L'Ajuntament de Rubí busca deu comunitats veïnals per participar en la prova pilot "Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia". L'objectiu del projecte és aconseguir que les comunitats de les ciutats estableixin un mètode de treball per promoure l'estalvi, l'eficiència energètica i les energies renovables.
La iniciativa preveu aconseguir comunitats sostenibles, que estalviïn energia, emissions de CO2 i diners; millorant alhora el confort i la qualitat de vida de les persones que viuen; empoderant energèticament els seus propietaris; incrementar el valor patrimonial de l'immoble; augmentar les possibles de venda i lloguer dels habitatges; i allargar la vida útil dels edificis participants.
"Comunitats Rubí Brilla" es divideix en quatre etapes: diagnosi i simulació; cerca de pressupostos; subvencions i finançament; i execució. Cada comunitat decidirà el pas a la següent etapa.
El projecte gira entorn de l’estalvi econòmic i aquest estalvi ha de permetre finançar les accions executades durant l’estadi 4, de manera que els rubinencs i rubinenques puguin estalviar des del primer moment. Així, una part d’aquest estalvi servirà per cobrir el cost de la inversió durant els anys que duri el finançament, mentre que el mateix estalvi resultarà net per a la comunitat quan el període de finançament finalitzi i quedi coberta la inversió.
Sobre "Comunitats Rubí Brilla", el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha explicat que sovint, "acostumem a oblidar que, a part de la factura que ens arriba al domicili, paguem una factura elèctrica també com a comunitat de veïns". "El marge d'estalvi aquí pot ser de centenars d'euros", assegura.
Més enllà de la realització del projecte, actualment l’Ajuntament ofereix una bonificació del 50% de l’IBI per a la implementació d’un sistema d’autoconsum. D’altra banda, de cara a la segona meitat de l’any, hi ha prevista una nova convocatòria PAREER, una subvenció destinada a accions de rehabilitació energètica. Finalment, l’Institut Català de Finances (ICF), juntament amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC), ha obert una línia de finançament per a projectes de rehabilitació destinada exclusivament a les comunitats de propietaris.
Aquest dimecres 10 de juny a les 18 h, tindrà lloc una sessió informativa virtual a través del canal de YouTube de l’Ajuntament, on es podran resoldre dubtes sobre el projecte. Per a participar-hi és necessari inscriure-s’hi prèviament. Aleshores, les comunitats que, un cop hagin assistit a la reunió informativa, vulguin participar al projecte, hauran d’omplir el full de sol·licitud. D’entre les diferents peticions rebudes s’escolliran aquelles deu que, sota criteris tècnics, es considerin idònies per a la prova pilot. Les sol·licituds es poden presentar fins al 22 de juny de 2020.