El pròxim 28 de maig, Rubí està cridada a les urnes per determinar el futur polític de la ciutat. Repassem tot el que hi ha en joc en aquestes eleccions municipals: qui governa, qui són els aspirants a intentar agafar el relleu de l'actual alcaldessa, quins seran els aspectes més rellevants del debat de les eleccions municipals i quines són les principals novetats de la campanya.
Qui és l'alcaldessa de Rubí i com aspira a ser reelegida?
L'actual alcaldessa de Rubí és Ana María Martínez, que aspira a ser reelegida per tercera vegada, després de dos mandats en què el PSC ha guanyat suports: ha passat de 6 regidors (2015-2019) a 10 (2019-2023); i ha passat d'un govern en minoria a governar amb comoditat gràcies a un pacte amb En Comú Podem (3 regidors) des del setembre de 2019.Martínez va explicar a finals de març, en un dinar informatiu amb la premsa, que el 92% del Pla de Mandat que van dibuixar el 2019 s'havia assolit o estava en procés d'assoliment, tot plegat malgrat el sotrac de la pandèmia i de la guerra d'Ucraïna. Així, destaca que s'han tirat endavant la gran majoria de les accions previstes en els vuit àmbits definits en aquest document: l'impuls dels Plans locals d'Inclusió, Habitatge i Igualtat, l'Oficina de Drets Energètics, el projecte Grans Nexes o la proposta Educació 360 (Ciutadania, drets i igualtat); el projecte de marca de ciutat COLOR, el Pla d'Acció i Innovació Cultural, el Pla Director Rubí Brilla 2030 o la reforma del Parc de Ca n'Oriol (Projecció estratègica de la ciutat), el Pla de Salut 2022-2027, la signatura del conveni per a la construcció de l'Escola del Bosc o diverses millores a les instal·lacions esportives de la ciutat (Educació, cultura, esport i salut); un nou contracte del bus urbà, l'eliminació de la zona blava i l'augment i millora dels aparcaments lliures, l'ordenança de mobilitat, els plans d'asfaltatge i de voreres, la creació d'una regidoria específica d'Urbanitzacions i el Pla de Benestar Animal (Espai públic de qualitat); la Taula de Competitivitat Industrial de Rubí, les millores al Mercat Municipal, l'impuls del Rubí Forma i la tasca executada en el marc del Consell de la Formació Professional (Promoció econòmica); els Plans de residus, del verd urbà, de qualitat de l'aire i de la bicicleta o la regulació de l'energia fotovoltaica (Ciutat sostenible); l'aprovació del Pla d'Ordenació de Recursos Humans o l'aposta per l'administració electrònica (Organització eficaç i eficient), i el Pla estratègic de govern obert, el Codi de conducta i bon govern, el nou reglament de la Sindicatura de Greuges o la modernització de Ràdio Rubí (Transparència, participació i diàleg).
Governar amb majoria absoluta ha fet que, molts cops, l'oposició hagi patit dificultats per tenir incidència real en les decisions de ciutat. Tot i això, no són poques les propostes que han quedat aprovades per unanimitat al ple, ja fossin proposades per PSC i ECP o per qualsevol altra de les formacions.

Els regidors del mandat 2019 - 2023 Foto: Localpres
Quins són els principals aspirants a rellevar Martínez?
En els últims dos mandats, ERC ha estat la força líder de l'oposició: el 2015, amb només un regidor menys que el partit guanyador de les eleccions, es va poder bastir un govern alternatiu amb el suport de cinc forces que no es va poder materialitzar, ni per la investidura ni amb l'intent de moció de censura orquestrat al novembre de 2016, i frustrat pel fitxatge d'un trànsfuga del grup municipal de CDC per part del govern socialista. Al 2015, una oposició molt fragmentada - després d'ERC, hi havia Ciutadans amb 4 regidors, l'AUP amb 3 i ICV, CDC i el PP amb 2, a més de Veïns per Rubí amb 1 - feia pensar que les pròximes eleccions podrien portar un canvi a la ciutat, però al 2019 el PSC remuntava fins als 10 regidors i neutralitzava, així, qualsevol alternativa de govern municipal que els assegués als escons de l'oposició. És més: només ERC (7) i els Comuns (3) van augmentar la seva representació al ple a les municipals de 2019, mentre que Cs perdia un regidor, l'AUP en perdia dos, Veïns per Rubí es quedava amb un i CDC i el PP, directament, desapareixien.
Quins seran els grans debats en la campanya a Rubí?
La seguretat
Si hi ha un gran tema que marcarà les eleccions municipals del mes de maig a Rubí, però també a molts municipis catalans, aquest serà la seguretat. És una qüestió present en tots els grans debats de ciutat, als plens, a les xarxes i que ja ha generat propostes i respostes per part dels grups amb representació i sense representació al ple, i fins i tot la creació d'una plataforma anomenada SOS Rubí que va arribar a convocar alguna concentració davant la creixent sensació d'inseguretat als carrers l'any 2021.[noticia]9411[/noticia]

Mossos i Policia Local de Rubí Foto: Marta Casas
La mobilitat
2023 ha de ser l'any de la implementació de les Zones de Baixes Emissions, a Rubí s'han fet millores en el transport públic i en els aparcaments - paradoxalment, són els aspectes millor i pitjor valorats, respectivament, per les enquestes ciutadanes -, hi ha diversos projectes al voltant de la mobilitat com la pacificació de l'avinguda de l'Estatut o la proposta de pacificació de la c1413...Sens dubte, el debat sobre la mobilitat a Rubí tindrà molt pes en la campanya, ja que tot i les resistències d'alguns sectors, caldrà treballar perquè aquesta sigui més sostenible i saludable, seguint les directrius europees i els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l'Agenda 2030.
El POUM
Els dos primers aspectes s'hauran de treballar en paral·lel a la gran assignatura pendent de la ciutat: el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Un document de l'any 1986 que s'ha intentat redactar en dues ocasions: en el període 2005-2010, quan la Generalitat el va tombar i retornar amb més d'un centenar d'esmenes, i el 2015-2017, quan la divisió entre el govern municipal i els partits que li donaven suport (Cs i PP) i l'oposició (ERC, AUP, ICV, CDC i VR) va frustrar un intent d'aprovar el Text Refós d'aquell primer POUM, amb les prescripcions de la Generalitat.L'acord de governabilitat entre el PSC i En Comú Podem del 2019 incloïa el desistiment del POUM i l'inici de la redacció d'un nou document, que es farà per lots: al juny de 2022 es licitaven els dos últims (Participació Ciutadana i Medi Ambient), que havien quedat deserts en una primera convocatòria. Un cop adjudicada la redacció de tots els lots, la durada de la redacció d'aquest nou planejament urbanístic es preveu que duri cinc anys. Del que ja disposa la ciutat, tot i que cal que s'acabin les obres de reforma, és d'una Oficina del POUM.
Espai públic i urbanitzacions
La ciutat de Rubí compta amb 13 urbanitzacions, que ocupen una extensió que gairebé duplica la del nucli urbà i els polígons, i que es gestionen a través d'una regidoria específica i també una Taula d'urbanitzacions. El manteniment i gestió de l'espai públic al centre ha estat una qüestió de debat recurrent, i encara més quan afecta a les urbanitzacions, que tenen els seus problemes específics.
Una reunió de la Taula d'urbanitzacions a Rubí Foto: Localpres
Quines són les principals novetats respecte de les últimes eleccions?
A Rubí, hi ha novetats en diverses candidatures. Una de les més destacades és la de l'AUP, que fa poc menys d'un any va perdre el suport d'una part de l'assemblea, la dels membres de l'Alternativa Ciutadana de Rubí. Pel que fa als Comuns, han presentat novetats a l'hora d'escollir la llista electoral que els representarà: abans hi havia primàries a En Comú Rubí i a Podem, i en canvi enguany s'ha decidit per una "assemblea única". El nombre de candidatures que es presenten també ha augmentat respecte als anys anteriors, n'hi haurà onze: l'espai de Cs comptarà amb un rival directe, Valents; i Junts haurà de desmarcar-se de Som-hi Rubí, la marca electoral del PDECat a les municipals. La resta de les candidatures no són noves: es tornen a presentar el PP i Vox, i no hi ha notícies sobre una possible candidatura del Front Nacional de Catalunya o altres marques menys conegudes.
Des de Nació i RubiTV.cat es manté una línia editorial de rebuig contra qualsevol discurs d'extrema dreta o excloent i el diari no amplifica els discursos d'odi que emeten formacions com Vox, Plataforma per Catalunya, el FNC o Aliança Catalana, l'entrada de Vox al Parlament i al Congrés dels Diputats i el suport que va tenir aquesta formació a Rubí, obre la porta a l'entrada de l'extrema dreta a la ciutat.
Quins pactes hi poden haver després del 28-M?
Pel que fa als pactes, el partit que ha governat en els últims vuit anys ha demostrat tenir molta cintura a l'hora d'establir-los: del 2015 al 2019 va tirar endavant moltes de les propostes gràcies al suport extern de Cs i PP (i amb un regidor que es va incorporar al govern provinent de CDC), i del 2019 al 2023 ha governat amb molta estabilitat gràcies a un acord amb En Comú Podem.
Qui ha deixat molt clar que no pactarà amb el PSC és ERC, el principal partit de l'oposició, i que aspira a superar en vots i escons els socialistes per tenir una oportunitat d'ocupar les cadires del govern municipal. ERC, però, sí que va formar part de governs del PSC entre el 2003 i el 2014, en alguna etapa amb ICV i en alguna altra, amb CiU.
De fet, es faria estrany que qualsevol dels partits de l'oposició, molt crítics amb la gestió d'Ana María Martínez al capdavant del govern municipal, pactessin amb els socialistes, és a dir que el pacte més probable seria una reedició de l'actual. Caldrà veure quina és l'actitud de Junts i el PP si obtenen representació, i com poden arribar a canviar els escenaris davant d'una hipotètica entrada de Vox.
[despiece]
Fitxa tècnica de Rubí
- Quants habitants té? L'any 2022 la ciutat va tancar amb 79.007 habitants.
- Quants regidors hi ha en joc? 25 regidors i regidores.
- Quin va ser el resultat de les últimes eleccions? L'any 2019 els regidors es van repartir de la següent manera: PSC (10); ERC (7); ECP (3); Cs (3); AUP (1) i VR (1).
- Hi va haver algun pacte després dels comicis? Sí, el PSC (10) va pactar al setembre de 2019 amb En Comú Podem (3).
[municipals2019]MUN08184[/municipals2019]
[/despiece]
[superfillagrantema]1527[/superfillagrantema]