips de mediadors, agents cívics i personal municipal que estaran al carrer per alertar la població, mediar i formar-la i també els rastrejadors que puguin fer estudis epidemiològics, es pretén incidir en la prevenció.

La doctora Aran ha explicat que és imprescindible que el bon comportament de la ciutadania, les accions de les administracions locals i les accions del CatSalut així com la vigilància epidemiològica vagin de la mà per evitar la transmissió comunitària. "cal ampliar les mesures preventives i de rastreig per evitar més restriccions".

Salut ja està treballant amb la posada en marxa d'hotels socials per les persones que no puguin fer l'aïllament preventiu a casa per la situació que sigui. En aquest sentit, de moment està previst obrir un hotel d'aquestes característiques a cada una de les tres regions de l'àrea metropolitana. 

Crida per l'ús de mascaretes i gel hidroalchòlic 

Giménez també ha afirmat que "en termes de prevenció els ajuntaments han fet i han estat fent accions i celebrem que es puguin establir convenis amb Salut perquè des dels ajuntaments puguem administrar recursos per la gestió de la proximitat".

Per la seva banda, el delegat del Govern, ha insistit en la coordinació de CatSalut amb els ajuntaments i ha insistit en la importància de l'ús de la mascareta, la distància de seguretat i la higiene de mans. "Tenim especial focus en els col·lectius més vulnerables i també amb el col·lectiu més jove" on creixen més els contagis i els que poden transmetre el virus a col·lectius més vulnerables com els avis. 

En la mateixa línia s'ha dirigit la doctora Aran qui ha fet una nova crida a la població a mantenir els grups de relació estables, habituar-nos a fer ús de la mascareta i del gel hidroalcohòlic i mantenir les distàncies.