Front comú a Vic per impulsar una línia diària de bus fins a la UAB

Considera que les dues expedicions, dilluns i divendres, no són suficients

Publicat el 15 de gener de 2020 a les 15:00
El ple de Vic d'aquest dilluns es va comprometre a impulsar una línia diària d'autobús interurbà per connectar Osona amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En una moció, presentada per Capgirem Vic, tots els grups del consistori vigatà van estar d'acord que un viatge els dilluns d'anada i un de tornada el divendres no era suficient. Així ho explicava la regidora Carla Dinarès.

Va destacar que centenars d'estudiants, docents o personal d'administració diàriament viatjava fins aquesta universitat. En aquest sentit, apuntava que la majoria feia el desplaçament en cotxe, ja que l'alternativa diària de transport públic són la combinació de dos trens o de dos autobusos. Unes combinacions que representen gairebé més del doble de temps. Dinarès va comparar les expedicions que tenien ciutats de la dimensió de Vic com Manresa (6 d'anada i tornada diàries), Igualada (3) i Berga (3).

"Proposem aquesta moció amb la voluntat que aquesta demanda de millora es pugui defensar fent un front comú amb els organismes i entitats competents", deia Dinarès, destacant també "la mobilitat sostenible" que suposaria, així com la promoció del transport públic.

Un dels quatre acords de la moció també feia referència a pressionar les administracions competents com Generalitat i Adif per avançar en l'estudi i execució de la interconnexió de la R3 i R8, línia del qual passa per la UAB amb Santa Perpètua de Mogoda com a estació de connexió, així com la coordinació d'horaris. I en cas d'enllaçar-se les vies: establir trens Puigcerdà-Vic-UAB.
 

Carla Dinarès, al ple Foto: Josep M Montaner

 

Roger Mas, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Des d'ERC, Roger Mas va expressar tot el suport a la moció perquè és una proposta que millora la mobilitat, contribueix a reduir la contaminació, facilita "l'accés a l'educació" i alhora conserva el talent a la ciutat. En aquest sentit, va aprofitar per denunciar la deficiència de la R3. Mas només va proposar una esmena per afegir al text: que es faci un estudi previ per conèixer els usuaris potencials d'aquest servei. Tant el PSC com l'equip de govern també van veure amb bons ulls la proposta.

Des de JxCat, Fabiana Palmero destacava que era una "millora per la qualitat de l'aire i la mobilitat". "L'ideal seria la línia R8", deia la regidora, tot i ser conscient que està "prevista per al 2026". Palmero remarcava que el mitjà més sostenible és el tren, però la línia de bus era "millor alternativa que viatjar en vehicle privat". "A pesar de la nostra voluntat, la Generalitat farà un estudi abans de potenciar la línia", alertava. Palmero només va demanar eliminar un punt en què es demanava subvencionar títols propis des de l'Ajuntament: "la nostra prioritat és el transport urbà de la ciutat". Capgirem va acceptar totes les esmenes.