Andrés Medrano, crític amb la Cimera Catalana d'Acció Climàtica

El regidor de Sostenibilitat ha assegurat que, en matèria d'abocadors "jugarem fins al final a la via administrativa, i a la via judicial, si s'escau"

NacióDigital
20 de gener de 2020, 16:00
La primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica, impulsada per la Generalitat i celebrada al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha estat marcada per la reclamació del món local de treballar coordinadament entre les administracions per frenar l'emergència climàtica.

El regidor del Servei de Sostenibilitat i Medi de Rubí, Andrés Medrano, ha assistit a aquesta Cimera en representació de la ciutat. Medrano considera que aquesta Cimera ha estat "una jornada de màrqueting i greenwashing per a certes empreses", on "no es va anunciar cap mesura normativa o legal per actuar davant l’emergència climàtica", i que a més no va comptar amb la veu dels moviments ecologistes, els petits o mitjans ajuntaments o els científics; en definitiva "una jornada del gran poder polític i econòmic i en bona part també una jornada d'autocomplaença del Govern i el poder convergent de tota la vida".

En relació a aquests moviments, Medrano també critica que no hagin estat convidats al procés participatiu engegat després que la Generalitat declarés l'emergència climàtica el mes de maig passat, i que com a ajuntament no hagin rebut "cap informació" sobre aquest procés. Tampoc no es va presentar cap conclusió sobre les jornades de treball que s'han dut a terme en els últims mesos, però Medrano assegura que "esperarem i reclamarem la nostra participació en les fases d'actuació que es puguin obrir a partir d'ara".

Pel què fa al Govern, Medrano explica que "no ha exposat cap compromís propi en relació a mesures concretes o dotació de pressupost", sinó que es va tancar amb la petició del president Quim Torra que els actors se sumin "voluntàriament a un llistat de compromisos, tampoc quantificats, per lluitar contra el canvi climàtic". De fet, el regidor del Servei de Sostenibilitat i Medi de Rubí afegeix que Torra va atribuir la manca d'assoliments a la falta de mitjans, justificant així que si s'aconseguís la independència, es podria avançar.

El compromís de Rubí, ferm

El regidor també ha explicat que Rubí "és una cituat compromesa amb la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i utilització de fonts d'energia alternativa, però ara mateix la valoració preliminar que podem fer d'aquesta Cimera d'Acció Climàtica és que ha estat digne de la seva seu, el Teatre Nacional de Catalunya", ha ironitzat. "Un bon resum de la jornada, doncs seria la frase escoltada a l’escenari: 'El dia d’avui, és només, d’alguna manera, una posada en escena'".

En tot cas, Medrano assegura que "estem expectants per veure el llistat de compromisos i pendents, que el Parlament faci una bona feina aprovant per exemple la nova llei de gestió i reducció de residus, alhora que no s’oblidi d’aplicar lleis vigents com la del canvi climàtic 16/2017" i per tant manté l'esperança en les accions d'Europa, del Ministeri de Transició Ecològica i, fins i tot, del propi Govern. "Tots hem de fer la nostra part".

Preguntat per la problemàtica dels abocadors a la ciutat, el regidor creu que la Generalitat considera Rubí "un territori per abocar residus", i ha defensat que el Consistori esgotarà tot el recorregut necessari "perquè ningú cregui que té carta blanca per fer de Rubí la ciutat dels abocadors". Medrano ha assegurat que "tot això ho jugarem fins al final, per la via administrativa i per la via judicial, si s'escau", ha afegit.

La part positiva: un pla europeu per mitigar el canvi climàtic

Malgrat una valoració global negativa, Andrés Medrano creu que es van dir coses encertades i raonables, com per exemple, que "no actuar és molt més car que actuar, donades les conseqüències que ja estem vivint".

A més, espera que al novembre, quan se celebrarà una nova COP a Glasgow, estigui llest el "mapa de compromisos" en relació a la lluita contra el canvi climàtic, així com el pla europeu per mitigar els seus efectes que la Comissió Europea es va comprometre a elaborar en els cent primers dies de mandat, "un pla de green deal i una transició suposadament justa amb mecanismes de compensació basat en un programa de treball dotat de fons (100.000 M de € anuals)". "El Govern ha assegurat que assumirà les directrius que fixi la Unió Europea", afegeix Medrano.