S'aproven les ordenances fiscals per al 2023, que mantenen la pressió fiscal

ERC, Veïns per Rubí i l'AUP s'abstenen, mentre que Cs hi vota en contra

Un ple de Rubí
Un ple de Rubí | Localpres
29 de setembre de 2022, 20:14
Actualitzat: 30 de setembre, 8:38h
El ple municipal del mes de setembre ha aprovat de manera provisional les ordenances fiscals per a l'any 2023 amb els únics vots favorables de l'equip de govern i les abstencions de la resta de grups - ERCVeïns per Rubí i l'AUP - excepte Ciutadans, que hi ha votat en contra. La regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián (PSC) ha explicat el que ja havia avançat el govern en la presentació del document: que les ordenances mantenen la pressió fiscal, que es mantenen les mesures de fiscalitat verda i que el rebut de l'IBI continua essent dels més baixos de la comarca.

Aquest punt de l'ordre del dia és el que ha suscitat més debat de la part resolutiva del ple. Betlem Cañizar, per part de l'AUP, ha explicat algunes de les propostes del seu grup - tot i que ha demanat disculpes per no haver-les fet arribar a temps al govern - i ha criticat que la normativa que regula les ordenances és molt rígida i dona "poc marge a l'acció local", amb la qual cosa no es poden aplicar algunes mesures que podrien ser interessants com la bonificació d'habitatges energèticament autosuficients o fer exempcions o reduccions de taxes de manera progressiva. Tot i això, la portaveu de l'Alternativa creu que el marge d'acció que hi ha no és prou aprofitat per part del govern: per exemple, en la imposició sobre grans construccions d'obra nova, l'aplicació de la tarifació social als preus públics de les escoles de música o art, el pagament de l'IBI per part de l'Església - en aquest cas, de la casa del mossèn, per exemple - o les taxes que han de pagar les entitats per fer ús dels equipaments. Cañizar ha acabat la seva intervenció defensant que cal pagar impostos per tal de donar serveis a la ciutadania, "però han de ser progressiu i gravar qui més té", i que cal fer una "bona gestió dels diners que són de tothom i una bona priorització perquè s'inverteixi en això necessari" i que no es malbaratin.
 
L'ús dels equipaments ha estat un dels punts als quals ha fet referència Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, que ha tornat a reclamar una bonificació del 50% de la taxa per fer ús de La Sala el segon cop que ho sol·licita una entitat del Registre d'Entitats Ciutadanes - el primer cop, n'estan exemptes. García també ha demanat que es rebaixi l'IBI, ja que la recaptació continua essent un 6,6% superior a la mitjana comarcal, tenint en compte que Rubí compta amb uns salaris que hi estan per sota, i perquè "no està a l'altura del nivell dels serveis". "Rubí és una ciutat cara", ha reblat, "i que manté els problemes de manteniment, verd urbà, incivisme o delinqüència", entre d'altres. El portaveu de la formació d'independents també ha proposat que les obres de rehabilitació dels immobles de més de 20 anys tinguin un 95% de bonificació en l'ICIO i que s'allargui un any més la suspensió de la taxa d'ocupació d'espai públic amb taules i cadires. El vot de VR ha estat una abstenció, ja que "la incertesa econòmica és molt gran i no podem renunciar als ingressos", però també ha demanat que es faci una revisió "a fons" de totes les ordenances i així aprofitar "tot el seu potencial". 

Ciutadans ha fet un dels discursos més crítics i, de fet, és l'única formació que ha votat en contra de les ordenances fiscals, ja que com ha dit el seu portaveu, Roberto Martín, "no és del tot cert que siguin unes ordenances sensibles amb les dificultats econòmiques de la gent". Per començar, Martín ha demanat una rebaixa del 5% de l'IBI, per així compensar l'ofec econòmic en què es poden veure les famílies davant l'augment de l'IPC o els tipus d'interès. Aquesta petició no va ser acceptada pel govern perquè suposaria deixar d'ingressar 1,5 milions d'euros. Tot i això, el portaveu de la formació taronja considera que mantenir la pressió fiscal és "poc encertat i poc generós", igual que ho és tornar a cobrar la taxa de terrasses, ja que molts restauradors no s'han recuperat "ni de lluny" del cop que va suposar la pandèmia, com molts altres establiments comercials.

Per últim, Xavier Corbera per part d'ERC ha argumentat que la pressió fiscal "ha d'anar en concordança amb els serveis públics", que ara mateix "no són els adequats", a parer seu. "Rubí no és una ciutat neta, que es cuidi de l'entorn, que atengui el ciutadà com es mereix o amb un habitatge assequible i amb un espai públic cuidat", ha lamentat el portaveu republicà, que també ha advertit que "estem llençant diners a les escombraries" amb el lloguer de l'oficina del POUM, el de l'antiga seu de La Caixa on ha d'instal·lar-se un Fab Lab o la compra de la Supersond, a més de mantenir l'aparcament del Duet Sports tancat. "La sensació és que els diners que paga el contribuent acaba sent un pou sense fons", ha etzibat. Atès que "el marge de millora de les ordenances és immens", ERC s'ha abstingut en la votació.

Cap regidor d'En Comú Podem ha intervingut en el debat de les ordenances fiscals.

Mª Carmen Cebrián ha respost totes les observacions dels portaveus, i ha explicat que estudiaran la tarifació social de l'escola d'art i música, ha assegurat que els municipis estan molt encotillats a l'hora d'establir bonificacions i subvencions a l'IBI, i ha reiterat que La Sala és un equipament que, a banda de ser per les entitats, compta amb una programació molt extensa i costa de compaginar-ho amb la cessió d'ús de les entitats. 

Respecte a la taxa de les terrasses, la regidora d'Hisenda ha argumentat que es va suspendre en un moment d'emergència sanitària, però que aquesta ha desaparegut i no és legal establir una bonificació del 50%, com ha suggerit algun grup. Per altra banda, ha argumentat que la rebaixa generalitzada del 5% de l'IBI no només suposaria deixar d'ingressar 1,5 milions d'euros sinó que suposaria un estalvi de 45 euros per família, i que per això l'Ajuntament posa a disposició altres línies d'ajuts a despeses de l'habitatge.

En la resposta al portaveu d'ERC, Mª Carmen Cebrián ha retret a Corbera que manifestés que els serveis de Rubí no eren els adequats, i li ha recordat que el PSC ha passat de 6 a 10 regidors en aquest mandat, així que serà al maig de 2023 quan "la ciutadania qui decideixi si està contenta o no amb els serveis". A més, ha retret al republicà que els nens i nenes amb autisme s'han quedat sense vetllador per aquest curs. Aquesta informació ha estat desmentida al mateix ple per Xavier Corbera, que ha contactat amb la persona que s'encarrega d'aquest servei i ha argumentat que el que s'ha produït és un canvi en l'empresa a qui s'ha concedit el contracte de vetlladors, però l'alcaldessa, Ana María Martínez, ha llegit una carta d'un centre públic - no ha desvelat quin - que ha adreçat una queixa assegurant que s'havien suprimit totes les hores dels vetlladors d'infants amb autisme. L'alcaldessa ha acabat la seva intervenció demanant a Corbera i la resta dels portaveus que "anem de bracet" a reclamar la reversió de les retallades que s'han produït a Educació en els últims anys".