Descontent al voltant del nou CUAP a Rubí

Els responsables del centre asseguren que "l'atenció traumatològica i l'atenció pediàtrica estan garantides"

La concentració de Rubí per la Sanitat ha aplegat unes 40 persones
La concentració de Rubí per la Sanitat ha aplegat unes 40 persones | Marta Casas
28 de gener de 2022, 08:48
Actualitzat: 9:06h
El passat 13 de gener, s'anunciava que havia entrat en funcionament un nou equipament sanitari a Rubí, el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP), a l'espai on s'ubica el CAP Mútua Rubí, un dels tres centres d'atenció primària de la ciutat i que és gestionat per Mútua Terrassa. La transformació del CAP en un CUAP, amb la mateixa gestió externalitzada, era una possibilitat que ja es contemplava el febrer de 2020, i que fa tot just dues setmanes que és una realitat. 

Les reaccions a aquesta obertura no s'han fet esperar. L'alcaldessa de Rubí, en nom de l'Ajuntament; així com En Comú Podem, formació que és sòcia del PSC al govern municipal; i la plataforma Rubí Sanitat han expressat el seu descontentament per aquest nou equipament i els serveis que ofereix, i que no s'hagin complert algunes de les demandes de la ciutadania per millorar l'atenció sanitària a la ciutat.

Així, la plataforma Rubí Sanitat va emetre un comunicat en què recordava la seva campanya de recollida de signatures per reclamar diverses qüestions referents al CAP, que després van transformar en una moció i que va ser aprovada al ple municipal amb els vots favorables de totes les formacions excepte el PSC, que s'hi va abstenir. 

Les reivindicacions de la moció eren que el CAP - i per tant, el futur CUAP - fos de gestió 100% pública, és a dir que els serveis fossin gestionats per l'Institut Català de la Salut, i per tant que no es prorrogués el conveni entre MútuaTerrassa i el CatSalut i que el nou centre d'urgències s'ubiqués en un altre lloc que no fos propietat de Mútua.

El text també demanava una informació "exhaustiva" de les gestions que es fessin per respondre a les demandes de la moció.

Amb tot, la plataforma explica que el 13 de gener, Mútua Terrassa va fer una comunicació corporativa per anunciar la posada en marxa del CUAP a Rubí, una nota "absolutament ambigua" que no conté informació sobre l'equip específic de professionals ni especialistes que s'incorporaran al nou CUAP, segons el comunicat.
 

Per tot això, la plataforma considera que "el CUAP pot millorar una part de la sanitat a la nostra ciutat sempre que es compleixin una sèrie de condicions fixades en el Pla Funcional" de l'equipament, i que segons afirmen, en el seu annex vuitè especifica les patologies que hi podrien ser ateses: emergències mèdiques, urgències sistemàtiques, digestives i abdominals, cardiovasculars, pediàtriques, respiratòries, endocrí-metabòliques i nutricionals, neurològiques, aparell locomotor, dermatològiques, nefro-urològiques, hematològiques, oftalmològiques, otorrinolaringologies, obstetro-ginecològiques i psiquiàtriques.

La plataforma assegura en el comunicat que tornaran a presentar una moció per mostrar el desacord a com s'ha posat en marxa aquest CUAP, "sense especificar i comprometre els professionals que han de formar part d'ell", i anima la ciutadania a continuar amb les mobilitzacions per expressar les protestes i demanar el compromís d'incorporar al nou centre tots els professionals necessaris.

A més, Rubí Sanitat creu que l'alcaldessa ha mostrat una "manca de compromís" amb els acords de la moció, i per aquest motiu demanaran una nova reunió per traslladar-li totes les preocupacions al voltant del CUAP i continuar reclamant un hospital de gestió pública a la ciutat.

L'alcaldessa reclama l'Hospital Vicenç Ferrer
Pocs dies després de les primeres declaracions de la plataforma Rubí Sanitat, l'alcaldessa de Rubí expressava, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, la sensació "agredolça" que li produïa l'obertura del CUAP.

"No valorem negativament l'obertura del CUAP perquè és un servei important, però el que necessitem com a ciutat és que la Generalitat es posi a treballar, d'una vegada per totes, per l'Hospital Vicenç Ferrer", va dir. I és que Ana María Martínez considera "especialment greu" que el nou CUAP hagi eliminat el servei de traumatologia i no hagi inclòs el servei d'urgències pediàtriques, segons la informació proporcionada per l'Ajuntament després d'aquesta compareixença.

Martínez, que també va assegurar que continuaria a disposició dels moviments socials de la ciutat en defensa d'una atenció sanitària pública i digna, ja ha sol·licitat una reunió amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.
 

L'alcaldessa de Rubí compareix per reclamar l'Hospital Vicenç Ferrer Foto: Localpres


En Comú Podem, formació que comparteix el govern de la ciutat amb el PSC, també va exigir en una compareixença de premsa, el compliment del Pla Funcional del CUAP de Rubí i que aquest fos gestionat de manera directa. Segons el regidor Andrés Medrano, els nous serveis del CUAP són "insuficients", i fins i tot considera que "és un pas enrere" el fet d'haver perdut l'especialista en traumatologia, ja que és el que atenia més d'un 40% de les urgències.

A més, també va posar èmfasi en el fet que el nou centre no compta amb urgències pediàtriques, que com va recordar, "van ser la llavor de la plataforma de reivindicació de les millores sanitàries a Rubí". Medrano va aclarir que tot i que des de la direcció asseguren que "l'atenció pediàtrica urgent està garantida", qui atendrà els nens o els nadons són metges de família, no especialistes en pediatria.

El diputat dels comuns David Cid, que va acompanyar el grup municipal en aquesta compareixença, va titllar de fake l'obertura del CUAP, un fet que s'està donant a molts altres centres de Catalunya.

En Comú Podem també reclama "més transparència" en la gestió de la informació, ja que ara mateix no és possible accedir a la cartera de serveis del CUAP, i tampoc quants professionals s'han contractat i queden per contractar.

"L'atenció pediàtrica urgent i l'atenció traumatològica urgent a Rubí estan garantides"
Davant d'aquestes consideracions, el servei de Comunicació de l'Àmbit Metropolità Nord de la Regió Sanitària de Barcelona ha respost a RubiTV.cat que "l'atenció pediàtrica urgent i l'atenció traumatològica urgent" estan "garantides". 

Els responsables del CUAP també recorden que aquest és un servei que "atén urgències de baixa i mitjana complexitat 24 hores, 365 dies a l'any, incloses les urgències pediàtriques i de traumatologia", com tots els CUAP de Catalunya i com queda definit en el Pla Nacional d'Urgències de Catalunya.

Pel que fa a la inauguració oficial del CUAP, que no va comptar amb cap visita institucional, el servei de comunicació ha explicat que es va descartar per la situació epidemiològica, "amb una alta explosió de casos positius per la variant Òmicron i una incidència molt forta de la Covid sobre l'activitat d'atenció primària". Una situació que no es donava quan es va fer la inauguració a Sant Cugat.