Amb el canvi, a partir del gener de 2024 la ciutadania rebrà un nou rebut, en concepte de gestió i tractament dels residus, a part de la taxa municipal per a la recollida dels residus. Aquest rebut el cobrarà el Consell Comarcal, que actualment treballa amb el Consorci de Residus per ultimar l'estudi de costos i definir els imports concrets de la nova taxa. La proposta té l'objectiu de "corresponsabilitzar i conscienciar la ciutadania", ja que els costos de tractament dels residus van estretament lligats a la correcta gestió d'aquests en origen, tant a les llars particulars com als comerços i establiments.
Pel que fa a la taxa de residus municipal, actualment es cobreix aproximadament el 60% dels costos de gestió i tractament, però la nova Llei de residus també estableix que cal que l'impost cobreixi el 100% dels costos de recollida, gestió i tractament a partir del 2025, amb la qual cosa es mantindrà l'import.
El projecte de delegació de la gestió de residus municipals s'ha treballat a nivell comarcal i amb la participació del Consorci de Residus del Vallès Occidental, i ara com ara s'hi han adherit, a més de Terrassa, Sabadell, Rubí, Santa Perpètua de la Mogoda i Sentmenat.
L'oposició expressa els seus dubtes
Rafael Güeto, regidor de Territori i Sostenibilitat i també president del Consorci de Residus, ha explicat que aquesta cessió tindrà un impacte positiu en les arques municipals, ja que el tractament i gestió dels residus es farà de manera mancomunada amb la resta dels municipis, i permetrà visibilitzar la importància de fer una bona recollida selectiva.En Comú Podem s'ha mostrat a favor de la delegació, i el seu portaveu, Andrés Medrano, ha demanat al govern que sigui "valent" a l'hora de fer complir l'Ordenança de residus i en el futur plec de condicions del servei de neteja viària i recollida de residus, deixant clar que "separar els residus no és voluntari, és obligatori".
L'AUP, per la seva banda, hi ha votat en contra pels "molts dubtes" que els genera la proposta: la informació i la documentació s'ha compartit amb els grups de l'oposició amb molt poc marge de temps, consideren que el Consorci de Residus és un ens "molt opac" i perquè no queda clar quin serà el cost final del servei que prestarà el Consell si no s'acaben adherint la resta dels municipis previstos, entre d'altres coses. A més, Marina Dolset ha apuntat que aquesta "no és la única eina per assolir els objectius de recollida selectiva".
El poc marge de temps per analitzar la documentació ha estat l'argument principal de Veïns per Rubí per expressar els seus dubtes. PP i Vox hi han votat en contra, i ERC favorablement.