VÍDEO El govern aprova el Pressupost 2020 amb l'abstenció d'ERC

L'oposició retreu que els comptes no responen a les necessitats més bàsiques de la ciutadania | ERC dona "una oportunitat" per a la millora i continuar negociant

El ple aprova el Pressupost amb els vots a favor del govern i l'abstenció d'ERC
El ple aprova el Pressupost amb els vots a favor del govern i l'abstenció d'ERC | Carla Serra
Carla Serra / Marta Casas
20 de desembre de 2019, 12:15
Actualitzat: 23 de desembre, 11:40h


El govern municipal de Rubí, format per PSC i En Comú Podem, ha aprovat el pressupost municipal per l'any 2020. La regidora d'Hisenda, Mari Carmen Cebrián, ha explicat els canvis que s'han introduït als comptes respecte el 2019, destacant que és un Pressupost que podria ser aprovat per una gran majoria del ple perquè, com en anys anteriors, "posa les persones al centre".

El Pressupost estarà condicionat per un Pla Econòmic i Financer, ja que l'any 2018 es va trencar la regla de la despesa - "de forma planificada", ha explicat Cebrián - i per això hi ha limitacions en alguns serveis i àrees, especialment pel què fa a inversions. La regidora també ha destacat que s'han contractat tres tècnics per a desenvolupar el Pla d'Ordenació dels Recursos Humans i més personal a la brigada d'obres, i que es milloraran alguns serveis com l'atenció domiciliària o el transport públic.

Per la seva banda, la regidora d'Habitatge, Ànnia Garcia, del grup municipal d'En Comú Podem, ha lamentat que el Pla Econòmic i Financer obligui a treballar amb un sostre de despesa i que això hagi afectat la reducció del pressupost de PROURSA, l'empresa municipal de promoció d'habitatge, però ha destacat la inversió de 300.000€ en la redacció del nou POUM.

Així mateix, ha explicat que el govern buscarà la manera d'obtenir recursos per vies que ja existeixen i que puguin permetre que es tirin endavant alguns projectes que, de sortida, no s'han pogut incloure al pressupost. En matèria d'habitatge, a més, ha recordat que no és no més recursos el que calen, sinó tenir preparades accions de planificació, que són tan o més importants que les inversions que s'han de fer, i que es miraran de respondre amb la redacció del Pla Local d'Habitatge.

Molts retrets de l'oposició, especialment a En Comú Podem

Tres grups de l'oposició que han votat en contra de la proposta de Pressupost han lamentat que aquests números no siguin prou ambiciosos, que s'hagin fet malgrat un informe d'intervenció que expressa molts dubtes i, en especial, que s'hagi comptat amb tan poc temps per revisar-lo i fer-hi aportacions per arribar a un consens.

Així, Betlem Cañizar per part de l'AUP ha qüestionat moltes de les accions que encara no s'han dut a terme, com el Pla d'Equipaments o de Mobilitat; la municipalització d'alguns serveis, com per exemple la deixalleria (amb un contracte adjudicat, i caducat, a TMA). Però el més greu, per a la regidora de l'Alternativa, és que a les portes d'una nova crisi, la ciutat encara "no hagi fet els deures" i continuem arrossegant els efectes de la crisi anterior. En definitiva, Cañizar observa que "s'escanyen les àrees liderades per En Comú Podem", com habitatge i medi ambient.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha criticat que el govern no hagi complert els terminis per presentar el Pressuport tal com marca la llei i com també explicita l'informe d'intervenció. Pel què fa al contingut, Garcia considera que el pressupost no respon als compromisos adquirits amb la ciutadania i amb els grups municipals, per exemple en polítiques d'habitatge - criticant especialment que ICV a l'oposició fos molt dura amb el govern en aquest aspecte i ara no ho sigui estant al govern - o en urbanitzacions, que haurien de rebre un 15% del pressupost per acord de ple, entre d'altres. A més, Garcia ha demanat que no es justifiquin certes reduccions amb el Pla Econòmic i Financer, perquè el pressupost global només baixa un 1% però en canvi es redueixen programes com l'habitatge o el Rubí Brilla, cosa que demostra "quines són les prioritats d'aquest govern".

Roberto Martín, per part de Ciutadans, ha qualificat la proposta de pressupost com "más de lo mismo". El pressupost d'habitatge, que es redueix en un 40%, és "un escàndol" atesa l'emergència habitacional de la ciutat, i considera que no hi ha voluntat política per millorar en aquest aspecte. Per altra banda, el portaveu de la formació taronja creu que els comptes no responen a necessitats urgents com el mal estat dels carrers, una residència per a la gent gran, l'accessibilitat dels carrers o la millora dels parcs infantils, i considera contradictori que no hi hagi diners per invertir en segons què però en canvi es plantegi la compra de la nau de la Supersound o les antigues oficines de La Caixa. A més, ha destacat que l'informe d'intervenció diu que hi ha un excés dels contractes menors, "aquells que es donen a dit" o que no hi hagi un manual de gestió de les subvencions.

ERC s'absté per donar "una oportunitat" de millorar al govern

Esquerra Republicana, per la seva banda, ha optat per l'abstenció a un Pressupost que també ha criticat pels mateixos motius que la resta de l'oposició, entre d'altres. Segons ha explicat el portaveu de la formació, Xavier Corbera, aquest vot és per donar "una oportunitat per a la millora", que s'ha de veure en quatre línies generals: el reforç de les polítiques d'habitatge, recollir les reclamacions de la intervenció sobre el Pressupost, el reforç de serveis bàsics i donar resposta als cinc punts estratègics que van plantejar els republicans com a pla d'acció per al futur de la ciutat. ERC considera que aquest pressupost deixa clar que "no hi ha model de ciutat clar i definit", i ha criticat que els pressupostos dels governs "responguin als cicles electorals", ja que pugen molt en anys electorals però baixen un cop s'han celebrat les eleccions.

Els republicans presentaran aquestes reclamacions durant el període de quinze dies hàbils que s'estableix després de l'aprovació inicial i la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP).