Els veïns de Sant Jordi Park mantindran el pols amb l'Ajuntament

Membres de la Junta Directiva expliquen les seves inquietuds sobre la modificació urbanística que es planteja per al barri

La zona verda i l'aparcament de la discòrdia
La zona verda i l'aparcament de la discòrdia | Marta Casas
09 de juny de 2021, 09:00
Els veïns de Sant Jordi Park - Can Xercavins continuaran les manifestacions i mobilitzacions, així com les accions administratives necessàries, per intentar aturar la modificació urbanística aprovada i publicada el passat mes d'abril, i que afecta dues parcel·les del barri.

Així ho han anunciat alguns veïns, membres de la Junta de l'Associació, després de la reunió que van mantenir dilluns passat a la biblioteca amb l'alcaldessa de Rubí i no haver quedat satisfets per les explicacions que se'ls van oferir: insisteixen que "el projecte escrit" el que fa és elminiar unes pastilles d'equipaments que són "molt necessàries" per al barri i per al seu futur, i lamenten que tot plegat s'hagi fet sense comptar amb l'opinió de la ciutadania.

De fet, el president de l'associació, Ricardo Montalvo, ha confirmat que la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia, sí que s'havia reunit amb ells, però que en el seu moment ja li van contestar que no ho veien clar.

Dues pastilles de conflicte: el sector Nord Est i el sector Nord Oest

La proposta de reordenació urbana afecta dues parcel·les del barri (sector Y): la ubicada al sector Nord Est, que afectaria la zona d'aparcament i la zona verda; i la del sector Nord Oest, que implicaria que un dels equipaments dotacionals s'instal·lés a una parcel·la envoltat d'edificis molt més petits, que tenen jardins particulars i piscines comunitàries, i formant un tancament que serà "un niu de botellots, serà molt fàcil saltar als edificis dels voltants per entrar als jardins o piscines...", alerten els veïns.
 

L'espai on es vol construir un dels dos edificis d'equipament dotacional a Sant Jordi Park Foto: Marta Casas


Pel que fa a l'altra pastilla d'equipaments que es vol ocupar amb habitatge dotacional, els veïns han insistit en els seus arguments: la necessitat de l'aparcament, no només pels veïns del barri sinó pels de les urbanitzacions - de fet, creuen que aquest aparcament beneficia el comerç local perquè les persones d'urbanitzacions hi aparquen quan volen baixar al centre -, la voluntat de conservar una zona verda en la qual es van plantar més d'un centenar d'arbres, fa menys de mig any, amb motiu del Dia de l'Arbre Autòcton, el fet que els futurs edificis estiguin fregant les línies d'alta tensió que encara estan pendents de desplaçament, l'impacte visual i paisatgístic que generarien edificis de sis plantes davant d'altres edificis de, com a màxim, tres plantes; la contaminació que suposaria traslladar l'aparcament a una altra ubicació que no tingués un accés tan fàcil com l'actual, per la mobilitat que es generaria...

Insisteixen, això sí, que "no estem en contra dels habitatges dotacionals, creiem que són necessaris per a Rubí, però sí que estem en contra del projecte que s'ha plantejat per aquesta zona", com explicava Arturo Roldán, també membre de la Junta de l'Associació. "Al barri no necessitem més habitatges, el que necessitem són equipaments comunitaris, i no volem que ens treguin les úniques dues pastilles d'equipaments que tenim", va afegir.

De fet, com ja manifesten en les al·legacions, creuen que hi ha molts més espais a la ciutat que poden acollir aquests equipaments, més adients perquè ja compten amb alçades similars i amb altres equipaments necessaris per al barri ja construïts.

Però el que lamenten especialment els veïns és la "manca de diàleg" i transparència per part del govern municipal, i per això demanen la retirada d'aquesta proposta de modificació urbanística i que es constitueixi una taula de participació per "començar des de zero". Ara com ara, estan a l'espera de resposta de les al·legacions que van presentar, i un cop les rebin decidiran com seguir actuant, i mentrestant mantindran les mobilitzacions de caràcter setmanal o quinzenal perquè veuen que "cada cop se'ns està sumant més gent que no sabia res d'aquest projecte", ha explicat Pilar García, també membre de la Junta de l'Associació de Veïns.

Ana María Martínez: hi haurà un procés participatiu amb la ciutadania per definir els usos dels equipaments dotacionals

En declaracions a RubiTV.cat, l'alcaldessa de Rubí va explicar que el procés participatiu amb els veïns existiria, però que per ara només s'ha preparat urbanísticament el terreny amb una modificació del pla parcial, que és "una primera passa d'una planificació que ara ha de passar tota una tramitació, l'aprovació a la CTUB, la redacció d'un pla funcional, i també la participació ciutadana", que podrà incidir en els espais dels futurs equipaments dotacionals. 

Aquest canal de participació "encara no ha arribat i no ha permès que els veïns puguin plantejar dubtes o inquietuds". Tal com va fer en la reunió de dilluns amb els veïns, va assegurar que no es tocaria ni un metre d'aparcament ni de zona verda, sinó que es reordenaria, ja que les lleis d'urbanisme requereixen que el territori estigui "equilibrat".
 

La zona verda i l'aparcament de la discòrdia Foto: Marta Casas


L'alcaldessa també ha aclarit que l'ús dotacional d'aquests equipaments està reconegut per llei i reconeix que potser hi ha "un cert desconeixement" sobre l'ús d'aquesta tipologia de construccions: un equipament dotacional sempre té un servei de retorn a la comunitat, ja que per una banda faciliten l'accés a l'habitatge a col·lectius que tenen més dificultats i, per l'altra, proporcionen serveis comunitaris: els edificis tinran una part privada però també serveis comuns com podrien ser aules d'estudi, una antena de la biblioteca, menjadors comunitaris...

"Esperem que es pugui parlar i que el que s'ha vist aquests dies sigui fruit d'un ensurt provocat pel desconeixement i la desinformació", va cloure l'alcaldessa. L'entrevista sencera a la màxima edil de la ciutat la podreu llegir en els pròxims dies a RubiTV.cat.