Els republicans argumenten que aquestes situacions posen en perill la mobilitat dels vianants, dificulten la conducció i la feina dels transportistes que han d'anar sortejant obstacles i fan disminuir la visibilitat i accessibilitat de molts comerços, provocant-los una pèrdua en les vendes.
Per tot plegat, ERC demana una reordenació de les zones de càrrega i descàrrega, així com l'habilitació de noves places, per tal de facilitar la feina de transporistes i dels comerciants, i també la mobilitat dels ciutadans.

L'illa de vianants de Rubí Foto: Marta Casas
Suport a l'amnistia
El segon text d'Esquerra Republicana per aquest ple defensa la Llei d'Amnistia, que és el que creuen que podria resoldre l'actual - i també històrica - situació de conflicte entre les institucions de l'Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, així com els diferents procediments judicials que s'han dut o s'estan duent a terme actualment. "La solució a la repressió no vindrà del sistema judicial espanyol; es tracta d'un conflicte polític i la solució també ho haurà de ser", diuen els republicans.
La moció recorda que l'amnistia és un concepte jurídic reconegut en l'àmbit internacional i que s'aplica a centenars de països per a situacions d'excepcionalitat política, i que té com a àmbit objectiu "tots els actes d'intencionalitat política tipificats com a delictes o com a conductes punibles administrativament"; en aquest cas, el Procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014,el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017 o els actes de protesta a la via pública relacionades amb la defensa d'aquestes consultes o la crítica per l'actuació de les autoritats governamentals i altres expressions de defensa del dret a a l'autodeterminació, la República Catalana, la independència...
"L'amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític", defensa ERC, que creu que "amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada" no serà possible el diàleg democràtic.
El Jovent Republicà demana "igualtat real i efectiva" per a les persones trans
La tercera moció d'ERC és en representació del Jovent Republicà, per demanar la igualtat "real i efectiva" de les persones trans, "un dels col·lectius que més discriminació pateix en la nostra societat, històricament i també en l'actualitat".
Segons les dades, un 63% de persones trans s'han sentit discriminades alguna vegada en els últims 12 mesos - sobretot en l'àmbit laboral, on la xifra és del 42%, en l'àmbit sanitari i dels serveis socials (39%) o per assetjament escolar per identitat o expressió de gènere (51%) - i l'índex d'atur entre les persones trans se situa entre el 80% i 85%. El Jovent Republicà també remarca que "no cal oblidar la violència física que també pateixen": en l'últim any es calcula que un 16% ha estat víctima d'agressions o abusos sexuals, ja sigui en l'àmbit de la llar o al carrer.

Una manifestació de suport al col·lectiu trans Foto: Europa Press
En els darrers temps s'ha plantejat la necessitat d'actualitzar la legislació referent al col·lectiu per tal de protegid millor els seus drets, i per això el Jovent Republicà demana que des de l'administració local s'elaborin polítiques públiques per eliminar la problemàtica que pateixen les persones trans, entre d'altres, un protocol propi per acabar amb la discriminació cap a les persones trans. "A la nostra ciutat hi ha clars precedents d'odi cap a aquest col·lectiu, és una realitat innegable", afirmen els joves republicans