VÍDEO Seat comença a fabricar respiradors assistits a la planta de Martorell

La línia de producció del Seat León s'ha transformat en pocs dies per fer aquests aparells, dissenyats a partir dels motors adaptats dels neteja-parabrises

Redacció
30 de març de 2020, 17:30
Actualitzat: 19:51h
Seat fabrica respiradors a la planta de producció del León a Martorell
Seat fabrica respiradors a la planta de producció del León a Martorell | Seat
La línia del Seat León a la planta de Martorell ja no produeix cotxes, sinó respiradors sanitaris. L'empresa ha editat un vídeo, difós pel portal web Coche Global en què mostren com han transformat la línia de producció, en un temps rècord, per tal de destinar-la a la fabricació d'aquest equipament mèdic amb el motor adaptat dels neteja-parabrises. Actualment, 150 treballadors es dediquen a la producció i acoblament de les diverses peces que calen per fabricar els respiradors.

Actualment, un respirador està fent un test de llarga durada com a part del procés d'homologació, mentre la línia segueix produint. "La motivació de totes les persones que participem en aquest projecte és ajudar de la manera que sabem, que és fabricant en sèrie un equip, aquesta vegada per salvar vides", assegura Nicolás Mora, de l'àrea de producció de Seat Martorell.

La clau d'aquest respirador, Oxygen, és el neteja-parabrises: amb engranatges impresos a Seat, els eixos de caixes de canvis i un motor adaptat de neteja-parabrises, el projecte va començar a agafar forma gràcies a un equip d'enginyers de l'empresa, que va dissenyar fins a tretze prototips abans d'arribar al model final.

"Modificar una línia de muntatge que fabrica subxassís, una peça de cotxes, i poder-la transformar per fabricar respiradors ha estat una feina complexa en la qual s'han implicat moltes àrees de l'empresa i ho hem fet en el temps rècord d'una setmana", afegeix Sergio Arreciado, de l'àrea d'Enginyeria de Processos de Seat.

Cada respirador compta amb més de 80 components electrònics i mecànics, i passa per un exhaustiu control de qualitat i s'esterilitza amb llum ultraviolada.

El projecte ha estat possible, com recorda Seat en el vídeo, gràcies a la col·laboració de Protofy.XYZ, l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínic, l'Institut d'investigació Germans Trias i Pujol, el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB), la Universitat de Barcelona, el Laboratori Central Oficial d'Electrotècnia (LCOE), i les empreses Recam Laser (Barcelona), Doga Motors (Abrera), Luz Negra (Canovelles), Ficosa (Viladecavalls), Bosch, IDNEO (Mollet del Vallès) i Secartys (Barcelona), i especialment a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.