Rubí celebrarà un segle des que es van representar per primera vegada a la ciutat les obres de L’Estel de Natzaret o Els Pastoretsamb una exposició que en resseguirà la història i la trajectòria. També se’n farà una conferència divulgativa que explicarà els orígens d’aquesta tradició d'arrel religiosa que es representa des de fa segles als Països Catalans.
La primera representació dels Pastorets a Rubí va tenir lloc fa cent anys, durant les festes de Nadal, gràcies a la iniciativa del Dr. Guardiet, un capellà que es va implicar molt en la vida cultural de Rubí. Guardiet va impulsar l’Esbart Dansaire, el concurs de pessebres i la creació de diversos grups de teatre dins del Casal Popular, un espai que el 2021 també va celebrar el seu centenari.
La mostra commemorativa es farà a l’Auditori Vallhonrat i s’hi exposaran fotografies, cartells, programes i diferents elements de les representacions que s’han fet al llarg de la història. L’exposició es podrà visitar divendres, dissabtes i diumenges des del dia vuit de novembre a l’1 de desembre.
Una conferència divulgativa
Per aquells que s’hagin quedat amb ganes d’aprofundir en la història d’aquesta obra, hi ha programada la conferència "Els Pastorets, de l'arrel medieval al centenari dels Pastorets del Casal Popular" el dia 14 de novembre a les 18 hores a l’Auditori Vallhonrat. Aquesta xerrada, a càrrec de Josep MariaSoler Bonet, indagarà en el començament de la tradició dels Pastorets de Rubí i també en els detalls d’aquesta escenificació religiosa, que té els orígens al segle XI.
Aquestes activitats s’han organitzat amb cooperació del Casal Popular de Rubí, la Fundació Museu Vallhonrat i l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí, una entitat de caràcter cultural i educatiu que compta amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona.