Entra en vigor la nova Ordenança de promoció de l'autoconsum amb energia fotovoltaica

El canvi principal és la simplificació de la tramitació dels permisos que cal demanar a l'Ajuntament per poder fer la instal·lació, que fins ara era força feixuga

Un operari instal·lant una placa solar
Un operari instal·lant una placa solar | Ajuntament de Rubí
Redacció
26 de maig de 2021, 13:00
Aquest dimarts ha entrat en vigor la nova ordenança per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica que es va aprovar de manera inicial al mes de gener i que té l'objectiu de promoure i regular les instal·lacions d'autoconsum al municipi, tant a escala domèstica com d'activitats econòmiques.

El canvi principal d'aquesta ordenança és la simplificació de la tramitació dels permisos que cal demanar a l'Ajuntament per poder fer la instal·lació, que fins ara era força feixuga - un fet força comú en gran part de les administracions locals. Ara, en canvi, es contempla el tràmit de Comunicació prèvia d'instal·lacions d'autoconsum amb energia solar, més simplificat que l'actual: requereix presentar menys documentació i alguns documents es poden incorporar al projecte tècnic.

La tramitació s’ha d’efectuar a través de la web municipal, on es defineix tota la documentació que cal presentar.

Mesures de promoció de l'autoconsum solar

El text inclou diverses mesures de promoció de l'autoconsum solar, amb bonificacions en impostos com l'IBI, l'IAE o l'ICIO; i en paral·lel a l'aprovació de l'ordenança s'han eliminat altres exempcions com ara el pagament de la taxa de 298,15 euros o l'obligatorietat de dipositar una fiança per a possibles desperfectes a la via pública.

"D'aquesta manera, cada any podrem proposar millores a les ordenances fiscals sense necessitat de modificar l'ordenança solar", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, que ha destacat que les bonificacions de l'IBI i l'IAE "poden arribar al 50% de la quota fins cobrir el cost de la instal·lació amb un màxim de cinc anys".

Altres mesures de fiscalitat verda

Addicionalment, a banda de la promoció de les instal·lacions d’autoconsum solar, l’Ajuntament també ofereix altres mesures de fiscalitat verda, com ara les bonificacions fiscals que es contemplen a l’IAE per al consum d’energia d’origen 100% renovable o bé per a la redacció de plans de desplaçaments d’empresa i la implantació de les mesures associades a aquests.

També existeixen bonificacions a l’Impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) per als vehicles amb etiqueta ambiental Zero i Eco de la DGT.

Totes aquestes bonificacions fiscals cal tramitar-les a l’Oficina de recaptació i gestió tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona.