S'aproven cinc de les vuit mocions debatudes al ple del mes d'abril

El govern tomba fins a tres propostes de l'oposició, i es rebutja per unanimitat el projecte de línia d'alta tensió entre el Segrià i Rubí

Publicat el 30 d’abril de 2021 a les 07:00
El ple d'aquest dijous, 29 d'abril, ha debatut fins a vuit mocions presentades pels diversos grups municipals: tres del PSC i En Comú Podem, que formen l'equip de govern; dues de l'AUP, una d'ERC, una de Cs i una de Veïns per Rubí.

Les mocions elaborades per En Comú Podem i PSC sobre el suport a les mobilitzacions de l'1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors i sobre la reclamació de la millora de l'oferta de FP a Rubí s'han aprovat per unanimitat.

També ha rebut el suport de la Junta de Portaveus la moció de l'AUP que demanava l'adhesió al manifest Per un model energètic sostenible a Catalunya d'Ecologistes de Catalunya, i que rebutjava de manera explícita el projecte de la nova línia d'Alta Tensió entre el Segrià i Rubí.

[noticia]9288[/noticia]

El govern tomba les mocions de VR per la descentralització d'activitats, la de l'AUP per l'acompanyament digital i la d'ERC per l'ordenació dels horts incontrolats

Fins a tres mocions de l'oposició han rebut el vot negatiu dels partits que formen part de l'equip de govern, i que tenen majoria absoluta. Ha estat el cas de la moció de Veïns per Rubí per la descentralització d'activitats a l'espai públic, ja que el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha explicat que ja s'està treballant en aquesta línia, per exemple amb el cicle Envelarts o Cultàmbula, i que té l'objectiu de continuar treballant d'aquesta manera, més enllà de la pandèmia també.

També ha quedat rebutjada la moció de l'AUP per a l'acompanyament digital. La regidora de Programes Sectorials, Mª Carmen Cebrián, ha dit que aquest acompanyament ja s'està fent des de fa mesos, tot i que ha reconegut que potser no s'ha informat prou de tots els recursos a l'abast de la ciutadania. A més, ha avançat que s'ha demanat un recurs econòmic a la Diputació de Barcelona, que es resoldrà al mes de juny, per ampliar tota aquesta oferta d'acompanyament digital.

Finalment, s'ha tombat la moció que ERC presentava per segona vegada, per a la regulació dels horts urbans, i que el regidor de Medi Ambient Andrés Medrano, i el de Llicències i Disciplina, Rafael Güeto, han argumentat que es tracta d'un text "esbiaixat, que tracta de manera simple una problemàtica complexa i que invisibilitza la tasca que s'està fent".
 

Construccions il·legals al voltant dels horts a la zona del Castell Foto: RubiTV.cat (Arxiu)


Sense unanimitat per mostrar solidaritat amb la ciutat d'Oviedo, obligada a canviar el nomenclàtor i tornar-hi a incorporar noms referents al franquisme

La segona moció presentada per En Comú Podem i el PSC, per mostrar la solidaritat amb la ciutat d'Oviedo, ha quedat aprovada però no amb el suport unànime del ple: per una banda, Roberto Martín (Cs) hi ha votat en contra argumentant que el text conté un llenguatge "guerracivilista i de confrontació" i que, a més, intenta fer veure que la reversió del canvi de noms de carrers és una qüestió política quan, en realitat, és fruit d'un "nyap" de l'anterior govern municipal.

Segons explica Martín, qui va decidir el canvi de noms dels carrers en l'anterior mandat van ser l'alcalde i la seva Junta de Govern Local, i aquest ha estat el motiu real de la sentència que ara obliga a canviar-los de nou, ja que no és el procediment marcat per la Llei de la Memòria Històrica. "Va ser una cacicada", ha dit el portaveu de Cs. Respecte a la suposada "inacció" de l'actual govern - en mans de PP i Cs -, el regidor assegura que, senzillament, van seguir les recomanacions dels seus serveis jurídics".

L'altre vot no favorable, en aquest cas una abstenció, ha estat el de Veïns per Rubí, que ha criticat que es presenti una qüestió que afecta a la ciutat d'Oviedo, i ha recordat que la Llei de la Memòria Històrica s'ha de complir sí, o sí, amb la qual cosa aquest canvi de noms es tornarà a produir.

Robert Masalias (ERC) i Betlem Cañizar (AUP) també han intervingut per defensar la solidaritat antifeixista amb la ciutat d'Oviedo, i han votat favorablement a la moció.

S'aprova la demanda d'augmentar la neteja en voreres, parcs i zones escolars amb més incidència de pol·len
 

Pollancres a la zona del Cementiri Foto: Localpres


Finalment, la moció de Cs per intentar frenar la incidència de pol·len que produeixen determinades espècies d'arbres a la ciutat, també ha comptat amb el vot favorable de l'equip de govern i Veïns per Rubí, i les abstencions de l'AUP i ERC, que han explicat algunes incongruències tècniques del text de la moció.

Així, entre d'altres, Betlem Cañizar i Xavier Cots han fet referència al problema de la contaminació com a amplificador de les al·lèrgies que provoquen determinades espècies, el manteniment i tipus de poda dels arbres com a manera de frenar la producció de pol·len, o la proposta controvertida de la substitució de l'arbrat.

Martín ha agraït aquestes aportacions i confia en què les pròximes planificacions d'arbrat es podran treballar de manera conjunta entre l'equip de govern i l'oposició.