El col·lectiu ha començat a les 6 h del matí a col·locar contenidors en els principals accessos al campus vallesà per evitar l'arribada de vehicles per carretera a banda de l'establiment de piquets estudiantils en altres entrades del complex universitari per barrar el pas. Les portes de les pròpies facultats també han estat bloquejades amb mobiliari del mateix edifici com taules i cadires. Sota aquesta previsió, avui la majoria de classes s'havien suspès.
Facultats tancades i barricades, muntades per fer front a les agressions que patim cada dia a les aules.
— SEPC UAB (@SEPC_UAB) December 13, 2023
Amb un seguiment del 96% al primer dia, deixem clar que continuarem fins que no en quedi ni un! âš’ï¸ðŸ‘ŠðŸ¼ pic.twitter.com/vimx4iehfg
Si bé la jornada d'aquest dimecres es concentra únicament a la UAB, dijous s'estendrà a la resta d'universitats del país en solidarització i per reclamar plegats en una manifestació a Barcelona més complicitat a les institucions públiques a l'hora de perseguir i castigar els casos destapats.
"Protocols inefectius"
"Avui estem trencant la normalitat del campus per denunciar els casos de professors agressors, a la UAB se n'han conegut dos, un a Lletres i un altre a Ciències, però no són casos aïllats", adverteix en declaracions la portaveu del SEPC a la UAB, Laura Pinyol. Així, recorda que en els darrers mesos també s'han fet públics assetjaments a la Universitat de Girona, a la Pompeu Fabra o a l'Institut del Teatre: "No és violència puntual", ha esbitzat.En aquesta línia, Pinyol lamenta que les universitats no estiguin fent prou per perseguir els casos denunciats. "No només ens ofereixen protocols inefectius, insegurs i llargs, sinó que entorpeixen el procés", ha recriminat alertant de l'existència de múltiples "casos silenciats".
Per tot plegat, el moviment estudiantil ha posat en marxa una plataforma on, de manera anònima, es poden denunciar presumptes casos d'assetjament a les aules. Uns casos agreujats per l'estructura del "sistema patriarcal" en què el professor, per ser home, exerceix un "rol de poder" sobre la víctima. Així, s'insten a posar en comú l'experiència compartida i crear "espais segurs" per a l'alumnat que ha estat víctima i per a la comunitat estudiantil en general.