Aquests nous espais per al bus estan situats sobretot a l'entorn metropolità de Barcelona i de Girona. I també inclouen la creació de vies per a circular en bicicleta, amb la idea d'augmentar 1,75 milions de nous desplaçaments en bici amb aquesta intervenció.
Si bé fa temps que el Govern té aquest projecte pendent, que ha passat per les mans de diversos responsables de Territori i s'ha anat retardant, ara el conseller del ram, Juli Fernàndez, ha volgut destacar que "és la primera vegada que la Generalitat intervé sobre les infraestructures per tenir una preferència per l'autobús". Així, ha insistit que aquest mode de transport públic interurbà té la voluntat de ser "una solució fàcil, més ràpida i prioritària" en un context d'emergència climàtica.
Les sis connexions concretades aquest dilluns formen part de la primera fase del BRCat. Tot just després, hi ha set nous corredors que la seguiran i que encara estan en una fase d'estudi prèvia. En total són 13 intervencions que deixen enrere una part de les 17 vies projectades inicialment, ja que hi ha zones de Lleida o Tarragona on s'ha descartat aquestes actuacions en comprovar que no eren la millor opció, remarquen des del Departament de Territori. També es planteja que, si funciona bé, s'ampliï a noves zones de l'interior de Catalunya en el futur.
Primers corredors ràpids
La primera que tindrà tot a punt serà la línia entre Castelldefels i Cornellà, per la C-245, que compta amb parades a Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat. Una zona per on passen una mitjana de 22.000 vehicles al dia i que ara passarà a tenir un carril exclusiu per al bus per cada sentit i un espai per a la bicicleta a banda i banda de la via, també. Les obres es finalitzaran aquest mateix any, apunten des de la conselleria.La resta de projectes inicials són els que connecten Salt i Girona, Blanes i Lloret, Terrassa i Sabadell, Sabadell i Castellar del Vallès i Riera de Caldes de Montbuie i Palau-Solità i Plegamans. La idea no és que apareguin noves línies de bus, en aquests punts, de moment, sinó facilitar la circulació dels serveis ja existents. A més, a cada corredor s'hi ha fet una intervenció diferent.
[noticiadiari]71/38488[/noticiadiari]
"En cada cas i en cada corredor fem un disseny a mida", ha puntualitzat el director general d'Infraestructures i Mobilitat, David Prat. En el mateix sentit, ha presentat unes actuacions que també inclouen la creació de noves rotondes o la prioritat semafòrica, segons el cas. Alhora, ha remarcat que aquest pla es desplega a "àmbits urbans molt potents amb molta congestió a la carretera" i amb la intenció de millorar el transport públic per augmentar la "mobilitat sostenible" i "descarbonitzar". Tot plegat es farà amb 67 milions d'euros provinents dels fons Next Generation de la Unió Europea, per part de l'executiu català, i després quedaran complementats per inversions d'altres administracions segons la zona on s'intervingui.
Un pla a dos ritmes
Inicialment es plantejava una irrupció conjunta dels corredors BRCat previstos. Finalment, però, s'ha detallat que el 2025 només està previst tenir-ne enllestits sis. Els altres set eixos -que connectaran Sabadell i Santa Perpètua per la B-140, Rubí i Cerdanyola del Vallès, la UAB i La Llagosta, Sabadell i Cerdanyola, Vall de Tenes i Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamens i La Llagosta i Sant Joan de Vilatorrada i Navarcles (passant també per Manresa i Sant Fruitós del Bages)- no tenen ni data ni partida prevista. De moment, "s'estan estudiant" i hauran d'esperar novetats sobre quan i com s'acabaran executant.
Anant al detall del que sí que està dissenyat ja, en les sis primeres connexions, hi ha una clara aposta per crear nous carrils busos -ni que sigui en un tram- i ampliar quilòmetres de carril bici entre poblacions. En total, es faran 30 nous quilòmetres de corredors de busos i 28 km de vies ciclistes.
Projecte a projecte
Així, a més de les característiques del primer corredor entre Cornellà i Castelldefels, la conselleria de Territori també ha detallat el canal previst entre Salt i Girona contempla una intervenció al passeig dels Països Catalans i el passeig d'Olot, la principal via de comunicació entre les dues grans poblacions. S'hi construirà un carril bus per cada sentit i es dedicarà un espai per a les bicicletes al centre, també bidireccional. A més, es crearan dues noves rotondes a Salt. Són 3,5 quilòmetres d'afectació que implicaran una despesa de 5,2 milions d'euros de l'executiu català.
Entre Blanes i Lloret, s'enllaçarà l'estació del ferrocarril de Blanes amb l'estació de busos de Lloret per la carretera GI-682. Aquesta intervenció comptarà amb diverses solucions per al pas del bus al llarg del recorregut, que inclouen un tram amb carril bus alternat i altres punts més reduïts amb un carril bus per sentit. També es farà una nova rotonda i passera de vianants a l'actual enllaç entre la GI-682 i la C-63. A més, el carril de bici serà bidireccional i comptarà amb un aparcament de bicicletes a Blanes. Tot plegat, en un espai de 7,2 quilòmetres que suposaran la despesa de 19,2 milions d'euros del Govern.
Entre la rotonda de l'Hospital de Terrassa i la del comple Ègara dels Mossos, a Sabadell, concentrarà l'actuació infraestructural del pla per fer el corredor de la N-150 entre les dues capitals del Vallès Occidental. Allà, es generarà el que Territori anomena "un eix cívic" amb un nou viaducte sobre la Betzuca que es dedicarà a autobusos, vehicles d'emergències, bicis i vianants. També es farà una nova rotonda en forma d'hipòdrom a l'accés a l'hospital. En total, seran 11,6 quilòmetres de corredor que implicaran 9 milions d'euros de la Generalitat.
L'eix Sabadell-Castellar per la carretera B-124 -que arriba a aplegar 29.000 vehicles al dia- té dissenyat un carril bus que connectarà el polígon La Llanera i Sabadell, d'una banda, i un altre entre el polígon del Pla de Bruguera i la ronda de Tolosa de Castellar del Vallès. La intervenció per la via ciclista també afegirà espai per a vianants. Són 5 quilòmetres amb 12,5 milions d'euros d'inversions del Govern.
I, per últim, entre Caldes de Montbui i Palau-Solità i Plegamans l'eix clau és la C-59, que quedarà ampliada. A més, dues noves rotondes a Caldes Sud i Can Valls facilitaran l'aparició de dos trams amb un carril bus propi. Alhora, la via ciclista que s'hi projecta serà compartida amb espai per a qui vagi a peu. El resum deixa 2,9 quilòmetres de superfície del corredor ràpid que tindrà un cost de 9 milions d'euros per a la Generalitat.