La plaça Nova de Les Torres s'anomenarà plaça de Neus Català i Pallejà

Català, l'última dona catalana supervivent d'un camp nazi, va viure en un pis d'aquesta plaça durant més de vint anys

Neus Català, en un homenatge el març de 2015 al Priorat
Neus Català, en un homenatge el març de 2015 al Priorat | ACN
Redacció
31 de juliol de 2019, 11:30
La plaça Nova de Les Torres, situada entre els carrers Víctor Català i Joan Puig, serà rebatejada amb el nom de Neus Català i Pallejà. La supervivent, que va viure més de vint anys en un pis d'aquesta plaça de la ciutat, va morir el passat mes d'abril als 103 anys a la residència dels Guiamets (el Priorat). 

Ella era l'última dona catalana supervivent d'un camp nazi i, en virtut d'aquest fet, era el testimoni de la part més tràgica de la història contemporània. Mai va deixar de combatre. La trajectòria vital de Català és fidel reflex de les nefastes contradiccions que va viure la humanitat a mitjans del segle XX, quan la Guerra Civil espanyola primer i la Segona Guerra Mundial després, van marcar decisivament la seva vida.

Poques hores després de la mort de Neus Català, el militant d'ICV i exregidor de l'ajuntament per aquesta formació Carlos Aguila va engegar una campanya via change.org per demanar a l'alcaldessa de Rubí el canvi de nom de la plaça. Segons explicava aquesta petició de change.org, malgrat haver rebut la Creu de Sant Jordi, la medalla d'or al mèrit públic de l'Ajuntament de Barcelona i la medalla d'or de la Generalitat, que va rebre precisament a Rubí, Neus Català no té cap reconeixement en l'espai públic de la ciutat.

Aquesta petició se suma a la que ja va llençar el grup municipal d'En Comú Podem i que tots els grups municipals van secundar-la. L'acord contempla també que es convoqui la comissió del Nomenclàtor al setembre, que s'informi el veïnat de la plaça del canvi de nom i demanar a la Taula per a la Memòria Històrica que organitzi un acte institucional públic en honor seu.

Així mateix, cal recordar que dels aproximadament 700 noms de carrers i places de Rubí, només 19 fan referència a dones. D'aquests, 11 son noms de religioses i només un fa referència a una rubinenca: el carrer Cati Curet.