I és que aquest projecte s'ha plantejat com un "laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica" on es tractin temes d’interès per a la societat, en què la recerca i la innovació són fonamentals, amb la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat.
"Amb aquesta iniciativa els trens d’FGC contribueixen, una vegada més, a fer arribar a la ciutadania missatges importants d’interès general", ha declarat el president de FGC. "Així, el tren no només serveix per transportar persones sinó perquè el viatge sigui una experiència on aprendre i obtenir coneixement", ha afegit Segarra.
Una mirada que la consellera republicana Capella ha compartit manifestant que, a partir d'ara, "els nostres trens esdevenen transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors. Amb aquesta iniciativa contribuïm a fer aflorar les situacions emocionals que poden esdevenir un problema de salut mental".
Com és el "Vagó de la Ciència"?
Els usuaris hi trobaran informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d’audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie “El pòdcast del vagó”: un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores i investigadors sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l’activitat física o la prevenció del suïcidi.A banda, també incorpora el Seient de l’Expert, una iniciativa que busca incentivar la interacció amb els viatgers i on un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l’activitat i farà el trajecte en tren entre Plaça Catalunya i UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles futures recerques.
El projecte, que ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, contempla accions futures com la creació d’una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.