Rubí exigirà al CatSalut que no prorrogui el contracte amb MútuaTerrassa

La moció, presentada a instàncies dels moviments per unes pensions dignes i per la sanitat, ha generat un intens debat sobre la gestió de la Salut

Tot el que s'ha debatut al ple municipal del mes de maig
Tot el que s'ha debatut al ple municipal del mes de maig | Ajuntament de Rubí
28 de maig de 2021, 09:30
Actualitzat: 9:50h
El ple municipal del mes de maig, celebrat aquest dijous, ha tingut com a protagonista destacada una moció presentada a instàncies del Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí i Rubí Sanitat, que demana a la Generalitat que no prorrogui el conveni entre Mútua de Terrassa i el CatSalut, i que els centres sanitaris de la ciutat passin a ser gestionats per l'Institut Català de la Salut - actualment, a Rubí, no n'hi ha cap.

Tot i que semblava que hi havia cert consens, sobretot en assenyalar la mala gestió de Mútua Terrassa i la tasca de les plataformes impulsores de la moció, el debat s'ha convertit en una picabaralla per la gestió de la Salut en l'àmbit català: el PSC i En Comú Podem han criticat les polítiques dutes a terme per part de la conselleria, fins fa poc en mans d'ERC, fins i tot agraint de manera irònica que l'hagin deixat en mans de Junts per Catalunya.

Per la seva banda, ERC ha respost que per la conselleria, en els últims vint anys, hi han passat partits de diversos colors, entre ells el PSC, i que tampoc no han fet res per revertir aquest conveni entre Mútua i el CatSalut. També ha afegit que el govern municipal, fins ara, tampoc ha liderat les reclamacions en matèria sanitària a la ciutat.

Betlem Cañizar, de l'AUP, ha estat qui ha tancat el debat demanant unitat entre els partits per anàr "tots de la mà" a reclamar la fi de la privatització de la sanitat.

Finalment, la moció ha tingut el suport de tots els grups municipals excepte el PSC, que s'ha abstingut "per no centrar l'atenció en només un dels dos proveïdors de serveis de salut que hi ha a la ciutat", com ha explicat la regidora Marta Oliva.
 

Una concentració de la plataforma Rubí Sanitat Foto: Marta Casas


Serveis municipals, habitatge i qualitat de l'aire, els punts més destacats de la part resolutiva

Pel que fa a la primera part del ple, s'han aprovat tres punts relatius a contractes municipals: en primer lloc, la primera pròrroga del contracte de neteja de col·legis i dependències municipals.

Betlem Cañizar ha estat l'única portaveu que ha intervingut en aquest punt, per fer constar que l'empresa al·lega que no vol continuar oferint el servei, i que demana que no es faci la pròrroga, però tot i això es fa. "Nosaltres apostem per la internalització de serveis, i aquest cas demostra que l'empresa vol guanyar més diners i també la dificultat de gestió que suposa tenir-los externalitzats", ha dit.

Un altre dels punts dels serveis municipals, referent a les escoles bressol, és el que ha generat més debat al ple. Per una banda, l'AUP ha reiterat la seva defensa de la internalització del servei, mentre que Veïns per Rubí ha posat sobre la taula la diferència entre la gestió directa i indirecta pel què fa a les plantilles de les tres escoles bressol públiques - dues de gestió interna i una, de gestió municipal. ERC també ha criticat que l'escola bressol gestionada directament de vegades hagi tingut dificultats. Al cap i a la fi, però, tots han facilitat l'aprovació d'aquest punt - l'AUP, VR i Cs amb una abstenció; i ERC amb un vot favorable - ja que han considerat que la regidoria d'Educació hagi fet l'esforç d'equiparar les condicions laborals de les tres escoles.

També s'ha aprovat per unanimitat el punt de sol·licitud de renovació de la declaració de Rubí com a àrea de mercat d'habitatge tens, que només ha comptat amb una rèplica del portaveu d'ERC, Xavier Corbera, que ha retret al PSC que un cop es va aprovar la llei es va "negar a defensar-la".
 

Rubí sol·licitarà la renovació d'àrea de mercat d'habitatge tens Foto: Xavier Olmos (Ajuntament de Rubí)


Corbera també ha tingut retrets per al govern en el punt d'aprovació del Pla supramunicipal de millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental, ja que moltes de les accions que es proposen considera que no s'estan duent a terme per part del govern municipal, com la promoció de la mobilitat sostenible o un canvi de model de gestió de residus. Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, també ha manifestat que els grans partits "s'han sumat al carro dels plans ambientals perquè no hi ha més remei", des dels ajuntaments fins a la Generalitat, i que van "amb dècades de retard".

Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient i encarregat de defensar aquest punt, ha reconegut les mancances en les polítiques mediambientals de tots els governs, però ha defensat que, en el cas del de Rubí, s'estan duent a terme tota una bateria de mesures per promoure aquest canvi d'hàbits i de model de societat a escala local.

Sis de set mocions aprovades per unanimitat; la d'ERC, tombada

La primera moció de la tarda ha estat la d'ERC per a l'elaboració d'un manual d'aplicació i disseny urbà que tingui en compte una quinzena de criteris que, al parer dels republicans, no es compleixen en l'actualitat, amb l'objectiu de combatre "l'urbanisme de tot a cent", com l'ha definit el portaveu, Xavier Corbera.

Moisés Rodríguez, portaveu del govern, ha defensat el "no" a la moció d'ERC perquè ja s'estan desenvolupant moltes de les accions que es proposen, i ha detallat que en els últims mesos s'ha treballat un Pla d'Accessibilitat, un Pla de Mobilitat Urbana o s'han analitzat més d'una seixantena d'edificis, entre d'altres. També ha fet referència a la redacció de diversos plans d'actuació per a l'asfaltat, les voreres, l'accessibilitat o el repensament de parcs i places com la Pearson o Ca n'Oriol; així com l'ordenança de mobilitat o el Pla Director de la Bicicleta. "Porten a ple una moció oportunista per defensar coses que ja s'estan fent, però en canvi no tenim cap aportació seva als projectes municipals", ha retret Rodríguez a Corbera.
 

El govern ja treballa en diversos plans d'actuació, com ara el de millora de voreres i asfaltat Foto: Marta Casas


Pel que fa a l'adhesió a la declaració declaració de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa, s'ha aprovat per unanimitat però amb un "sí crític" de l'AUP, que ha manifestat coincidir amb els acords però no amb l'argumentari que es defensa.

La portaveu, Betlem Cañizar, ha considerat que els arguments que defensen la moció formen part d'una política de greenwashing de grans empreses que "ara s'han tornat verdes per continuar guanyant els mateixos diners, o fins i tot més, rebent diners públics", com són els 750.000 euros que defensa en forma de fons europeus, que al cap i a la fi aniran a parar en gran part a grans projectes de les empreses energètiques "de tota la vida, les de l'Ibex 35". Així mateix, l'AUP ha criticat que l'Ajuntament defensi que aporta 9 milions d'euros a la recuperació de la crisi de la Covid-19 quan, en realitat, es tracta de "fum", ja que no hi ha hagut un increment del Pressupost de 2021 a sectors "prioritaris" com l'Educació o els Serveis Socials i que, fins i tot, inclou despeses vinculades al projecte COLOR.

La moció de l'AUP per garantir l'equitat en l'accés als espectacles culturals ha quedat aprovada per unanimitat, i també la que presentava el govern per impulsar la Via Verda del Vallès i la d'En Comú Podem, per urgència, en defensa de la cultura de la pau i la no violència - aquesta darrera, ha entrat per urgència.