Rubí tindrà el primer projecte d'autoconsum d'energia compartit de tot l'estat espanyol

La millora de l'eficiència energètica dels processos industrials és un dels reptes més importants com a societat, ha dit l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez

Rubí presenta la iniciativa, pionera a Espanya
Rubí presenta la iniciativa, pionera a Espanya | Localpres
Redacció
14 d'agost de 2020
El servei Rubí Brilla coordina el primer projecte d'autoconsum compartit d'energia en un polígon industrial de tot l'estat espanyol. Amb aquesta iniciativa pionera, es vol avançar en la reducció d'emissions en un 40% per al 2030, un dels objectius del Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia.

Les indústries són espais de consum intensiu d'energia, i la millora de l'eficiència energètica dels processos industrials és un dels reptes més importants com a societat, tal com ha dit l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, que ha remarcat que els objectius del propi equip de govern estan completament alineats amb els d'aquest projecte.

El projecte s’emmarca en el Rubí Indústria Circular (RIC), que té l'objectiu de crear un espai de treball habilitat per diagnosticar, promoure i implementar un seguit d'accions que permetin la reducció dels costos associats a l'energia, l'aigua, els residus, els materials i la mobilitat en l'àmbit industrial, promovent la gestió compartida dels recursos amb una visió circular.

És la primera vegada que es fa un concurs de producció d’autoconsum compartit en el sector industrial; en aquest cas, una iniciativa público-privada que ha guanyat la UTE formada per Enertika, Zener i KM0. La potència total que s’instal·larà serà d’1,01 MWp i s’estalviaran més de 300Tn de CO2 a l’any ─9.000 Tn CO2 durant la seva vida útil (30 anys)─.

Un total de set empreses del polígon de Can Jardí hi podran participar mitjançant inversió directa (en aquest cas, la UTE actua com a enginyeria) o bé optar pel PPA (Power Purchase Agreement) com a eina de finançament, és a dir, que s'estableix un contracte de compra-venda d'energia a llarg termini entre el productor i el consumidor.

El CEO d'Enertika, Francesc Tarongi Arteu, ha volgut felicitar l'Ajuntament de Rubí per la iniciativa, i ha assegurat que hi ha altres institucions que veuen aquest projecte com a referent. I és que, segons ell, "esprés de la revolució digital, la transició energètica representarà un dels canvis més dràstics des de la revolució industrial”.

L'esforç que caldrà fer en matèria d'eficiència energètica per assolir els objectius marcats per Europa, Espanya i Catalunya, segons Tarongi, implicarà que s'hagi de reduir, com a mínim en un 50%, el consum d'energia. "I això només serà possible si som capaços de desacoplar el creixement econòmic del consum energètic, cosa que no s’aconseguirà sense un protagonisme principal de les energies renovables i de l’aprofitament dels residus", ha dit.

Finalment, Jordi Patiño Sáez, vice-director Supply Chain Management (SCM) de KAO CHIMIGRAF, una de les empreses participants en el projecte, ha explicat que la seva companyia s’ha implicat en aquesta iniciativa perquè els ha semblat molt interessant, perquè la firma està molt arrelada a la ciutat i perquè està alineat amb el seu model empresarial, que treballa en la línia de la producció sostenible.