El Vallès Occidental declara l'emergència climàtica a la comarca

El primer Consell d'alcaldies acorda iniciar la redacció d'un Pla Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l'Aire | El Consell Comarcal donarà suport a les accions pel clima del 20 al 27 de setembre

Primer Consell d'alcaldies del Vallès Occidental del mandat 2019-2023
Primer Consell d'alcaldies del Vallès Occidental del mandat 2019-2023 | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
17 de setembre de 2019, 12:00
Ahir al migdia es va celebrar el primer Consell d'alcaldies del Vallès Occidental - que ha passat a anomenar-se així formalment, en comptes de Consell d'alcaldes i alcaldesses, com fins ara -, que va servir per aprovar la declaració de l'emergència climàtica a la comarca.

Amb aquesta declaració, es pretén crear un marc on activar el més aviat possible un Pla Supramunicipal d'Acció per a la Millora de la Qualitat de l'Aire, així com crear una taula política comarcal per tal d'incidir en la sensibilització de la ciutadania.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que "aquest acord no és un mer formalisme institucional i per tant posem en marxa els treballs per redactar el pla de mesures i actuacions. Constituirem una taula tècnica i política perquè hem de tenir clar que la qualitat de l’aire és una problemàtica conjunta, de tot el territori, no s’acaba en un terme municipal o un altre. És essencial la coordinació de les mesures que es preguin i que afectaran a tots els municipis”.

La taula política comarcal que es crearà per tal d'impulsar el Pla Supramunicipal d'Acció per a la Millora de la Qualitat de l'Aire s'encarregarà d'identificar les mesures a emprendre, la temporalització i finançament i els resultats que se n'esperen. Així mateix, farà l'avaluació i seguiment de les accions que contempli el Pla i determinarà els possibles grups de treball que se'n puguin derivar.

L'acord aprovat avui també insta el Consell Comarcal a desenvolupar aquesta estratègia de manera coordinada amb el Vallès Oriental en el marc de l'estratègia d'acords i de col·laboració entre ambdues comarques. També s'inclou la col·laboració amb el Baix Llobregat i el Comitè Estratègic del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, atesa la problemàtica que afecta l'eix Baix Llobregat-Vallès.

Per tot plegat, se sol·licitarà a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona suport tècnic, econòmic i polític.

"Com a territori, podem declarar l'emergència climàtica consensuadament, més enllà que cada municipi ho acabi fent de manera individual", va explicar Ignasi Giménez, que ha remarcat que el fet que ho faci el primer Consell d'alcaldies del mandat és "coherent i responsable". "Sabem que són pioners com a territori i volem ser-ho, perquè per la nostra situació i les característiques de la comarca som especialment vulnerables", va destacar.

Giménez va afegir que “la única manera de combatre la contaminació atmosfèrica local es actuant sobre els focus emissors de les zones afectades que arreu del món coincideixen amb aglomeracions urbanes econòmicament dinàmiques. Haurem de parlar de mesures ja previstes al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020, com per exemple mobilitat sostenible, els usos de la via pública, els vehicles dels ajuntaments, les zones de càrrega i descàrrega, la regulació semafòrica, millorar la recollida de runes i residus de la construcció, la promoció camins escolars i l’economia circular, entre moltes d’altres qüestions”.

Sabadell coorganitzarà el 1r Congrés per la Qualitat de l'Aire, el 25 i 26 d'octubre

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va afirmat que "des de Sabadell volem impulsar juntament amb el Consell i la resta d’ajuntaments les mesures necessàries per actuar davant l’emergència climàtica. Els dies 24 i 25 d’octubre coorganitzarem el 1r Congrés per la Qualitat de l’Aire per explorar solucions tècniques perquè no  només es tracta de fer declaracions sinó de fer actuacions concretes".

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va subratllar que " és molt important que des dels diferents municipis d’una comarca amb el pes econòmic del Vallès Occidental es coordinin esforços que puguin sumar per la millora de la qualitat de l’aire. En l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es prenen mesures que tenen impacte en tots els nostres municipis, així que hem d’anar coordinats i hem de poder participar en aquestes decisions”.

Rubí, un dels municipis declarats com a Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric

El Vallès Occidental té declarats 12 dels seus 23 municipis com a Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla  d’actuació  per  a  la  millora  de  la qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya, aprovat el setembre de 2014.

Es tracta dels municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, i Terrassa.

Tot i que la contaminació atmosfèrica dels 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona és una contaminació local amb una afectació reduïda pel què fa a extensió (2,3% del territori), afecta 4,6 milions d'habitants, un 60% de la població catalana.

És per això que les administracions locals, dins del seu marc de competències, han començat a desenvolupar i implementar estratègies en aquest sentit: per exemple, set municipis del Vallès que es troben a la Zona de Protecció Especial participen al Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica de l'AMB; i el Consell Comarcal inclou, en el seu Pla d'Actuació Comarcal 2016 - 2020, una línia de treball Per lluitar contra el canvi climàtic, dins del programa Qualitat de l'aire.

El Consell Comarcal donarà suport al moviment Friday for Future i a la vaga mundial pel clima del proper dia 27 de setembre

Tot i que algunes mesures previstes ja s'han començat a implementar, el mes de juliol la Comissió Europea va obrir la via cap a una possible sanció a l'estat espanyol per l'incompliment sistemàtic dels valors límit de diòxid de nitrogen (NO2) a les zones urbanes de Madrid, Barcelona i el Vallès-Baix Llobregat. La denúncia es va formalitzar el passat 25 de juliol.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha participat a les diverses cimeres de la qualitat de l'aire que ha convocat el govern de la Generalitat, així com a les reunions d'urgència que s'han convocat a l'estiu quan s'han declarat els episodis d'alta contaminació a Catalunya.

L'ens comarcal també va decidir sumar-se al moviment Friday for Future, i durant la setmana del 20 al 27 de setembre es durà a terme una campanya de sensibilització a nivell comarcal: el dia 20, participant a la manifestació comarcal que s'ha convocat a Sabadell, i el 27, donant suport a la vaga mundial pel clima.