Quines són les propostes de la ciutadania als Pressupostos Participatius?

En total s'han presentat 118 propostes, que ara entren a la fase de validació per part dels tècnics municipals

Tres propostes ciutadanes giren a l'entorn de les Torres Massana
Tres propostes ciutadanes giren a l'entorn de les Torres Massana | Marta Casas
12 de juliol de 2021
Actualitzat: 08 de setembre, 13:46h
Aquest dissabte ha acabat el termini per presentar propostes als Pressupostos Participatius de Rubí per a l'any 2022. En total, s'han presentat 118 propostes, que ara han entrat en la fase de valoració per part dels tècnics municipals.

Les propostes han arribat des de diversos àmbits de participació: la ciutadania, a títol individual, ha pogut participar en quatre punts d'acompanyament i un taller a la biblioteca Mestre Martí Tauler; i també s'han fet sessions específiques als Consells Sectorials de Salut, Formació Professional i de la Gent Gran.

Tot i que les propostes són molt variades, el gran gruix són accions que impliquen arreglar o adequar espais existents, i el segon bloc més nombrós són les que demanen nous equipaments.

També hi trobarem idees en matèria de mobilitat - amb una part important de mobilitat sostenible - i accessibilitat, a més de la seguretat.

Millores i adequació d'espais existents
De les 118 propostes rebudes, gairebé una trentena demanen l'adequació, reparació o millora d'espais ja existents a la ciutat; de fet, moltes d'elles comencen per la paraula "arreglar". Arreglar el forat del carrer Edison amb el Passeig de Les Torres; el carrer principal, la vorera de la carretera que duu a la RENFE, la carretera  i també el carrer - de Sabadell, el forat del carrer Prim, les voreres del carrer Magallanes i de Can Fatjó, el carrer Sant Josep, el paviment de la Rambla del Ferrocarril o de la calçada de darrere del Mercat Municipal, la pista poliesportiva de Can Vallhonrat...

En aquesta línia, també es demana en diverses propostes una d'adequació o millora d'espais públics, com ara el pas de vianants i la vorera de la carretera de Terrassa, el pont del carrer Sant Joan - amb la instal·lació de pèrgoles i ajardinament -, l'espai annex al Rivo Rubeo, al CAP Sant Genís o a l'edifici Rubí Forma; o els aparcaments al voltant de les escoles Rivo Rubeo i Ca n'Alzamora.
 

El CAP Sant Genís és un dels punts de la ciutat que la ciutadania vol millorar Foto: Cedida/Àmbit Metropolità Nord CatSalut


També en espais ja existents, es fan propostes per embellir façanes antigues, per adequar l'entorn de l'Escardívol per a fer-hi activitats de lleure o instal·lar una pèrgola a la plaça de Ca n'Oriol, a més de reservar un espai per a activitats per a la gent gran al Casino o ampliar la vorera del Passeig de Les Torres. També hi ha dues propostes relacionades amb el verd urbà i el patrimoni: omplir els forats de base dels arbres de la plaça de la Sardana i el condicionament de l'ermita de Sant Genís.

Més equipaments
Els equipaments són una altra de les grans demandes de la ciutadania, que fa fins a 24 propostes de nous equipaments a la ciutat, ja siguin de nova creació o habilitant els que ja existeixen per a un ús.

Entre els equipaments que no existeixen a la ciutat, es proposa la creació d'un equipament per a dones, un espai de co-working, una zona d'aigües, una nova piscina municipal, un mòdul de parkour, espais lúdics per a joves i també un equipament de formació per a joves, una zona d'oci familiar, un espai per jugar a pilota al centre de la ciutat, un espai familiar amb ludoteca, una biblioteca de les coses o una pista de voleibol o volei platja.

Pel que fa a l'adequació d'espais ja existents, la ciutadania proposa idees per l'espai abandonat de les Torres Massana, els Antics Cinemes o els Buits Plens, a més de proposar crear un espai de cafeteria a la biblioteca municipal, un espai de jocs infantils i també per a la gent gran a la urbanització de Can Mir, a Can Fatjó, i al barri del Pinar i una nova zona d'esport a la Riera de Rubí.
 

La torre Massana desocupada i tapiada, al pati de la qual hi ha els animals Foto: Marta Casas


També es demana l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol i la creació d'una nova infraestructura al Mercat Municipal que aculli els serveis de la fundació AVAN - Amics de la Neurologia.

La mobilitat sostenible i la natura, molt presents
Les propostes relacionades amb la mobilitat també són força presents entre les demandes de la ciutadania. Moltes d'elles, a més, són de l'àmbit de la mobilitat sostenible; concretament, són sis propostes que tenen a veure amb el transport públic o els vehicles de mobilitat personal: carrils i itineraris per a bicicletes i patinets, tant al centre com a les urbanitzacions; millora del transport públic cap al CAP Sant Genís o la instal·lació d'una marquesina a la Plaça Marquès de Barberà, l'adequació del punt de recollida dels autocars a l'Escardívol, aparcaments per a bicicletes i patinets o la pacificació dels entorns escolars. També hi ha dues propostes de mobilitat cap a l'exterior: la creació d'un autocar directe cap a una platja propera a Rubí i una línia directa cap a El Palau - Sant Andreu.

Els vianants també fan algunes propostes de mobilitat, com la instal·lació de semàfors de botó en alguns punts, un pas de vianants a la carretera de Molins de Rei o l'adequació de la connexió entre Sant Cugat i Rubí.

Finalment, el vehicle privat i els aparcaments també ocupen una bona part de les propostes: entre d'altres, es demana un parquing gratuït al Mercat, l'adequació de l'aparcament provisional de la Plana de Can Bertran i la seva connexió amb la biblioteca municipal, o arreglar el pàrquing de la plaça Salvador Allende.
 

L'aparcament provisional de la Plana de Can Bertran Foto: Marta Casas


Pel que fa a l'entorn natural i el verd urbà, hi ha diverses propostes com l'adequació i neteja del Torrent dels Alous, una via verda pel torrent de Can Xercavins, el condicionament de les fonts de Can Roig i de l'ermita de Sant Genís, una intervenció per permetre el passeig per dins de la Riera de Rubí, una programació d'activitats a l'aire lliure a l'Arborètum o la conversió del camp de golf de Can Sant Joan en un gran parc públic.

La seguretat, nova protagonista
Algunes de les idees que ha traslladat la ciutadania al portal de participació ciutadana de Rubí tenen a veure amb la seguretat; de fet, dues propostes demanen directament "més seguretat ciutadana" i una altra, en concret, a la zona dels FGC.

En la mateixa línia, hi ha una proposta per instal·lar petites comissaries a punts sensibles de la ciutat, o la dotació de sonòmetres per a la Policia Local.

També hi ha dues propostes relacionades amb la seguretat vial, per tal d'incrementar-la a Ca n'Oriol i a les urbanitzacions.

Dotar els equipaments de materials i recuperar el patrimoni
Entre les propostes relatives als equipaments, n'hi ha cinc que demanen una dotació de materials per fer-ne un ús adequat: és el cas del Casal de la Gent Gran de Rubí, que necessita material per a l'aula informàtica, un equip de so, armaris i un arxiu i un projector amb pantalla.
 

El Casal de Gent Gran de Rubí Foto: Marta Casas


Pel que fa als equipaments esportius, a més d'elaborar un decàleg per a l'ús correcte de cadascun, es proposa que s'hi instal·lin aparells per a la monitorització de l'esforç físic dels esportistes.

En una mateixa línia, una de les idees de la ciutadania és que s'instal·li un mercadet a la plaça de Ca n'Oriol.

En l'àmbit del patrimoni, la ciutadania i les entitats han posat sobre la taula mantenir les cases d'en Rigol, situades al carrer Prim, i instal·lar un panell informatiu a la plaça del Doctor Guardiet que n'expliqui la història i la transformació.