26
de juliol
de
2019, 10:30
Actualitzat:
13:09h
El primer ple ordinari del mandat 2019 – 2023 ha servit per aprovar de manera inicial el Pressupost 2019. La tercera tinenta d’alcaldessa i regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Ma Carmen Cebrián, ha presentat la proposta del govern que s’ha sotmès a votació.
Cebrián ha explicat que l’expedient que s’ha portat al ple és exactament el mateix que es va portar a la Comissió Informativa del mes de febrer, i que s’ha fet així per tal de no endarrerir més la votació. Un cop estigui aprovat definitivament, però, s’incoporaran totes les modificacions necessàries, incloses les que es van signar amb el grup municipal d’En Comú Podem Rubí en l’acord de governabilitat.
La regidora, que ha fet una intervenció molt tècnica explicant els capítols que s’incrementen i els que perden aportació, ha lamentat que, abans de les eleccions “els partits de l’oposició van posar els interessos de partit per sobre dels interessos de ciutat, torpedinant així l’acció de govern i negant la capacitat de mantenir els serveis adequats a la ciutadania”, qüestió per la qual el Pressupost de 2019 no s’ha pogut aprovar fins el juliol.
A més d’això, ha destacat algunes propostes concretes en la línia de “posar les persones al centre i millorar l’espai públic”, i ha defensat que és una proposta “continuïsta però que millora la que any rere any s’ha anat presentat”, agraïnt especialment les aportacions d’En Comú Podem i que seran incorporades mitjançant modificacions pressupostàries i negociacions posteriors amb el grup dels comuns i la resta de l’oposició.
Es tracta, ha dit Cebrián, “d’una proposta treballada amb la màxima responsabilitat i que cerca el màxim consens possible, son uns pressupostos que permeten el rescat social allà on les altres administracions no arriben”.
Així, ha destacat l’increment del Capítol I (Despeses de Personal) que permetrà marcar les bases de la regularització de la plantilla, la creació de noves places i la dotació de més personal als serveis on facin falta – entre ells, els 15 nous agents de policia o 4 brigades d’obres –; l’augment d’un 5,26% en el Capítol II i que es destinaran a polítiques d’habitatge, igualtat, entitats, infraestructures i cooperació, entre d’altres; i l’acció social que queda reflectida en el Capítol IV amb els ajuts a les beques menjador, al pagament de l’IBI o al transport públic.
Ma Carmen Cebrián també ha advertit que el 2018 es va superar el límit de la despesa, en bona part per l’esforç inversor que ha realitzat el govern en el darrer any, i que per això s’haurà d’elaborar un Pla Econòmic i les inversions s’hauran de realitzar amb fons propis i modificacions de crèdit, cosa que serà possible “gràcies a la solvència del nostre Ajuntament”.
L’oposició lamenta la falta de diàleg de l’equip de govern amb la resta de grups i llença retrets a En Comú Podem
L’oposició – tret d’En Comú Podem – ha mantingut el seu vot en contra a la proposta de Pressupost, per algunes qüestions de contingut però, especialment, pel què consideren un manteniment de les maneres de fer de l’anterior equip de govern, també del PSC i amb diversos membres que repeteixen en aquest mandat.
Així, Betlem Cañizar ha justificat el seu vot contrari perquè la proposta “és continuïsta, i el nostre vot no variarà del que ja hauríem emès el mes de febrer”. L’AUP detecta massa continuïtat en la qüestió de les inversions, i lamenta la manca d’informació respecte a alguns projectes que son cabdals per la ciutat – com el Centre Especial de Ca n’Oriol, l’Antiga Estació, els antics cinemes, les Torres Massana o el Casino – o per la gestió de la regularització dels recursos humans. A més, Cañizar ha lamentat la manca de diàleg i que moltes de les mocions de l’AUP no s’hagin vist reflectides mai en un Pressupost municipal, cosa que “no pot fer que confiem en aquest govern com sembla que En Comú Podem sí que farà”, ha lamentat.
Per la seva banda, el portaveu de Veïns per Rubí, Toni Garcia, ha criticat el gran volum de contractes menors que hi ha i el fet que molts contractes de l’ajuntament es trobin en pròrroga forçosa o a punt de caducar i que no s’estiguin treballant, i que la planificació d’inversions no sigui “rigorosa”. Pel què fa a les polítiques d’habitatge, troba que son poc ambicioses i que caldria planificar molt millor les propostes que s’incorporaran dels pressupostos participatius. A més, com a detall concret, ha assenyalat que la partida de Festes Populars s’ha incrementat un 66% en els darrers tres anys, i que l’augment d’aquest any – 130.000 euros – correspon exactament al cost del famós túnel de llum que es va instal·lar per Nadal al carrer Maximí Fornés.
Roberto Martín, de Cs, també ha criticat que el govern no hagi fet cap tipus d’esforç per explicar els Pressupostos als grups i escoltar les seves propostes, i ha titllat els comptes de reflectir “una falta d’ambició molt clara”. Entre les partides concretes, Cs troba que la partida destinada a vivenda protegida és totalment insuficient i la quantitat destinada a inversions es redueix molt. A més, ha donat alguns detalls de l’informe d’intervenció, com han fet anteriorment altres portaveus, com per exemple que el fons de contingència es considera escàs, que existeix un gran volum de contractes menors o que el pressupost no compleix amb la regla de la despesa. En definitiva, però, Martín creu que “la falta de ganes de compartir i debatre amb tots els grups” per part del govern contrasta amb el discurs que va fer l’alcaldessa el dia del ple d’investidura.
El torn d’Ànnia Garcia, portaveu d’En Comú Podem, ha servit per explicar el sentit del vot del seu grup i també per defensar-se d’algunes crítiques d’altres grups municipals, i alhora per aclarir que el context del mes de febrer no era precisament facilitador perquè l’oposició aprovés un pressupost. Respecte a l’acusació de “poca ambició” al pressupost, Garcia ha defensat que “hi ha coses que es podien demanar al mes de gener, però no ara, perquè no donaria temps a executar-les”, i per això el seu és un vot que es basa més en la confiança – “a més, ho tenim signat en un paper” – per continuar millorant i negociant de cara al pressupost de l’any vinent. Entre les millores que esperen veure amb les modificacions, hi ha les partides per a estudis de municipalització de serveis, la contractació del personal de l’escola d’art, diners per a urbanitzacions i per arreglar zones d’esbarjo per a gossos, o algunes propostes de pressupostos participatius.
Finalment, Xavier Corbera ha justificat el vot contrari d’Esquerra Republicana per tres motius principals: el primer, que no se’ls hagi permès la participació en cap moment ni s’hagin tingut en compte les seves aportacions; el segon, que les incorporacions – per ara, només sobre un paper – que ha fet En Comú Podem no son més que mocions ja aprovades al Ple, és a dir, que ja haurien d’estar incloses per se; i tercer, que en els quatre mesos que queden per acabar l’any es podrà executar molt poc del què s’ha promès. Això sí, ERC s’ha tornat a oferir a treballar conjuntament el Pressupost 2020, “amb lleialtat a la ciutat i per compartir projectes”, com la transformació urbana del centre, resoldre els problemes de segregació escolar o treballar per una mobilitat sostenible. Corbera, a més, ha celebrat que el govern s’hagi saltat la regla de la despesa, ja que “els diners han d’estar al camp”, ha dit.
Després d’un breu torn de rèplica, ha tancat la sessió una intervenció de l’alcaldessa, Ana Maria Martínez, que ha explicat que aquest pressupost no s’ha pogut negociar perquè no donava massa marge, però que el mandat acaba de començar i que “tots plegats tindrem l’oportunitat de veure aquesta voluntat de diàleg i de treballar que té cadascun”. A més, ha reiterat l’agraïment a En Comú Podem, de qui creu que “ha entès l’aire que necessitava la maquinària municipal – que no el govern – i ha volgut donar el seu vot de confiança per posar-la en marxa”, ha dit.