L'Escola Municipal d'Art i Disseny edRa ha inaugurat aquest dijous la mostra Pepa de Haro, l'Art a dins, una exposició d'obres de l'artista de Rubí, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort i que han estat cedides per la seva família, entitats i particulars. A més, l'acte ha servit perquè la sala d'exposicions de l'escola passi a dir-se Espai Expositiu Pepa de Haro.
A aquest acte d'homenatge hi han estat presents la parella de Pepa de Haro, Jordi Margarit, i el seu fill Roger Margarit, a més de l'alcaldessa, Ana María Martínez i el director de l'edRa, Candi Casadevall, que va explicar que l'exposició "no ha volgut ser simplement una col·lecció d'obres de la Pepa, sinó que hem procurat explorar diferents àmbits de la seva vida, fer recerca d'espais que havia viscut". Es tracta, doncs, d'una rica mostra del que configura la seva obra, que també inclou una projecció d'un vídeo amb testimonis de gent que va conèixer l'artista.
La família també ha cedit a edRa el tòrcul de gravats de Pepa de Haro, una eina gràcies a la qual l'escola posarà en marxa un cicle de tallers i seminaris dedicats al gravat, "una excel·lent manera de preservar el seu llegat", com ha expressat l'alcaldessa. De fet, com ha explicat el director Candi Casadevall, "era una disciplina que, fins ara, no podíem treballar a l'escola", i gràcies a aquesta cessió ho podran fer.
El director de l'escola també ha expressat la "il·lusió" perquè la sala d'exposicions prengui el nom de l'artista, ja que és un espai cada cop "més important" de l'edifici. A més, tal com ha recordat l'alcaldessa, De Haro també va ser una dona vinculada a l'ensenyament, especialista en plàstica a l'escola Torre de la Llebre i també va ser regidora d'Educació a l'Ajuntament. "Aquest seria un dels homenatges que més valoraria", ha assegurat.
Per altra banda, la seva filla Laia Margarit, que no ha pogut assistir a l'acte, ha demanat a través d'un missatge de veu que "avui, quan us mireu els quadres i quan xerreu entre vosaltres, parleu d'ella, comenteu anècdotes d'ella (...), ompliu la sala de records i de coses maques de la meva mare". En definitiva, ha considerat que omplir de "bon rotllo" la sala d'exposicions farà que aquest es traslladi als alumnes que hi estudiaran i a la gent que hi passi, "i l'esperit de la Pepa també estarà per aquí picant l'ullet a aquests alumnes".
Qui sí que ha pogut estar present a l'acte es l'altre fill de l'artista, el músic Roger Margarit, que ha estat eloqüent a l'hora de descriure-la: "la meva mare era l'hòstia". Pel que fa a la seva obra, considera que "la tècnica i l'honestedat lliguen amb la seva forma de ser, una persona súper autèntica". El cantautor treballa al mateix estudi que feia servir Pepa de Haro.
Finalment, el vidu de l'artista, el periodista Jordi Margarit, ha recitat la tornada d'una cançó que va escriure per a la seva dona, titulada Canción real para despertar de un sueño, i ha recordat les últimes paraules de Pepa de Haro abans de morir: "Viu i estima". "Aquest és un dels trets que la caracteritzava. I crec que és el seu llegat, a banda de l'artístic, com a persona", ha dit.
[h3]Pepa de Haro, una vida artística[/h3]
De Haro va néixer a Cartagena (Múrcia) l’any 1958 i es va traslladar a Rubí el 1978, on va desenvolupar la seva faceta de pintora i escultora. També va ser edil amb cartera del consistori durant el mandat 1999-2003, formant part del grup municipal de CiU, i assumint les regidories d'Educació i de la Dona. Des d'allà va treballar per fomentar l'educació entre els 0 i els 3 anys i va apostar per treure l'art a l'espai públic.
També havia estat mestra pública i havia presidit l'Associació Sant Galderic, i va col·laborar durant molts anys amb Ràdio Rubí com a tertuliana habitual.
Des de 2003 es va centrar en la seva carrera artística. Diplomada en pintura i gravat a l'escola Massana, i titulada a l'escola d'Arts i Oficis Llotja de Barcelona, és l'autora de l'escultura Dempeus, que presideix la plaça Onze de Setembre des de la Diada del 2010.
Va morir amb 53 anys, ara fa una dècada, víctima d'un càncer.
S'inaugura l'exposició «Pepa de Haro. Art a dins» a la sala de l'edRa que ja duu el seu nom
Les obres han estat cedides per la família, que també ha donat el tòrcul de gravats de l'artista
Ara a portada
Publicat el 28 de març de 2022 a les 06:23
Et pot interessar
-
Cultura i mitjans Rubí convertirà en zona residencial l’antiga planta de Cremalleres
-
Cultura i mitjans L'Ateneu de Rubí programa una primavera plena d'activitats culturals
-
Cultura i mitjans Rubí inaugura la Taula de Participació de les Dones
-
Cultura i mitjans La biblioteca de Rubí celebra un concurs de punts de llibre dedicat a les glaceres