Damià Calvet: «Estem avaluant, urbanísticament i mediambiental, l'impacte de l'abocador de Can Balasc»

El Conseller de Territori i Sostenibilitat assegura a "Els matins" de TV3 que si l'abocador acaba obrint, el govern de la Generalitat "acompanyarà en tot el que pugui" l'Ajuntament de Rubí

Damià Calvet, en una imatge d'arxiu
Damià Calvet, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
05 de març de 2020
Actualitzat: 01 d'abril, 10:34h
El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha estat entrevistat aquest matí al programa Els matins de TV3, on ha parlat, entre d'altres qüestions, de la problemàtica de l'abocador de Can Balasc.

Calvet ha afirmat que "La Generalitat no permet aquest abocador, sinó que està planejat des de l'any 1994, quan ni tan sols teníem competències urbanístiques i ambientals per dirimir si es podia fer o no l'abocador" i és una qüestió que "s'ha judicialitzat entre Ajuntament i promotor, i el promotor ha guanyat, per tant l'Ajuntament va estar obligat a donar lilicència d'obertura i comprovar que les obres que s'han casen amb la llicència que es va donar".

Segons el Conseller, com que la normativa de l'any 1994 fins ara ha canviat, el promotor de l'abocador demanava que la Generalitat digués si el projecte s'adeia amb la normativa ambiental actual o no. Preguntat per l'estudi d'impacte ambiental, Calvet ha assegurat que "estem avaluant, des del punt de vista urbanístic i ambiental, a través dels serveis tècnics de l'Ajuntament i els de la Generalitat", que és una manera de comprovar si el projecte s'adequa a la normativa ambiental actual "tant en les quantitats com en les tipologies de residus".

Damià Calvet ha assegurat "entendre" els "neguits" dels veïns perquè l'obertura d'un abocador comporta un seguit d'impactes tant a les cases com a l'escola Rivo Rubeo, amb la qual han confirmat que s'han reunit; i genera "una sèrie de neguits" al voltant d'olors, de sorolls o de mobilitat generada.

Sobre la quantitat d'abocadors - Rubí seria l'únic municipi de Catalunya amb tres abocadors - el Conseller de Territori ho ha atribuït a una tipologia geològica determinada, cosa que fa que, per exemple, a Cerdanyola també n'hi hagi més d'un.

"Deixi'm donar-li una notícia", ha continuat el Conseller amb ironia, "a Catalunya produïm residus. Les persones, les famílies i l'economia. Tant urbans com industrials". "Constantment estem parlant de que no volem abocadors ni plantes de valorització energètica, i això estaria molt bé en un món on no es produíssin residus", ha dit.

Amb això, el que ha remarcat Calvet és que els residus s'han de gestionar correctament, i solucionar els problemes d'olors, sorolls i mobilitat que es generen al seu voltant, cosa que és competència dels Ajuntaments, "i la Generalitat estarà al costat de l'Ajuntament de Rubí perquè en cas que aquest abocador s'acabi obrint, es faci "amb tot l'acompanyament que puguem fer des del govern".

Concentració de protesta aquesta tarda a les portes del Parlament

Precisament aquesta tarda es debatrà al Parlament una moció sobre incineradores i abocadors de residus, i la Plataforma Residu Zero ha convocat una concentració de protesta a les portes del Parlament, a la qual hi participarà la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

L'advocat de Rubí Sense Abocadors, per la seva banda, va anunciar dimarts a la tarda que la Plataforma presentaria una querella si l'Ajuntament acabava autoritzant l'obertura de Can Balasc, ja que considera que hi ha "arguments suficients" per no fer-ho.

Fa una setmana, el ple de l'Ajuntament va aprovar una moció presentada per la Plataforma Rubí Sense Abocadors que mostrava el seu rebuig a l'obertura de l'abocador de Can Balasc, amb els vots favorables de l'oposició i l'abstenció del govern.