El document estableix les accions que es duran a terme per part de l'ens local, que variaran en funció de l'àmbit territorial on s'hagi produït el cas.
A més, també defineix com es produiran les comunicacions de tots els casos de feminicidis o de violència vicària: tractar la violència masclista com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i dignitat de les persones, respectar la dignitat de les persones agredides i del seu entorn familiar o veïnal, evitar qualsevol relació causa-efecte entre els fets i la procedència de les persones implicades, la seva situació sociocultural i/o les circumstàncies personals, i contextualitzar la informació: oferir dades i elements que permetin entendre el problema i ajudin a reflexionar.
Quines accions durà a terme l'Ajuntament de Rubí quan es produeixi un feminicidi en els àmbits local, comarcal, autonòmic i estatal? El Consistori defineix quatre tipologies d'accions: declaracions oficials i accions en el ple municipal, símbols a l'Ajuntament, accions amb la comunitat i accions amb els mitjans de comunicació i a les xarxes socials.
[h3]Àmbit local[/h3]
En cas que es produeixi un feminicidi a Rubí, l'Ajuntament declararà tres dies de dol durant els quals se suspendran tots els actes oficials i la programació municipal, i cada dia es farà un minut de silenci davant de l'Ajuntament. El primer dia, es farà una lectura del manifest de condemna i rebuig, que comptarà amb traducció a la llengua de signes. També es convocarà una Junta de Portaveus Extraordinària per fer la lectura de la declaració institucional de rebuig i els noms de totes les dones assassinades, a més d'un minut de silenci. Si no fos possible, aquestes accions es faran en el ple municipal més proper a la data dels feminicidis.
Pel que fa als símbols, es penjarà una pancarta al balcó de l'Ajuntament durant els tres dies de dol, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana.

Banderes a mig pal a l'Ajuntament de Rubí en senyal de dol Foto: Aj. Rubí
Les accions de rebuig també es faran als barris, en coordinació amb les entitats actives; i també als instituts, al mercat municipal, on es farà un minut de solenci, i es proposarà que es convoqui a les empreses i comerços. També es repartiran cartells de condemna perquè els comerços els puguin penjar.
La declaració institucional de rebuig es difondrà pels canals oficials de l'Ajuntament (Twitter, Facebook, Instagram i Telegram) i a la pàgina web. A les xarxes socials, es faran servir els hashtags #Niunamenys i #Rubídedolperviolènciamasclista a totes les publicacions amb relació al feminicidi, acompanyats d'una imatge de condemna i rebuig. Pel que fa als mitjans, s'enviarà una nota de premsa per explicar i condemnar els fets, i per fer difusió de les convocatòries de rebuig. Finalment, es farà difusió de les eines i recursos per abordar la violència masclista: els serveis on es pot acudir, el SIAD, la policia...
[h3]Àmbit comarcal[/h3]
Si el feminicidi es produeix en algun municipi del Vallès Occidental, l'Ajuntament convocarà un minut de silenci davant l'edifici consistorial, i en el ple municipal més proper a la data es farà la lectura de la declaració institucional de rebuig, un minut de silenci i la lectura dels noms de les dones assassinades. També es penjarà una pancarta al balcó de l'Ajuntament i un crespó negre, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana, tot plegat durant els tres dies següents al feminicidi. Es faran accions de rebuig als barris i instituts, i es proposarà que els comerços pengin els cartells de condemna. Amb relació a la comunicació, es faran les mateixes accions que quan hi hagi un feminicidi en l'àmbit local: difusió de la declaració institucional, de les convocatòries de rebuig i de les eines per abordar la violència masclista.
[h3]Àmbit autonòmic i estatal[/h3]
En cas que hi hagi un assassinat masclista a Catalunya o la resta de l'Estat espanyol, les accions seran pràcticament les mateixes que si es produeix a l'àmbit comarcal: minut de silenci, lectura dels noms de les dones assassinades i la declaració institucional al ple; una pancarta a l'Ajuntament, banderes a mig pal i il·luminació de la façana durant tres dies; accions de rebuig als barris i instituts; i difusió a través de les xarxes socials i els mitjans locals.
[h3]Casos de violència vicària[/h3]
La violència vicària és una manifestació de la violència masclista que s'exerceix vers la dona, amb l'objectiu d'atacar-la i fer-li mal com a mare a través dels fills. Aquesta mena de violència pot tenir diverses formes: endur-se les criatures, no pagar la pensió o les despeses dels infants, bloquejant les decisions que vulgui prendre la mare, interposant procediments jurídics per modificar la custòdia, utilitzant les criatures per anar contra la mare o assassinant els fills o filles.
Així, Rubí ha previst un protocol de dol per aquests tipus de casos: un minut de silenci davant de l'Ajuntament, llegir la declaració institucional de rebuig i els noms dels nens i nenes assassinades al ple municipal, i en cas que es produeixi a Rubí, es decretaran tres dies de dol oficial i es convocarà una Junta de Portaveus Extraordinària per llegir la declaració institucional i els noms dels nens i nenes assassinades durant l'any.
Pel que fa als símbols, seran els mateixos que en els assassinats masclistes: una pancarta i un crespó negre, les banderes onejaran a mig pal i s'il·luminarà de color lila la façana de l'Ajuntament. També es faran accions de rebuig als barris, i en cas que es produeixi algun cas a Rubí, als centres de secundària.
Finalment, pel que fa als mitjans de comunicació, es farà difusió de la declaració institucional de rebuig a través de les xarxes i els mitjans locals, que també rebran una nota de premsa si el cas s'ha produït a la ciutat de Rubí, i de les eines per abordar la violència masclista.