El Consell Municipal de Rubí de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament s’ha fet balanç dels projectes internacionals on ha participat aquest 2024. En una trobada a l’Ateneu, aquest dimarts 12, s’ha valorat la tasca social i humanitària en què s’han atorgat 91.216,54 euros a nou iniciatives. Els projectes que s’han dut a terme han ajudat a millorar les condicions de vida de països de l’Àfrica i Sud-Amèrica i han tingut un impacte en sectors cabdals com l’educació i la salut.
Inversions en cooperació internacional
Les inversions a Senegal han permès la construcció d’un institut a Niague i la millora d’infraestructures per a persones amb discapacitat a Mboro. A Moçambic s’ha treballat per la reducció de la vulnerabilitat econòmica, social i ambiental amb visió de gènere a Maputo, on s’han invertit 12.023 euros en un projecte de l’Associació Catalana d’Enginyeria sense Fronteres. En aquest país, la participació rubinenca també ha millorat el sistema de salut a Cabo Delgado, que s’ha fet de la mà de Medicus Mundi Mediterrània.
A Gàmbia, Ghana i Txad s’han invertit prop de 31.000 euros que ajudaran a petites poblacions a millorar la seva atenció sanitària i el coneixement en àmbit agrícola. El Salvador, a l’Amèrica llatina, s’hi ha destinat una partida més de 10.000 euros a les localitats de Portillo i Torola per garantir un servei d’aigua potable. La premsa independent també s’ha beneficiat de per les ajudes del Consell, que ha destinat 9.666 euros a fomentar la llibertat informativa al Sàhara Occidental amb un projecte de l’Institut Internacional per l'Acció Noviolenta.
Tasques de sensibilització en entitats locals
El consell també ha destinat una part del pressupost a tasques de sensibilització de la població. En total s’han destinat 22.638 euros a vuit projectes de tres entitats: Creart, Rubí Solidari i l’Associació Catalana Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí.
Amb aquestes aportacions, s’ha col·laborat a finançar una competició esportiva inclusiva i una formació pacifista per a docents que ajudarà a fomentar el compromís social dels alumnes als centres educatius. L’entitat Rubí Solidària també ha destinat la seva part a activitats relacionades amb la pau i la desmilitarització que s’han materialitzat els projectes AlfaRubi i Vacances en Pau, la revista Som Solidaris i el curs de cooperació i solidaritat.
Precisament en compliment d’una petició al Ple en nom de Rubí Solidari s’ha destinat la partida íntegra d’ajut humanitari i d’emergència de 16.000 euros a l’emergència de Gaza. En concret, al projecte Dret a la salut, a la protecció i a l’assistència humanitària davant els atacs israelians a la població de la Franja de Gaza, executat per l’Associació Catalana Per la Pau.
Cooperació amb el Sàhara Occidental
El consell també ha fet referència a les dues subvencions nominatives que s’han donat al Fons Català de Cooperació i l’Asociación de Amistad con el Pueblo Sahrauí de Sevilla, que s’han atorgat per votació dels consellers. Així doncs, s’han destinat 7.500 euros al projecte d’atenció sòcio-jurídica a persones en desplaçament forçat a la Frontera Sud de Melilla i 7.500 euros a la creació d’un centre de transformació de productes làctics al Senegal. La subvenció a l’Asociación de Amistad con el Pueblo Sahrauí de Sevilla finançarà un projecte per augmentar l’ocupació de persones refugiades, majoritàriament dones, a traves de d’una formació en el sector artesanal i de les arts plàstiques a l’Escola Sahrauí d'Arts.
El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament està format pels partits polítics amb presència al Ple i nou entitats de Rubí compromeses amb l’ajuda mútua, els drets humans i la igualtat.