Rubí, una «ciutat sense llei»?

Veïns, associacions, partits polítics... han denunciat una creixent manca de seguretat arran d'alguns fets que s'han produït en les últimes setmanes a la ciutat. Quines respostes s'han donat des dels àmbits policial, social i polític?

Rubí es qüestiona la seguretat de la ciutadania
Rubí es qüestiona la seguretat de la ciutadania | Ajuntament de Rubí
23 de juny de 2021, 13:00
Actualitzat: 24 de juny, 20:09h
En els últims mesos, Rubí ha estat protagonista de diversos successos - alguns més mediàtics, altres no tant - que han fet augmentar la sensació d'inseguretat entre els veïns i veïnes. Baralles, algun fet que ha acabat amb apunyalament - un d'ells, a un menor d'edat - tràfic de drogues, botellons, curses il·legals, robatoris amb força, a domicilis i a l'interior de vehicles...

Fets que han sortit a la llum de manera recent i en un temps acotat, i que se sumen a altres problemes que s'arrosseguen des de fa temps i pels quals encara no s'ha trobat una solució adequada, al parer d'un sector de la ciutadania, com són les ocupacions il·legals de pisos que, de vegades, generen conflictes entre el veïnat.

La qüestió és palpable en converses entre veïns, a les xarxes socials, entre grups polítics i entitats veïnals, als mitjans de comunicació...

Per tot plegat, RubiTV.cat ha recollit alguns testimonis directes d'aquesta problemàtica, començant pels veïns que ho denuncien dia sí, dia també, i mirar de trobar les respostes policials, polítiques i socials que s'han donat o es treballen de cara al futur.

Una consecució de fets delictius en les últimes setmanes fa saltar les alarmes
No hi ha una data concreta que pugui determinar quan es va produir aquesta "escalada conflictiva" a la ciutat, però el cert és que a Rubí s'han viscut uns últims mesos convulsos: un mort en un narcoassalt a Sant Muç, punts de venda de cocaïna que s'han desmantellat en alguns pisos de la ciutat - al carrer Aribau i al passatge Llobateras -, baralles amb ferits per arma blanca, entre els quals un jove menor d'edat a mitjans de maig...

A més, els veïns han denunciat en múltiples ocasions a través de les xarxes socials diversos fets com el trencament de vidres de vehicles - amb relació a això, hi ha hagut algunes detencions -, i diversos tipus de robatoris, com ara estrebades per robar cadenes de coll o un atracament a una farmàcia de Les Torres.
 

Atracament a una farmàcia de Les Torres de Rubí Foto: Marta Casas


Tots aquests fets - i molts altres, que s'han denunciat a través de les xarxes socials i que encara no s'han resolt - han tingut lloc entre els mesos de desembre de 2020 i el juny de 2021; de fet, després de les festes de Nadal els Mossos ja van detenir set persones per robatoris amb força a domicilis.

Ocupacions conflictives, tràfic de drogues i festes il·legals
Les ocupacions il·legals també són un dels punts de conflicte principals que denuncien els veïns. No només d'habitatges, sinó de locals que es fan servir com a punts de reunió, venda de drogues i festes il·legals. "La situació és totalment insostenible, truquem cada dissabte a la nit a la policia, ens trobem que deixen les bosses plenes de brossa durant hores al
carrer i hem arribat a veure plagues de cuques", explicava una veïna del carrer García Lorca. Fins fa poc també hi havia un local d'aquestes característiques al carrer de l'Abat Escarré.

Prop de la zona, al carrer Verge de Fàtima, hi ha un cas que ho barreja tot: una ocupació il·legal d'un pis on es trafica amb drogues i causa molèsties als veïns, i que un veí ha arribat a comprar per intentar fer fora els ocupants il·legals, després de moltes trucades en va als diversos cossos de seguretat.

Al carrer Orso, on es va produir un apunyalament a un menor d'edat, la situació fa mesos que dura: "Hi ha 4 o 5 nois joves que viuen aquí i no seria cap problema si no fos perquè no respecten la convivència: fan festes, crits a altes hores de la nit, orinen a la porta...", relaten uns veïns del carrer. Segons expliquen, "no s'hi pot fer res" fins que la propietat no denunciï l'ocupació del local.

Un altre dels problemes que més han detectat els veïns és el tràfic de drogues. A diverses zones de la ciutat, el tràfic de drogues és "evident i constant", i a totes hores del dia, no només a la nit. En un cas concret, a més, es fa sota l'empar d'un bar que "no ha tancat cap dia, ni durant el confinament" - de fet, fa poc més d'un any ja es van detenir els gestors d'un bar que servia com a punt de venda de cocaïna -, i a la plaça que l'envolta s'hi ha vist tràfic, consum, i botellons diaris. Aquestes pràctiques s'observen en altres places de la ciutat, que durant la nit es transformen en punts de conflictes relacionats amb les substàncies que consumeixen, diners o fins i tot, armes.

Un d'aquests punts és la plaça Progrés, on fa poc van detenir l'autor d'un robatori que s'havia produït feia poques hores al carrer Cervantes. Les places són un punt habitual de trobada entre traficants i clients. Altres punts que han indentificat els veïns són el carrer Calderón de la Barca, les places de Bonaventura Josa i Antonio Machado, la plaça del Sol i les places de l'Antiga i la Nova Estació i de la Constitució, i més recentment, a algunes zones de Can Fatjó o el parc de Ca n'Alzamora. A aquests punts cal sumar-hi la problemàtica de les Torres Massana, ara ja de propietat municipal, i que suposen un conflicte greu per a les zones de l'entorn, inclosa l'escola Torre de la Llebre; o Cal Met Lleó, un punt constant de conflictivitat, també a tocar d'una escola, la Pau Casals, i que recentment ha patit dos incendis que la Policia Local està investigant.
 

Material comissat a un traficant de Rubí Foto: Mossos d'Esquadra


Els botellons, però, s'han patit a diversos punts de la ciutat - alguns exemples: els aparcaments de la zona del Rubí Forma i la rotonda de Cova Solera, les piscines de Castellnou, la zona coneguda com "la Bombonera" a Ca n'Oriol i el mateix Parc de Ca n'Oriol, la plaça de l'Antiga Estació, el parc de Ca n'Alzamora - i és una pràctica que, tot i que alguns veïns admeten que poden arribar a entendre, rebutgen per la brutícia que generen els que la duen a terme.

Un grup de veïns comença a moure fils per acabar amb la inseguretat
Després de veure amb preocupació els esdeveniments que se succeïen a la ciutat "sense trobar cap resposta", un grup de veïns va començar a moure's, sobretot per les xarxes socials, per tal de fer pressió a l'Ajuntament i buscar solucions. "La sensació d'inseguretat és cada dia més angoixadora", explica una veïna de Les Torres, que després de les últimes baralles i altres actituds tant delictives com incíviques assegura que mai deixa anar i tornar sola la seva filla adolescent, encara que hagi de tornar d'hora a casa per l'edat que té.

També a la zona de Can Fatjó, algunes persones que transiten de nit - passejant el gos, tornant de treballar, anant o tornant de l'altra banda de la Riera - asseguren que passen "autèntica por", i un veí de l'Antiga Estació ha denunciat que a la seva zona - a més dels botellons a la mateixa plaça de l'Antiga Estació i a la plaça Pep Rovira - sempre hi ha grups de joves que, a més de barallar-se entre ells, intimiden a les persones que hi passen, fins i tot el seu fill va patir un intent de robatori. El mateix veí denuncia certa "desídia" per part dels cossos policials quan ha denunciat alguns fets que li han passat - dos robatoris a la furgoneta de la feina i la sustracció de la seva motocicleta particular.

Aquests són només alguns dels casos que han relatat alguns testimonis a RubiTV.cat, però n'hi ha molts més, que els veïns denuncien a les xarxes socials: un robatori de mòbil a la plaça dels Sindicats, un intent de robatori a una botiga de mòbils de l'illa de vianants, un apunyalament al barri del 25 de setembre i un altre al barri de Les Torres, una intervenció policial a Sant Jordi Park, sembla que originada per una baralla en un bar... són alguns dels últims exemples que s'han pogut veure a través dels grups de Facebook on es van gestar els moviments ciutadans contra la inseguretat. És per aquest rebombori que es va crear a les xarxes que la regidora de Seguretat Ciutadana, Marta Oliva, va contactar amb un dels impulsors d'aquestes mobilitzacions incipients, per tal de poder parlar sobre totes aquestes qüestions.
 

Ana María Martínez amb els caps de la Policia Local, Oriol Sànchez, i dels Mossos d'Esquadra de Rubí, Carlos Otamendi Foto: Localpres


A grans trets, d'aquesta reunió en van sortir algunes respostes, segons expliquen els veïns que hi van assistir: l'Ajuntament de Rubí "és conscient" dels problemes de seguretat a la ciutat i ja treballa amb Policia Local i Mossos d'Esquadra per intentar trobar solucions, i fins i tot demanar un augment dels efectius al nou conseller d'Interior - tal com va fer públic l'alcaldessa l'endemà d'aquesta reunió.

Sobre els problemes concrets, la regidora de Seguretat Ciutadana va anunciar que hi havia un projecte pendent d'aprovació per posar càmeres de vigilància a la zona de l'estació dels FGC i el centre, a més d'una proposta per augmentar la presència policial.

Pel que fa a altres problemes, com els habitatges ocupats o els robatoris amb força a domicilis, els cossos policials recomanen denunciar qualsevol problema de convivència amb okupes i, en el cas dels robatoris - Rubí es troba per sota de la mitjana catalana en aquesta tipologia de delictes - l'única cosa que serveix és la prevenció, és a dir, assegurar-se de tancar bé o instal·lar alarmes, a més de seguir els consells que es publiquen sobre nous mètodes de robatoris.

Neix la plataforma SOS Rubí
Passades les trobades dels veïns amb els diversos cossos policials i el servei municipal, les protestes han continuat a les xarxes socials, i és per això que va sorgir una plataforma anomenada SOS Rubí, promoguda per un grup de veïns descontents amb la "manca de solucions" que ofereixen les administracions i cossos de seguretat.

La primera concentració organitzada per aquesta plataforma, el passat dijous 10 de juny, va posar sobre la taula els problemes que pateixen els veïns que cada cop tenen més "sensació d'inseguretat" als carrers, i reclamen que hi hagi "una implicació real" de les administracions - amb recursos socials i inversions - i més presència policial.
 

La concentració reclama més controls policials a Rubí Foto: Marta Casas


Ana María Martínez: "No podem basar les demandes de seguretat en percepcions, sinó en dades"
En una entrevista concedida a RubiTV.cat, l'alcaldessa de Rubí va respondre algunes qüestions relatives a la seguretat ciutadana.

"Les dades que tenim sobre la seguretat a Rubí ens indiquen que som en una ciutat segura; de fet, ens diuen que no estem en una situació pitjor que altres municipis i, en determinats casos, fins i tot estem per sota de la mitjana", va explicar l'alcaldessa. "Ara bé, una cosa són les dades i una altra la percepció de la ciutadania", va reconèixer.

Martínez creu que "malauradament ha coincidit que casos aïllats han alimentat aquesta percepció", i des de l'Ajuntament ja han treballat per millorar la plantilla de Policia Local, i fer algunes actuacions com ara milloar l'enllumenat o projectar la instal·lació de càmeres de seguretat en determinades zones.

Tot i això, l'alcaldessa adverteix que els sistemes de videovigilància, per exemple, no es poden instal·lar "basant-nos en percepcions, sinó que ens hem de basar en les dades", perquè tot plegat requereix permisos d'Interior".

L'oposició comparteix la preocupació per la inseguretat
Grups municipals de l'oposició també s'han pronunciat al respecte d'aquesta sensació d'inseguretat creixent entre els veïns, i han fet públiques algunes propostes. Per exemple, Veïns per Rubí, que en un butlletí informatiu el mes d'abril demanava "més polítiques socials, de reinserció, de joventut, però també més prèsència policial i videovigilància" per combatre la inseguretat, a més d'altres mesures com endurir el codi penal pels reincidents.

També ERC, a través d'un article d'opinió del seu portaveu, Xavier Corbera, desgranava una bateria de propostes diverses, entre d'altres, l'utilització d'una aplicació de seguretat ciutadana - una proposta que van portar al ple però que no va prosperar, generant tot un debat sobre com afrontar la seguretat ciutadana a Rubí -, la dotació d'habitatges públics i una xarxa d'equipaments municipals, l'acompanyament dels joves no tutelats i presència policial.

Junts, formació que actualment no té representació al ple, ha proposat recentment la instal·lació de càmeres de seguretat a determinades zones de la ciutat.

El ple corresponent al mes de juny ha aprovat una moció de Ciutadans que reclama un Pla Director de la Policia Local i que aquest cos compti amb tots els recursos necessaris per desenvolupar les seves tasques, la reclamació de més efectius dels Mossos d'Esquadra a l'Àrea Bàsica Policial de Rubí, i altres intervencions de caràcter social i comunitari. La moció s'ha aprovat sense cap vot en contra.

La qüestió de la seguretat ciutadana també va ser present en pràcticament tots els discursos del ple extraordinari de debat sobre l'estat de la ciutat, el passat 12 de juny.

Carlos Otamendi, cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra a Rubí: "Més efectius policials i més agents socials i educadors cívics"

Carlos Otamendi, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí Foto: Marta Casas


En una entrevista concedida a RubiTV.cat, el cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra a Rubí, Carlos Otamendi, també va explicar que el cos era conscient d'aquest "repunt" de fets delictius i de l'augment de la percepció d'inseguretat, i apuntava que la causa principal era la sortida dels successius confinaments i la major presència de persones al carrer.

Tot i això, Otamendi va insistir en que els fets que s'han produït són "fets aïllats que policialment es van resolent", i que els cossos de seguretat ja treballen en coordinació amb la Policia Local i la regidoria de Seguretat Ciutadana per fer-hi front. A més, la policia també coneix les zones "històricament més afectades", com les actuals, i plantegen "intervencions quirúrgiques" que impliquin "més efectius policials, però també més agents de Serveis Socials i educadors cívics".

Què diuen, les dades?
Les dades de criminalitat del primer trimestre de 2021, comparades amb les de 2020 i les de 2019, mostren una reducció significativa de les denúncies en determinats tipus de delictes però un augment considerable en d’altres a la ciutat de Rubí.

Els furts, per exemple, han augmentat - 145 el 2019, 149 el 2020 i 178 el 2021 -, però en canvi els robatoris amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions han baixat de manera dràstica: durant el primer trimestre de 2019 se’n van registrar 163, i el primer trimestre de 2021, 59. Els primers tres mesos de 2020, n’hi va haver 67.

Pel que fa als robatoris amb violència i intimidació, el 2019 se’n van registrar 32, exactament els mateixos que el 2021, i reduint-se respecte el 2020 (42). Els delictes que han augmentat més pel que fa a percentatge són els relatius al tràfic de drogues: 4 durant el primer trimestre de 2019, 1 durant el mateix període del 2020 i 10 durant el primer trimestre de 2021.



Si es comparen les dades amb les d’altres poblacions del Vallès Occidental - tenint en compte que, de les quatre grans ciutats, Rubí és la més petita - observem que les tendències són similars, tot i que amb algunes divergències pel que fa a la tipologia de delictes. 

Per exemple, a Sant Cugat els furts es van reduir del 2019 (290) al 2020 (239) però van agumentar al 2021 (262). Els robatoris amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions registren, com a Rubí, una reducció dràstica: de 217 el primer trimestre de 2019 s’ha passat als 71 del primer trimestre de 2021, 10 menys que els que es van registrar durant aquest període de temps el 2020. Les xifres dels robatoris amb violència i intimidació són molt similars a les de Rubí: 28 el 2019; 17 el 2020 i 29 del 2021. Els delictes de tràfic de drogues també han crescut a la ciutat veïna, però no tant com a Rubí: 2 el primer trimestre de 2019, 1 durant els primers tres mesos del 2020 i 4 el primer trimestre de 2021.

Pel que fa a Terrassa i Sabadell, amb xifres absolutes més elevades atesa la major quantitat de població, presenten unes tendències molt similars a les de Rubí i Sant Cugat: baixen els robatoris amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions; augmenten els de tràfic de drogues i hi ha variacions en els robatoris amb violència i intimidació i els furts.

A Terrassa, els robatoris amb violència i intimidació s’han reduit molt lleugerament respecte el 2019, però encara es mantenen una mica per sobre dels que es van produir el 2020. I els furts, igual: de 550 el 2019 es va passar a 506 el 2020 i han tornat a enfilar-se fins als 569 el 2021. A Sabadell, els furts han experimentat un augment entre el 2019 (555) i el 2020 (582) però s’han reduït el 2021 (573). També s’han reduït els robatoris amb violència i intimidació: 87 el primer trimestre de 2019, 70 el de 2020 i 74 el mateix període de 2021.

Fora del Vallès Occidental, si comparem les xifres de Rubí amb les d’una ciutat amb un nombre d’habitants similar, com ara Manresa, podem observar que els furts són molt superiors als de la nostra ciutat, i que es mantenen en els tres períodes comparats (212 el primer trimestre de 2019, 227 el primer trimestre de 2020 i 202 el primer trimestre de 2021); els robatoris amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions han passat de 209 a 61 a 48; i els robatoris amb violència i intimidació, de 44 el 2019 a 40 el 2020 i a 37 el 2021. El tràfic de drogues a Manresa, en canvi, s’ha reduït aquest 2021 (3) respecte al 2020, tot i que havia triplicat respecte a l’any 2019 (2).

I ara, què?

Pel que fa a les dades, caldrà esperar a la publicació de les del seogn trimestre de 2021 - que ha coincidit amb la paulatina flexibilització i relaxament de les mesures restrictives de la pandèmia - per ampliar la visió sobre el creixement de la criminalitat a Rubí. Pel que fa a les administracions i els cossos de seguretat, també caldrà esperar a la resposta a les reclamacions ciutadanes de les últimes setmanes. Una ciutadania que, al moment de tancament d'aquest article, seguia denunciant fets - delictius i incívics - a les xarxes socials, i que ja ha expressat que no defallirà fins a trobar solucions i recuperar la tranquil·litat.
 

Les pancartes de la concentració contra la inseguretat ciutadana Foto: Marta Casas