24
de novembre
de
2020, 13:30
Actualitzat:
16:02h
Aquest matí ha arrencat el cribratge intensiu a Rubí, dirigit als usuaris del CAP Anton Borja, i que ha comptat amb una alta participació de la ciutadania: fins a les 11h, s'havien fet més de 600 proves. Es tracta d'una campanya impulsada pel Departament de Salut amb la col·laboració de l'Ajuntament de Rubí, el Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental, el Consorci Sanitari de Terrassa i el Banc de Sang i de Teixits.
Les proves estan dirigides a la població asimptomàtica de més de 16 anys de la zona, i s'han començat a fer a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler aquest dimarts, de 8.30h a 14h i de 15.30h a 21h. Molts dels usuaris que han assistit a fer-se la prova havien rebut un SMS indicant l'hora, però a mesura que ha avançat al matí han arribat persones que no havien rebut el missatge.
"De fet, la prova s'adreça als 23.000 usuaris majors de 16 anys del CAP Anton Borja, s'ha contactat amb tots els que disposem del seu telèfon mòbil", ha explicat Cati Serra, directora executiva de l'àrea Vallès Occidental Oest del CatSalut. Serra ha explicat que a la zona del CAP Anton Borja hi havia hagut una alta incidència, i que tot i que ha anat minvant, "no havia millorat tant com esperàvem", i per això s'ha decidit fer un cribratge més profund.
La regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Rubí, Marta Oliva, ha animat a tots els usuaris del CAP Anton Borja a acostar-se a la biblioteca: "És una campanya de prevenció per poder tenir dades sobre com està la situació a Rubí i encarar millor les pròximes festes de Nadal", ha dit. L'objectiu és detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que algunes no presenten símptomes, però el poden transmetre igualment a la seva família, amics i altres persones del seu entorn.
Ambdues s'han mostrat satisfetes de la resposta de la ciutadania a la crida, i es continuarà informant pels diversos canals de comunicació de l'Ajuntament per arribar al màxim de persones possible.
Usuaris del CAP Anton Borja fan cua per fer-se la prova PCR Foto: Marta Casas
Pel que fa a la logística, es disposa de personal del CatSalut, Creu Roja i el Banc de Sang i de Teixits, a més de les agents pel civisme de Rubí, que organitzen les cues i van donant les indicacions necessàries a les persones que assisteixen a la biblioteca. A la cua, a més, s'està prioritzant la gent més gran perquè no s'hagi d'esperar massa estona dreta, i tot el procés està anant força de pressa, en general. "Un comportament excel·lent", ha manifestat Cati Serra.
Serra també ha aclarit que la tècnica d'extracció de la mostra no és nasofaríngia, sinó que es fa un frotis nasal, una mica més superficial, i no tan molesta com l'altra tècnica. La tècnica de laboratori, però, és igualment PCR (reacció en cadena de la polimerasa).
Els resultats de la prova s'enviaran per SMS i es podran consultar a La Meva Salut, però els casos positius seran contactats directament per l'equip d'Atenció Primària, que en farà el seguiment oportú. Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària.