Totes les qüestions que es debatran al ple del mes de juliol

Els contractes de serveis centraran la part resolutiva, tres mocions a la part de control i primer ple amb preguntes de la ciutadania

La sala de plens de Rubí
La sala de plens de Rubí | Localpres
22 de juliol de 2021
Actualitzat: 08 de setembre, 12:17h
El ple municipal del mes de juliol, que se celebrarà aquest dijous, 22, tindrà 33 punts a l'ordre del dia, el gran gruix dels quals a la part resolutiva i només tres mocions a la part de control, que també inclourà la renúncia del regidor Pau Navarro, del grup municipal d'En Comú Podem, per deixar pas a Elena Montesinos a partir del ple de setembre.

La part resolutiva del ple estarà centrada en diversos contractes de serveis municipals: en primer lloc, la continuïtat del servei de transport col·lectiu urbà fins al 30 de setembre de 2022. Respecte a la gratuïtat del bus urbà, que l'alcaldessa va anunciar en la seva presentació com a candidata a les eleccions municipals de 2019, l'Ajuntament no ha respost cap de les dues peticions d'informació efectuades per RubiTV.cat al respecte, tot i que el gener de 2020, en una resposta al ple, es va comunicar que es treballaria en una ordenança per establir la gratuïtat de l'autobús urbà en paral·lel a la licitació del nou contracte. Un procediment de contractació que ha estat suspès pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) fins a principis de juliol, mentre no es resolien els recursos presentats per dues empreses contra els plecs de condicions i que el Tribunal ha desestimat.

En segon lloc, el ple aprovarà la segona continuïtat del contracte de gestió de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet, que en les últimes setmanes ha estat en el centre de la polèmica per les reclamacions que han fet les treballadores a la nova licitació del servei. De fet, aquest procediment va quedar suspès el passat divendres, 16 de juliol, ja que el TCCSP ha de resoldre dos recursos presentats per la secció sindical de CCOO i la Patronal del Tercer Sector.
 

La protesta de les treballadores de les escoles bressol Lluna i Sol Solet Foto: Marta Casas


Respecte al contracte per a la redacció del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), es declararan deserts els lots 3 i 5, corresponents a la part ambiental i de participació ciutadana. Segons el plec de prescripcions tècniques, el licitador havia de proposar un equip redactor que incorporés un especialista en medi ambient especialitzat en la redacció d'estudis ambientals vinculats al planejament urbanístic, així com un tècnic especialista en medi ambient i sistemes d'informació geogràfica, per una banda; i per l'altra, un especialista en processos de participació ciutadana en l'àmbit del planejament i un professional en el disseny i dinamització de processos participatius.

Amb relació al POUM, el ple també aprovarà el projecte d'adaptació del local on s'ubicarà la futura oficina del POUM, situada al carrer del Doctor Robert, 45. Una aprovació definitiva que vindrà precedida per la polèmica que es va generar al gener, durant l'aprovació inicial, en què l'oposició va criticar els elevats preus del metre quadrat del local i també del mobiliari.

Una altra qüestió destacada fa referència a la construcció de l'Escola del Bosc, ja que s'aprovarà la minuta del conveni de col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament per a les obres, i també la reserva de l'espai corresponent a Ca n'Oriol per destinar-lo a equipament escolar.
 

L'Escola del Bosc reclama la construcció del nou edifici Foto: Marta Casas


Finalment, es declararan d'especial interès municipal, pel que fa a la bonificació de l'Impost de Construccions, les obres per a la construcció de dos edificis: un al carrer Maria Aurèlia Capmany, 41, de sis habitatges adaptats en règim de protecció oficial i aparcament; i un altre de 24 habitatges al carrer Marconi 45-47, per l'Institut Català del Sòl.

Allotjaments turístics, una comercialitzadora d'energia pública i més zones d'ombra a Rubí, les mocions dels grups municipals
Pel que fa a la part de control, els grups municipals només presentaran tres mocions a la sessió del mes de juliol.

L'AUP demanarà una regulació de les llars compartides d'ús turístic, davant la imminent entrada en vigor del Decret de la Generalitat que permetrà que qualsevol llar de la ciutat pugui operar com a habitatge turístic durant tot l'any.

Per altra banda, ERC plantejarà l'elaboració d'un Pla de Zones d'Ombra als parcs i places de la ciutat, que incrementin les ombres a les zones amb més mancances seguint el criteri d'augmentar, alhora, el verd urbà.

Finalment, els grups municipals que conformen el govern - PSC i En Comú Podem - portaran a debat la creació d'una comercialitzadora pública d'electricitat.

Primer ple telemàtic amb participació ciutadana
Una de les novetats del ple de juliol serà la incorporació, al punt de Precs i Preguntes, aquelles qüestions que ha fet arribar la ciutadania a través de la plataforma de participació ciutadana, després de més d'un any sense poder assistir als plens que se celebren de manera telemàtica. 

En total, s'han registrat un total de vuit precs i preguntes al ple, relatius als habitatges dotacionals de Sant Jordi Park, el manteniment del carrer Puigmal, les pudors que genera una empresa de Rubí ubicada al barri de Can Fatjó, dues qüestions de mobilitat i accessibilitat, la demanda de la retirada de les línies d'alta tensió i una queixa per la lentitud dels tràmits administratius a l'hora de fer una obra.