L'equip de govern presenta una moció en defensa del moviment feminista

PSC i En Comú Podem presenten una llista de compromisos municipals de polítiques feministes

Redacció
25 de febrer de 2020, 19:00
Els grups municipals del PSC i En Comú Podem, que formen el govern municipal, presentaran al ple de febrer, l'immediatament anterior al 8 de març, una moció en defensa dels drets de les dones i de suport al moviment feminista.

La moció en defensa dels drets de les dones manifesta "el ferm compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques feministes com a eina útil per avançar cap a una societat lliure de masclisme". El masclisme, diu la moció, "és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat reals".

La jornada del 8 de març, doncs, és un dia de "reconeixement i reivindicació" que s'afronta, segons el text, "amb la seriosa preocupació de viure un moment històric d'amenaça cap a les dones, amb un atac directe a les bases de les polítiques feministes, tant a nivell internacional com a casa nostra". Per això, aquest 8M també és una data especial "per denunciar que les forces polítiques antifeministes estan a les institucions i tenim partits governant (...) que neguen fins i tot que la violència masclista existeixi". Tot i això, el text diu que "el feminisme és imparable i ha demostrat que té una força poderosa i transversal".

La moció expressa el seu suport a la convocatòria de vaga d'enguany per al 8 de març, que caurà en diumenge. A Rubí ja fa setmanes que els col·lectius feministes i el comitè de vaga estan organitzant les accions de la jornada, i l'Ajuntament també organitzarà una programació pròpia a l'entorn del Dia Internacional dels Drets de les Dones.

Els compromisos municipals que proposa el govern municipal

El text de la moció assegura que "les institucions hem d'estar a l'alçada" davant d'aquesta marea de "força, pensament i canvi", ja que els ajuntaments tenen competències en algunes de les reivindicacions del moviment feminista. "Hem d'incorporar canvis, sense dilacions, sense excuses, amb compromís polític i pressupostari".

A nivell local, els acords de la moció proposen, per exemple, que tot l'alumnat del municipi participarà en un programa per la diversitat sexual i afectiva, vetllar per la representació de les dones migrades, amb capacitats diverses, LGTBI+ i racialitzades en els òrgans de decisió i comissions i processos participatius municipals, o informar del destí dels diners procedents de l'Estat del Pacte contra la Violència de Gènere, entre d'altres.

En matèria més interna de l'Ajuntament, la moció proposa treballar per capacitar els Recursos Humans per poder fer una avaluació de l'impacte de gènere del pressupost municipal i de les accions impulsades des de l'Ajuntament per a corregir la bretxa salarial i evitar condicions de precarització. En aquest sentit, PSC i En Comú Podem proposen realitzar una avaluació de l'impacte de gènere en aquells contractes, convenis i consorcis en sectors feminitzats i de cures, com la neteja d'edificis, Servei d'Atenció Domiciliària o llars d'infants; i comparar-les amb sectors masculinitzats com els autobusos, els serveis de manteniment o d'obres, per tal d'igualar-ne les condicions.

Finalment, la moció insta el Govern de la Generalitat a comprometre's en la lluita contra la violència masclista i aprovar, amb els recursos que siguin necessaris, un Pacte Català contra la Violència de Gènere.